Inteligența emoțională la copii: Ce este și cum poate fi dezvoltată
„Dintre toate mamiferele, ființele umane se caracterizează, imediat după naștere, printr-un grad de imaturitate, necesitând un lung proces de învățare, dezvoltare și interacțiuni cu ceilalți înainte de dobândirea independenței.” Această afirmație îi aparține Ritei L. Atkinson, unul dintre cei mai importanți teoreticieni în domeniul psihologiei umane.
Numeroasele studii din ultimii ani aduc perspective și informații actualizate despre gradul de cunoaștere al ființei umane, imediat după naștere, cât și în etapele următoare ale copilăriei.
Astăzi vorbim despre emoții și gestionarea lor, despre dezvoltarea inteligenței emoționale la copii sau despre autoreglare emoțională.
De ce este importantă inteligența emoțională la copii?
Copiii mici descoperă lumea din jurul lor pas cu pas. Ei vor învăța cum funcționează aceasta și se vor cunoaște prin acțiunile pe care le fac. Cu cât cresc, sentimentele și emoțiile lor devin mai complexe și este necesar să învețe să le exprime clar. Dezvoltarea emoțională a copilului este o călătorie bazată pe acumularea de cunoștințe care revin în sarcina părintelui.
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegem atunci când vorbim despre inteligența emoțională este conștientizarea și înțelegerea emoțiilor. În cazul copiilor aceștia au nevoie mai întâi să-și înțeleagă și să-și accepte emoțiile pentru a le putea exprima și controla. Emoțiile nu sunt un inconvenient, ci mai degrabă un element în evoluția umană care servește unui scop. Doctorul John Gottman vorbește despre teoria „discretă” a emoțiilor și sugerează că fiecare emoție primară a noastră a evoluat pentru a servi unor scopuri distincte și de a ne motiva comportamentul.
Pe scurt, copiii au nevoie de a experimenta, de a simți emoțiile și de a le integra pentru a-și putea dezvolta autocontrolul și inteligența emoțională.
Doctorul Gottman sugerează 5 pași simpli care-i pot ajuta pe părinți în gestionarea emoțiilor celor mici.
1. Fii conștient de emoțiile copilului tău. Oferă-i validare pentru ceea ce simte
Dacă copilul tău este supărat sau nervos, trebuie să observi ce se întâmplă înainte de-a putea rezolva situația. Mai întâi trebuie să-l înțelegi, iar ulterior îl vei putea ghida.
2. Emoțiile sunt o oportunitate de a te apropia de copilul tău și de a dezvolta diverse jocuri care includ emoțiile
Copilul are nevoie de empatie și înțelegere. El are nevoie să știe că părintele îl va ghida mai departe, îl va liniști și va găsi calea să-l facă din nou să zâmbească. Citește-i povești și învață-l să identifice emoțiile de bază: furie, bucurie, dezgust, frică etc.
3. Ascultă-ți copilul
Copiii au nevoie de toată atenția în timp ce îi asculți. Copilul are nevoie ca tu să înțelegi ceea ce el poate nu reușește să spună. Atunci când apar sentimente puternice, de exemplu furie, acesta nu are resursele pentru a le controla. Așa că, reflectați la ceea ce auziți și verbalizați-vă înțelegerea față de emoțiile lui.
4. Dă nume emoțiilor
După ce l-ai ascultat, ajută-l pe cel mic să conștientizeze sentimentul și ajută-l să-și formeze un vocabular în jurul emoțiilor. În felul acesta începe și procesul de autoreglare emoțională. Cu cât un copil reușește să-și descrie emoțiile folosindu-se de cuvinte, acesta se va simți în control și în siguranță.
5. Ajută-ți copilul să-și rezolve problemele, dar învață-l și despre limite
Toate emoțiile sunt acceptabile, dar nu și toate comportamentele. Ajutați-vă copilul să facă față emoțiilor sale dezvoltând abilități de rezolvare a problemelor. Orientați exprimarea către comportamente adecvate. Aceasta implică să-ți ajuți copilul să-și stabilească obiective și să genereze soluții pentru a-și atinge aceste obiective. În acest proces răbdarea este cheia.
Fără dezvoltare emoțională, sentimentele pot deveni cu ușurință copleșitoare, așa că este important ca cei mici să aibă instrumentele necesare pentru a se putea confrunta cu propriile emoții. Conștientizarea emoțională este una dintre cele mai importante abilități emoționale, deoarece le permite copiilor să identifice ceea ce simt. De exemplu, va fi mai ușor pentru un copil să exploreze ceea ce îl sperie dacă știe că furia este o „emoție secundară” cauzată de alte lucruri.
Cărțile sunt un instrument accesibil atunci când ne dorim să le vorbim celor mici despre emoții. Poveștile pentru copiii sunt un pretext bun pentru a deschide o discuție despre sentimente și sănătate mintală. A citi cu voce tare alături de copilul tău poate să fie un moment oportun pentru a discuta lucruri sensibile sau lucruri care l-au deranjat.
Lectura oferă o varietate de soluții și este un ghid ușor de folosit în descifrarea emoțiilor. Pe măsură ce copilul tău citește o carte și se confruntă cu o problemă pe care, de exemplu, personajul trebuie să o rezolve, el va lucra în mod natural la dezvoltarea emoțională.
În funcție de carte, lectura este cea care îl va ajuta pe copil să se gândească la felul în care se simte un personaj și va învața cum să răspundă unei situații.
Cu siguranță, copilul tău se va bucura să te audă citind și să vadă lumea prin poveștile pe care i le împărtășești. Cărțile îi ajută pe copii să simtă și să gândească.