Poezii amuzante pentru copii. 12 cărți de versuri recomandate pentru cei mici

de Oana Purice07 ianuarie 2022
Poezii amuzante pentru copii. 12 cărți de versuri recomandate pentru cei mici

Introducere

Părinți și bunici, unchi și mătuși, educatori, învățători și profesori, vă invit să descoperiți mai jos 12 cărți cu poezii amuzante pentru copii! Ca să găsiți mai ușor ce s-ar potrivi copiilor voștri, le-am împărțit pe categorii de vârstă, dar am inclus și o listă-bonus, cu poezii hazlii atât pentru copii, cât și pentru cei mari. Dar mai întâi hai să vedem...

 

De ce e important să le citești copiilor poezii amuzante

Cele mai vechi texte păstrate din Antichitate, Epopeea lui Ghilgameș, Iliada sau Odiseea, sunt scrise, cum știm cu toții, în versuri. Și asta nu neapărat ca să sune mai bine, ci ca să poată fi mai ușor memorate și astfel transmise mai departe, până când cineva le-a putut și nota pe ceva. Ritmul și rima sunt elemente esențiale ale procesului de memorare, așadar poeziile sunt mijloace prin care copiii își pot dezvolta limbajul.

Când li se spun sau li se citesc poezii de la vârste fragede, copiii își îmbogățesc mai ușor vocabularul, deprind fluența vorbirii și își pot exersa capacitatea de a face conexiuni logice și lexicale. Cu ajutorul poeziilor scurte și amuzante își pot dezvolta abilitatea de memorare, expresivitatea și imaginația. Poeziile pentru copii sunt și instrumente foarte utile în a-i învăța să citească. În plus, pe lângă toate acestea, poeziile hazlii sunt o sursă de distracție pentru întreaga familie.

 

Poezii amuzante pentru copii de 1-4 ani

 

Noapte bună, noapte bună, șantier sub clar de lună de Sherri Duskey Rinker și Tom Lichtenheld (Editura Vlad și Cartea cu Genius)

Ajunsă rapid  bestseller New York Times, Noapte bună, noapte bună, șantier sub clar de lună  îi prezintă pe protagoniștii Buldozer, Macara, Basculantă cum își termină ultimele treburi pe șantier și se pregătesc să meargă la culcare. Soarele apune, motoarele torc tot mai încet și harnicele mașini îi cheamă și pe copii să doarmă odată cu ele: „Treaba e gata, soarele dispare./ E vremea să se ducă la culcare”.

Noapte bună, noapte bună, șantier sub clar de lună, Sherri Duskey Rinker, Editura Vlad și Cartea cu Genius

 

Cotoi cu pălărioi se întoarce de Dr.  Seuss (Editura Vlad și Cartea cu Genius)

Pe Sally și pe fratele ei îi știți din Cotoi cu pălărioi, o poezie haioasă, care a primit Premiul Pulitzer. Țineți minte că, pe când se jucau ei în casă (că afară ploua cu găleata), și-a făcut apariția un Cotoi cu pălărioi și s-a zis cu plictiseala. De data aceasta, cei doi copii trebuie să termine de dat zăpada la o parte, așa cum i-a rugat mama. Doar că, ce să vezi? Nici nu-ncep ei bine, că iar îl văd pe Cotoi cu pălărioi, care o și zbughește în casă. Cum scoate din pălărie și niște pisoi neastâmpărați, e clar că zăpada va mai avea de așteptat. Sally și fratele ei sunt foarte ocupați. La fel cum vor fi și copiii care vor asculta noua aventură a Cotoiului – ocupați să râdă cu gura până la urechi.

Cotoi cu pălărioi se întoarce, Dr. Seuss, Editura Vlad și Cartea cu Genius

 

Madlen de Ludwig Bemelmans (Editura Vlad și Cartea cu Genius)

Madlen locuiește într-o casă din Paris, alături de alte unsprezece fetițe. Dar e clar că dintre toate Madlen este cea mai mică, dar și cea mai curajoasă. Se ia la întrecere cu șoarecii, îi sperie pe tigrii de la zoo „și-avea un stil – ceva de nedescris! -/ s-o bage-n sperieți pe doamna Miss”. O poezie scurtă, scrisă cu sensibilitate și umor și ilustrată de Ludwig Bemelmans, distinsă cu medalia Caldecott Honor.

Madlen, Ludwig Bemelmans, Editura Vlad și Cartea cu Genius

 

 

Poezii amuzante pentru copii de 4-7 ani

 

Cartea cu Apolodor de Gellu Naum și Dan Ungureanu (Editura Arthur)

Apolodor, „voios și zâmbitor” este cel mai simpatic „pinguin din Labrador”. Locuia la circ, dar nu e „nici acrobat, nici dansator”; Apolodor cântă la cor. Mai precis, este tenor. Ducea o viață minunată, dar deodată i s-a făcut dor „de frații lui din Labrador”, așa că, la îndemnul Maestrului Domilasolfa, a plecat în căutarea familiei sale. Minunat ilustrată de Dan Ungureanu, povestea în versuri a lui Gellu Naum este o aventură în jurul lumii. Fiecare capitol este o poezie hazlie, pe care copiii o pot memora și din care pot învăța lucruri interesante despre animale, despre diferite locuri de pe Glob sau despre emoții.

Cartea cu Apolodor de Gellu Naum și Dan Ungureanu, Editura Arthur

 

Cea mai rea prințesă de Anna Kemp și Sara Ogilvie (Editura Vlad și Cartea cu Genius)

O altă carte cu versuri amuzante pentru copii este Cea mai rea prințesă, care începe cam așa: „A fost odată ca niciodată,/ Într-un turn pe-aici, pe-aproape,/ O prințesă singurică,/ Suzi îi zicea, de mică.” Suzi este o prințesă ca oricare alta, care-și așteaptă prințul. Ca-n orice basm, prințul vine, o cere de soție și încep să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți. Doar că Suzi nu este prea mulțumită, așa că nu ezită să-l invite la ceai atunci când se întâlnește cu dragonul fioros. Cu siguranță ăsta nu-i comportament de prințesă bună, dar Suzi nici măcar nu-și dorește asta. E prea plictisitor. De aceea ea este cea mai rea prințesă.

Cea mai rea prinţesă, Anna Kemp, Editura Vlad și Cartea cu Genius

 

 

Cățelușul șchiop de Elena Farago, ilustrații de Ethel Lucaci Băiaș (Editura Arthur, colecția Arthur retro)

Dacă sunteți în căutare de poezii românești pentru copii, colecția de versuri semnate de Elena Farago este foarte potrivită. Nu lipsesc clasicele „Cățelușul șchiop”, „Pedeapsa mâței” sau „Versurile pe care le-au învățat cei doi copilași pentru ziua mamei lor”, prezente la toate serbările și intonate la fiecare venire a lui Moș Crăciun.

Eu nu sunt destul de mare
Ca să pot să-nvăț măcar,
De pe carte, o urare,
Și nu sunt destul de mare
Ca să-ți dau un dar.

Vă sună cunoscut? Iar ilustrațiile semnate de Ethel Lucaci Băiaș fac învățarea acestor poezii clasice pentru copii și mai amuzantă.

Cățelușul șchiop, Elena Farago, Editura Arthur

 

Rapsodii de toamnă de George Topârceanu, ilustrații de Ethel Lucaci Băiaș (Editura Arthur, Colecția Arthur retro)

Dacă sunteți în căutare de poezii hazlii with a twist, nu ratați Rapsodiile de toamnă ale lui George Topîrceanu, ilustrate tot de Ethel Lucaci Băiaș. Nu doar că cei mici vor putea afla tot felul de lucruri despre lumea vegetală și animală (îi dau dreptate Emei Cojocaru care spunea tot aici, pe blog, că volumul este și un mic atlas în versuri de botanică, entomologie și ornitologie), dar vor putea să-și includă în vocabular cuvinte precum „melopee” sau „curcubitacee”. Utile și să închidă la Fazan, și să-i impresioneze pe bunici, unchi sau educatori.

Rapsodii de toamnă, George Topîrceanu, Editura Arthur

 

Poezii amuzante pentru copii de 7-12 ani

 

Petrică Ciuf-Zbârlit de Dr. Heinrich Hoffmann (Editura Art)

Una dintre cărțile clasice ale literaturii internaționale pentru copii este Petrică Ciuf-Zbârlit, o colecție de versuri publicată în ediție bilingvă, română-germană. Sub forma unor fabule despre copii neascultători, poeziile de aici sunt cât se poate de amuzante. Iată ce pățește, de exemplu, un vânător cam leneș: „Cum soarele-ncepea să ardă/ depuse flinta grea în iarbă/ și el se-ntinse alăturea./ Iar iepurilă nu-l scăpa/ din ochi; și-apoi, când adormi,/ se duse și-i sfeterisi/ flinta întâi, și ochelarii –/ și-o șterse fără comentarii!” Nici „Povestea lui Konrad Suge-Dește și a Forfecarului” nu-i mai prejos.

Petrică Ciuf-Zbârlit, Dr. Heinrich Hoffmann, Editura ART

 

Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor de Florin Bican și Dan Ungureanu (Editura Arthur, Colecția Apolodor Explorator)

Florin Bican, cunoscutul și îndrăgitul scriitor și traducător, continuă povestea lui Apolodor într-o serie nouă - Apolodor Explorator – însoțită tot de ilustrațiile lui Dan Ungureanu. Primul volum din serie, Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zborîl găsește pe Apolodor în Delta Dunării, unde, alături de maimuțică și de pisoul Tiț, află o mulțime de lucruri interesante despre păsările care locuiesc acolo. Povestea în versuri este însoțită și de mici explicații, tot în versuri, ale unor termeni poate încă necunoscuți copiilor. Poeziile amuzante și pline de învățături se continuă și în al doilea volum al seriei, Hai pe lună împreună.

Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor, Florin Bican, Editura Arthur

 

Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea: pagini alese de Anton Pann (Editura Arthur, Colecția Arthur retro)

O altă carte clasică de poezii pentru copii este colecția de povești cu Nastratin Hogea a lui Anton Pann, ilustrată de Marcela Cordescu și publicată în colecția Arthur Retro. Dascăl înțelept, mereu dispus să-i ajute și să-i învețe pe alții, toți știau că Nastratin era „din fire cam pe-o ureche, năzdrăvan,/ Nu-l găsești însă în faptă să fi fost vreun viclean”.

Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea, Anton Pann, Editura Arthur

 

Bonus – poezii amuzante pentru toate vârstele

 

Rime revoltătoare de Roald Dahl (Editura Arthur)

Toată lumea îl știe pe Roald Dahl și știe cu câtă pricepe imaginează povești, lumi și personaje. La fel, toate lumea știe pe de rost basme ca Cenușăreasa, Albă-ca-zăpada și cei șapte pitici, Scufița roșie sau Cei trei purceluși. Dar ce-ați spune să le citiți sau ascultați reinterpretate de Roald Dahl. În versuri. Exact! Umor next level. Pentru că niciun basm nu se termină cum ne-am fi așteptat. Iar asta e minunat.

Rime revoltătoare, Roald Dahl, Editura Arthur

 

Fabule și vorbe cu tâlc, antologie îngrijită de Adrian Săvoiu și Diana Zografi, ilustrații de Adelina Butnaru (Editura Arthur)

Am mai vorbit despre Fabule și vorbe cu tâlc aici pe blog. Dar nu se putea să închei lista celor mai frumoase poezii pentru copii fără să pomenesc și acest volum-bijuterie. Conținând fabule clasice, românești și străine, dar și fabule moderne și reinterpretări, cartea îi poate amuza și pe cei mici, și pe cei mari, putând, de ce nu, să devină bibliografie obligatorie pentru orice concurs internațional de recitat fabule. Ce? Nu există? Să facem noi unul! Putem începe cu „Umbra și omul” de Alecu Donici:

Un om nu prea cu minte

Să‑și prindă umbra vrea,

Dar când pornea ’nainte,

Şi ea mergând sporea.

Iar ea fugea mai tare

Şi ori cu ce o alunga,

Tot umbra nu se da.

Fabule și vorbe cu tâlc, Editura Arthur

 


Dezvoltarea limbajului, a abilității de memorare, a expresivității și imaginației, exersarea conexiunilor logice și a cititului de unul singur sunt câteva dintre avantajele ascultării sau lecturii poeziilor. Iar dacă sunt și pline de umor, distracția e garantată. Găsiți toate cărțile cu poezii amuzante pentru copii de mai sus pe site-urile Arthur, Vlad și Cartea cu Genius sau Art.

 

Un articol de Oana Purice, Book Industry

Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART