Mărturisirea

Gabriel Cărtărescu, clasa a XI-a, Școala Germană „Hermann Oberth“, Voluntari

           Robert Ersten?! Hmm... Cine oare ar putea fi? Mulți susțin că este un simplu scriitor care și-a început cariera cu o ciudățenie de carte, Cum am supraviețuit clasei a VIII-a. Alții, dimpotrivă, susțin că a scris enorm, cel puțin 100 de volume, și că a fost descoperit abia după... moarte. Asta cred însă doar cei care nu s-au interesat deloc de subiect.

Robert Ersten este, de fapt, un hamster. Da, exact, ce-i cu mirarea asta? A venit vremea să mărturisesc, oricât de greu mi-ar fi, că ilustrul autor e un hamster. Un hamster cu personalității multiple.

Totul a început acum un an, când am găsit un hamster pe stradă. Era singur, mic și neajutorat. L-am dus acasă, crezând că îl pot crește eu. I-am amenajat un mic spațiu într-o cutie, unde l-am ținut pentru următorul timp. În primele două săptămâni, totul a fost OK. Hamsterul dormita, nu făcea prea multe, oricum nu-mi dădea deocamdată niciun motiv de suspiciune. Își mai revenise și părea mai sănătos. A devenit foarte drăguț, îi crescuse cea mai pufoasă blană din lume. Din păcate, nu prea aveam timp de el, treceam printr-o perioadă cu tot felul de treburi sâcâitoare, de care n-am chef să-mi mai amintesc. Sincer nu mi-e dor de vremurile alea, n-au fost prea fericite pentru mine. Eram foarte preocupat de anumite lucruri – vă rog să nu vă gândiți neapărat la dragoste –, poate așa se explică faptul că mi-a luat atât de mult să observ că ceva nu era normal...

Hamsterul, care între timp mai crescuse, începuse de la o vreme să se poarte foarte ciudat: nu se mai mișca aproape deloc, deși părea absolut sănătos; mai mult, uneori părea chiar că ar sta pe gânduri.

Într-o zi, a început să se zbată și să scoată sunete ciudate. Firește că m-am îngrijorat, trebuia să-l ajut, dar cum? Am căutat pe un telefon mai vechi o aplicație pentru hamsteri, Jos plictiseala de cușcă, gândită special pentru ei și foarte eficientă, cel puțin așa se scria la comentarii. Am băgat telefonul în cușcă și m-am dus la culcare.

Ziua următoare, am fost șocat să văd că micul meu companion ieșise singur din aplicație. Și nu doar atât: ajunsese pe Wikipedia unde, să vezi și să nu crezi, citea despre hamsteri. Pe fața lui era o expresie de disperare. Începuseră să-i curgă lacrimi, ceea ce nu credeam că se putea. Totuși, era vorba de un... hamster. Te pomenești că aveam eu halucinații de la atâta Minecraft. Degeaba m-am frecat la ochi, că tot pe el îl vedeam.

Cum era posibil ca un hamster, prin hazard, să fi apăsat exact pe butoanele care trebuiau apăsate pentru a ajunge la pagina de Wikipedia despre hamsteri? Ceva nu era în regulă, dar ce? I-am dat de mâncare și-am deschis un pic cușca. Am întins mâna să-l mângâi, dar m-a mușcat și-a fugit. L-am căutat mult, am răscolit prin toată casa, am cotrobăit și-n lada unde-mi păstrez caietele din clasa întâi. Totul a fost degeaba, căci n-am putut să-l găsesc. Credeam că l-am pierdut pe veci.

Câteva luni mai târziu însă, m-am trezit într-o dimineață și am fost șocat. Pe masă se afla Hamsterul care, ăăă, îmi folosea laptopul. Pe lângă faptul că nu știu cum a reușit să-l deschidă, tasta de zor, cu fruntița aia minusculă parcă încrețită. Un document Word era deschis. Când m-a observat, a rămas nemișcat. Apoi, văzând că mă apropii de el, a făcut un gest cu lăbuța, stai, stai pe loc, așa că am încremenit. Nu, nu asta a fost cea mai mare surpriză a vieții mele, ci ceea ce-a urmat.

— Gabriel! m-a strigat deodată pe nume. Am amuțit, desigur, și mi-a trecut prin cap că poate visez. Dar nu era un vis.

— Gabriel, te rog, pot să explic totul.

Și-a început să-mi spună o poveste incredibilă. Se pare că hamsterul meu, cel pe care-l găsisem cândva pe stradă, fusese crescut într-un laborator. Acolo, când se testau pe el diverse produse de păr, s-a produs o greșeală. În mod inexplicabil, unul dintre ele l-a făcut să devină foarte inteligent. Schimbarea n-a fost bruscă, iar scopul produsului n-a fost atins, așa că hamsterul a fost eliberat. Din păcate însă, expunerea la substanțele acelea a avut și efecte negative: cu timpul începuse să sufere de personalități multiple, poate și de un pic de schizofrenie.

Am vorbit mult cu el și mi-a povestit că, folosind telefonul pe care i-l dădusem, a descoperit ce înseamnă a fi om. În timpul în care lipsise din casa mea, studiase în mare secret la Universitate, nu doar la o facultate, ci la toate, de la fizică la istorie. Cel mai mult i-a plăcut o bibliotecă de la Facultatea de Litere. Rămăsese vreo patru luni acolo. Și, deși avea mai multe personalități, fiecare dintre ele voia să scrie o carte. M-a rugat frumos să-l las să-mi folosească laptopul, iar eu, amețit și confuz cum eram, l-am lăsat. N-o să mă credeți dacă vă spun că a terminat cartea în numai o săptămână. Bineînțeles că eu am fost primul ei cititor.

După ce n-am putut-o lăsa din mână câteva ceasuri, am fost atât de impresionat, încât am luat o decizie foarte proastă. I-am furat textul și l-am trimis la Editura Arthur zicând că-i al meu și-al prietenilor mei dintr-un grup de scriere creativă, Liternauții. Elisa, Sara, David, Cristi, Catinca, Matei și Andrei s-au pomenit autori peste noapte. Plus coordonatoarea noastră, o scriitoare necunoscută, de care acum, trebuie să spun, mi-e groaznic de rușine. Așa că mărturisesc, în fine: Robert Ersten n-a fost o colaborare între mai mulți oameni, ci un hamster. Până și titlul, Cum am supraviețuit clasei a VIII-a, tot el l-a dat. Aceasta este mărturia mea și regret că am furat textul unui hamster atât de special. Sper că va putea cândva să mă ierte.

Ilustrație de Delia Calancia 

Toate textele
Bunicul manechin și iubirea
Elisa Merca, clasa a XI-a, Școala Germană „Hermann Oberth“, Voluntari
Mărturisirea
Gabriel Cărtărescu, clasa a XI-a, Școala Germană „Hermann Oberth“, Voluntari
Un fenomen al lumii literare & alte clișee
Viviana Pantazică, clasa a XII-a, Colegiul Național „Ion C. Brătianu“, Pitești
Ce să fiu? Un om...
Rami-Mihai Cristescu, clasa a X-a, Colegiul Național „Iancu de Hunedoara“, Hunedoara
Mă numesc Robert Ersten...
Alexia Mihaela Ciobănuc, clasa a V-a, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr“, Sibiu
Dreptul la replică
Matei Someșan, clasa a VII-a, Colegiul Național „Gheorghe Șincai“, Cluj-Napoca
Un mesaj secret
Delia Damina, clasa a V-a, Școala Germană „Hermann Oberth“, Voluntari
Scriitorul de pe planeta Gorgonzola
Darius Munteanu, clasa a VIII-a, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“, Râmnicu Vâlcea
Despre o meserie admirabilă
Viviana Pantazică - clasa a IX-a, Colegiul Național „Ion C. Brătianu“, Pitești
Reţetă de îngheţată interstelară şi universală à la Andromeda
Daria Merce - Clasa a IX-a, Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaş“, Beuiş, județul Bihor
Pete-Roșii
Amelia Cimpoeșu - Clasa a VI-a, Avenor College, București
Transformarea
Anastasia TINDECHE - Clasa a IV-a, Școala „Hermann Oberth“, Voluntari
O petrecere-surpriză
Fabian Martin - Școala Gimnazială din Căpușu Mare, județul Cluj
O altfel de istorie
Rami-Mihai Cristescu - Clasa a VI-a, Colegiul Economic „Emanuil Gojdu“, Hunedoara
Teleportarea și înțeleptul Mosina
Tudor Pintilie - Clasa a V-a, Avenor College, București
Povestea lui Murg
Viviana Pantazică - Clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Mircea Eliade“, Pitești, jud. Argeș
Radiera cal şi domnişoara Creion
Elisa Merca - Clasa a VI-a, Școala „Hermann Oberth“, Voluntari, jud. Ilfov
Cel mai prost detectiv
Gabriel Cărtărescu