Beneficiile lecturii. 6 motive să-i citești copilului tău
De lamentări că „tinerii nu citesc”, că „românii nu citesc” nu ducem lipsă, de încurajări da, așa că vă propun câteva beneficii ale lecturii pentru cei mici și pentru cei mari. Cum știm cu toții, cititul ajută la o bună dezvoltare psihică și emoțională, dar el trebuie predat și exersat. Și care-i metoda cea mai bună de învățat dacă nu exemplul personal? Iată așadar șase motive să-i citești copilului tău, ca să devină la rândul său un cititor.
Cele mai importante beneficii ale lecturii pentru dezvoltarea copilului
1. Lectura este distractivă
„Harry Potter era un băiat din cale-afară de neobișnuit în multe privințe. În primul rând, ura vacanța de vară mai mult decât oricare altă perioadă a anului”. Așa începe Harry Potter și prizonierul din Azkaban, al treilea volum al celebrei serii. Imaginați-vă că începeți să le citiți asta copiilor. Credeți că se vor întoarce la jocul ăla de construit sau vor vrea să afle care-i faza cu băiatul ăsta ciudat? Veți deveni părintele preferat și lectura va fi pentru ei cea mai tare distrație. Ei, exagerez. Dar cu siguranță vor înțelege că să asculte povești sau să le citească poate fi amuzant și palpitant. Citindu-le cărți pentru copii sau stând alături de ei când fac primele încercări de lectură pe cont propriu vă consolidați relația, petreceți timp împreună și le sporiți încrederea în voi - mai ales dacă le propuneți povești care să-i țină în priză, să-i facă să râdă și să le stimuleze imaginația.
2. Lectura e relaxantă
După o zi lungă de stat la serviciu (cu ochii în monitor sau făcând lucruri repetitive), de stat în trafic, de plătit facturi, făcut curat și mâncare, să stai rezemat de-o pernă cu copilul și-o carte bună în brațe poate fi cel mai relaxant moment. Mai ales dacă ai noroc și măcar în seara asta acceptă să-l înlocuiască pe aventurosul Cotoi cu pălărioi cu mult mai liniștita Căsuță somnoroasă sau, și mai și, cu simpaticul și filozoful Arici în ceață, cu plimbarea lui prin ceață spre casa Ursulețului. Acum rămâne de văzut doar cine adoarme primul.
3. Beneficiile lecturii pentru dezvoltarea vocabularului
Cum este știut, unul dintre beneficiile lecturii este dezvoltarea vocabularului. Specialiștii le recomandă părinților să înceapă să le citească copiilor de la vârste cât mai mici. În felul acesta, chiar și bebelușii de până într-un an se familiarizează cu sunete și cuvinte noi, mai ales dacă ascultă mai des aceeași carte. Pe măsură ce mai cresc, copiii ajung să distingă tot mai multe cuvinte și să învețe felul cum se înlănțuiesc ele pentru a forma scurte propoziții. Pentru că ritmul, rima și repetiția sunt instrumente foarte importante în învățare, încercați să le citiți cât mai des și povești în versuri. De Noapte bună, noapte bună, șantier sub clar de lună cu siguranță nu se vor mai desprinde o bună bucată de timp. Când însă vor decide să-i mai dea o pauză, puteți să le faceți cunoștință cu Mopsul Porc. Ironia din versurile lui Aaron Blabey o să vă amuze copios. Când copiii au deja un vocabular de bază format, puteți trece la nivelul următor: din Rapsodiile de toamnă ale lui George Topîrceanu vor putea învăța cuvinte ca „bejanie” sau „răstoacă”; iar despre democrație, monoclu, mambo și samba pot afla din Cartea albă cu Apolodor sau Apolododecameronul. A, și despre decameron, desigur.
4. Beneficiile lecturii în cunoașterea realității înconjurătoare
Dacă aveți noroc, primele cuvinte ale copiilor vor fi mama, tata, papa. Dar se poate și să-nceapă cu „nu” sau „mea”, și-atunci va trebui să vă confruntați cu acest spirit îndărătnic și cu un exacerbat simț al proprietății – care-ntr-un parc plin de copii doritori de aceeași jucărie este un chin. Ca să le îndreptați atenția spre noțiuni mai puțin abstracte decât acestea, le puteți vorbi despre lucrurile din imediata lor apropiere: masă, scaun, ușă ș.a. Când terminați inventarul propriei case sau vreți să mai variați, puteți să le arătați aceleași obiecte familiare în cărți ilustrate, cu povești scurte. În felul acesta nu doar că își vor fixa mai bine termenii, dar vor ajunge să înțeleagă formele distincte în care apar aceleași realități. Poate că fotoliul vostru este galben. Urmărind desenele din Un pupic pentru tătic va vedea că pot exista și fotolii roșii. Sau că tot „tati” se numește și tatăl ursulețului, chit că are multă blană și 20 de gheare. Pe măsură ce cresc, copiii vor include tot mai mulți termeni abstracți în vocabularul lor de bază. Cărțile citite și explicate de părinți îi vor ajuta să înțeleagă mai bine concepte ca răbdare sau încredere sau vor putea să se familiarizeze cu noțiunea de timp și organizarea lui. Citiți împreună Sămânța de morcov și povestiți-le, pornind de la experiența băiețelului, cât de importantă este perseverența. Când îi vor întâlni pe Domnișoara Poimâine, pe Domnul Azi sau pe Tempus Întâiul, eroii Adinei Rosetti, explicați-le ce înseamnă aceste nume și exersați împreună aceste noțiuni.
5. Beneficiile lecturii în cunoașterea realității îndepărtate
Printre beneficiile lecturii pentru copii se numără și cunoașterea realităților cu care ei nu vin în contact zi de zi. Este important să știe să identifice obiectele și fenomenele care-i înconjoară, dar la fel de important este să le cunoască și pe cele cu care momentan nu au contact direct, dar pe care le vor putea întâlni în viitor. De la animale exotice până la mări și oceane, de la vechile legende ale lumii până la călătoriile în spațiu. Cărțile pentru copii le pot aduce aproape toate aceste realități îndepărtate. După ce se joacă cu pisicile din spatele blocului pot face cunoștință cu George cel curios, o maimuțică tare neastâmpărată; după ce traversează străzile orașului sau se plimbă prin pădure, pot asculta povestea Destupătorului de Sticle din Ocean. Când mai cresc și au mai multă răbdare, puteți citi împreună Din marile legende ale lumii povestite de Al. Mitru sau vă puteți testa cunoștințele despre Cosmos citind aventura pinguinului Apolodor pe Lună. Iar când vreți să studiați mai în amănunt realitatea, De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?... și alte 10 întrebări fantastice de Adina Rosetti vă oferă cele mai amuzante răspunsuri la cele mai serioase întrebări. Ia spuneți: polonicele vin din Polonia sau din Polonicia?
6. Beneficiile lecturii pentru dezvoltarea inteligenței emoționale
Am vorbit mai sus despre beneficiile lecturii pentru copii în dezvoltarea vocabularului și dezvoltarea orizontului de cunoaștere. Pe lângă faptul că favorizează aceste achiziții cognitive, poveștile citite au și beneficii în dezvoltarea inteligenței emoționale. În primul rând, din cărțile audiate copiii pot învăța ce sunt emoțiile și cum se manifestă ele. Iar cu ajutorul personajelor și al explicațiilor părinților ajung să le cultive pe cele bune și să le controleze pe cele negative. Când este vesel, Ursulețul Winnie Puh compune sau cântă un cântecel; când este trist, se duce repede la Purceluș sau la Christopher Robin; sau mănâncă o duzină de borcane cu miere. Când întunericul urcă în camera lui Laszlo, băiețelul coboară în pivniță și-n felul acesta învață să nu-i mai fie frică de el. Cu răbdare și perseverență, și copiii care ascultă sau citesc împreună cu părinții povești ca acestea își pot cunoaște emoțiile și le pot stăpâni.
Recomandări pentru o lectură plăcută alături de copilul tău
Propuneți-le genuri diferite!
Pentru că cei mici se pot plictisi ușor, încercați să variați genurile pe care le propuneți pentru lectură. Dacă într-o zi citiți un basm, în alta încercați o poezie. Dacă azi citiți o poveste clasică cu prinți și prințese, mâine îndrăzniți cu un roman grafic. Cu Ștrumfii sau Dog Man mergeți la sigur.
Arătați-le ilustrații diferite!
Beneficiile lecturii pentru dezvoltarea inteligenței cognitive și emoționale sunt date nu doar de text, ci și de ilustrații, mai ales la vârste fragede. Copiii sunt foarte receptivi la culori și forme variate. Dacă sunt expuși de mici la cărți ilustrate (mai întâi în culori puternice și forme simple și apoi tot mai complexe), în timp vor ajunge și să-și formeze un simț artistic și să-și rafineze gusturile în materie de ilustrații. Așa că e bine să le propuneți cărți de citit cu ilustrații diferite. Încercați și cu stilul clasic al lui Jan Brett din Mănușa, dar și cu stilul mai modern al lui Mo Willems din seria cu elefantul Gerald și Porchiță! Arătați-le și desenele „ca de copii” din Ziua când au plecat creioanele, dar și operele de artă ale lui David Wiesner, din Art și Max, de exemplu. Și nu ocoliți ilustratorii români. Dan Ungureanu, Maria și Ileana Surducan sau Cristiana Radu o să vă surprindă.
Lăsați-i să aleagă!
Pentru a putea aduce toate beneficiile de care am vorbit mai sus, lectura trebuie să fie un act benevol. Nu-i obligați să asculte poveștile; convingeți-i cât sunt de distractive și relaxante. La fel, nu le impuneți cărțile pe care să le citiți. Oferiți-le alternative și lăsați-i să aleagă. Poate că două săptămâni vor vrea numai Peppa pleacă în vacanță. Cu siguranță va veni vremea când se vor plictisi și vor decide singuri să încerce și Ce poți face cu o idee?.
Jucați-vă cu poveștile!
Ca să-i convingeți că lectura chiar e distractivă, trebuie să vadă că și voi vă distrați citind-o sau ascultând-o. Dacă nu aveți ajutoare alături, folosiți intonații diferite, voci diferite pentru a marca personajele sau schimbările de situație din povești. Dacă tatăl, mama, un frate, o soră sau o bunică sunt prin preajmă, includeți-i în piesa de teatru pe care o creați din povestea citită. Lectura nu va mai fi un act liniar și monoton, ci o adeverată desfășurare de forțe creative. Încercați Aventuri în Momilandia pe voci. Distracție maximă!
* Dezvoltarea cognitivă și emoțională, cunoașterea realității, consolidarea relației părinte-copil, distracția și relaxarea sunt câteva dintre beneficiile lecturii. Ca toate acestea să se poată realiza, lectura ar trebui să devină o rutină zilnică atât pentru copii, cât și pentru părinți. Pe site-urile Grupului Editorial Art găsiți cărți potrivite pentru orice vârstă și pentru toate gusturile.
Un articol de Oana Purice, Book Industry