Anchetă: Locuiește în poveste! #3
20 august 2019

A fost odată o poveste…

Cei care au trecut prin taberele concursului „Locuiește în poveste” continuă să locuiască în povești și după ce se întorc din tabără – prin volumele colective în care li se păstrează textele și ilustrațiile, prin textele și ilustrațiile cu care contribuie la revista „Ordinul povestitorilor”, prin lansările și târgurile de carte la care participă, prin continuarea prieteniilor legate atunci când au locuit în poveste pentru prima oară. Ei alcătuiesc deja o comunitate ai căror membri se racordează la povești și – prin povești – unii la alții. De câte ori vorbesc cu ei, mă bucur să-i regăsesc la fel de proaspeți și de îndrăgostiți de povești, așa cum i-am cunoscut în tabără. Mă bucur să fac parte din această comunitate…

Florin Bican

Reproducem mai jos răspunsurile lor la trei întrebări legate de locuirea lor în poveste:

 

Ce te-a determinat să participi la concursul de creație „Locuiește în poveste”?

 

Viviana Pantazică:

Temele propuse de fiecare dată pentru acest concurs m-au atras și mi-au stârnit imaginația. Am decis să particip la concurs nu neapărat pentru a câștiga, ci pentru că provocarea pe care el mi-o lansa m-a inspirat să scriu poveștile câștigătoare.

 

Rami-Mihai Cristescu:

Sincer, profesoara mea de română mi-a arătat concursul, și atunci când l-am văzut mi-am zis că trebuie să încerc. Nu era prima oară când scriam, însă atunci mi-am dat toată silința. Știu că am mai făcut o poveste sau două pentru prima participare. Nu știu ce m-a determinat să scriu, poate faptul că sunt foarte competitiv sau premiul concursului: o tabără de creație. Tot ce știu este că îmi doream foarte mult să câștig, chiar dacă nu credeam în șansele mele.

 

David Stavila:

Începusem să scriu și să creez texte fictive, care aveau o rădăcină reală sau texte care aveau ca subiect amintiri puternice. La un moment dat insă, am primit oportunitatea de a participa la concursul „Locuiește în poveste” și asta m-a determinat și mai mult să continui cu această pasiune.

 

 

 

 

În ce fel te-au ajutat zilele petrecute acolo? Mai scrii/faci ilustrație? Ai publicat ceva?

 

Viviana Pantazică:

Taberele au reprezentat pentru mine experiențe de autocunoaștere. Am înțeles mai bine cine sunt fiind alături de persoane care împărtășeau aceleași pasiuni. Pe cel mai bun prieten al meu, de mai bine de 4 ani, l-am cunoscut în tabere. În plus, cel mai mult despre scris am învățat de la acei mentori. Mă simt recunoscătoare că am avut ocazia să înțeleg atât de multe și să iau contact cu fascinanta lume a scrisului, atât de devreme. (Aveam, în prima tabără, 12 ani). Continui să scriu și să public, am o rubrică intitulată “Povești reciclate” în “Ordinul povestitorilor”, am o carte de basme în pregătire și un jurnal de care sunt foarte mândră, pentru că acolo scriu niscaiva poezie.

 

 

Rami-Mihai Cristescu:

 

Zilele din tabără m-au ajutat extrem de mult. Modul meu de a scrie și calitatea acestor scrieri s-au schimbat radical de când am luat parte la atelierele din tabără. Am învățat multe tehnici noi de scris și, odată cu trecerea timpului, am învățat cum să fac un text din ce în ce mai bun. Totodată, în tabără am legat și prietenii și am trăit clipe de neuitat alături de alți oameni extraordinari. Acum să răspund și la restul întrebărilor, da, mai scriu. Mai particip la concursuri de scriere cum ar fi ,,Lecturiada” sau ,,Ordinul povestitorilor”, și mai scriu uneori când îmi vine câte o idee bună.

 

David Stavila:

În primul și în primul rând, am avut ocazia de a întâlni un grup de scriitori care au impact, dar și de a-mi face prieteni noi. În prezent nu mai scriu, dar am publicat acum ceva vreme o recenzie în revista „Dilematix”, unde au continuat colegii mei.

 

      

 

 

Cu ce te ocupi în prezent? Ce-ai vrea să faci mai departe?

 

Viviana Pantazică:

În prezent, sunt elevă în clasa a XII-a la C.N. “Ion C. Brătianu”, din Pitești. Vreau să urmez Universitatea Politehnică din București, continuând studiul matematicii și al fizicii din liceu, pentru că sunt la un profil real. Întotdeauna am pendulat între științe și arte, nu am vrut să neglijez niciunul dintre domenii, deși recunosc că literatura este pentru mine cea mai importantă și reprezintă pasiunea cea mai mare. Îmi fac promisiunea că voi scrie mereu și că voi ajunge, eventual, să lucrez în domeniul editorial, deși pornesc pe calea științei, doar pentru că “se spune” că este mai sigură.

 

Rami-Mihai Cristescu:

În prezent, pe lângă liceu, mai particip la competiții de dezbateri și în timpul liber ies prin oraș, scriu, citesc sau stau pe calculator. După liceu, aș vrea să merg la facultatea de informatică și să continui să scriu.

 

David Stavila:

În prezent mă pregătesc de începerea clasei a XII-a dar și pentru facultate, sperând că în viitorul îndepărtat să contribui la design-ul unei mașini.

 

 

     

 

Viviana Pantazică, câștigătoare a concursului Locuiește în poveste! la secțiunea Scriere creativă, Ediția a III-a (2014), Ediția a IV-a (2015) și Ediția a V-a (2016)

Rami-Mihai Cristescu, câștigător al concursului Locuiește în poveste! la secțiunea Scriere creativă, Ediția a IV-a (2015), Ediția a V-a (2016) și Ediția a VI-a (2017)

David Stavila, câștigător al concursului Locuiește în poveste! la secțiunea Scriere creativă Ediția a II-a (2013), Ediția a III-a (2014) și Ediția a IV-a (2015)

 

Fotografii din tabăra Locuiește în poveste! Ediția a VI-a (2017)

Anchetă coordonată de Florin Bican 

Citește și articolul #1 și articolul #2