Cărți de citit în vacanță: douăsprezece sugestii pentru copilul tău
Te-ai asigurat că cei mici au în bibliotecă suficiente cărți de citit în vacanță? Pentru a te ajuta să găsești mai ușor lecturi potrivite cu vârsta și preocupările copilului tău, avem câteva recomandări cu care vei merge aproape la sigur. De la lecturi pentru clasa pregătitoare la cărți de citit în vacanță pentru adolescenți, găsești mai jos selecția noastră de douăsprezece titluri.
Am ales atât volume în ton cu sărbătorile de iarnă, cât și povești care pot fi savurate în orice anotimp. Știm că, în vacanță, lectura are o cu totul altă savoare - mai cu seamă în serile lungi și friguroase. Am inclus și cărți scrise de autori români, care se bucură de mare succes printre puștii-cititori - pentru a te convinge, e de ajuns să citești câteva dintre scrisorile trimise de micii fani autorilor preferați.
Printre cele mai frumoase cărți de citit în vacanță - și nu numai - se regăsesc cărțile ilustrate pentru copii. Imaginile însoțite de text stimulează imaginația micului cititor și îi trezesc plăcerea lecturii. Totodată, îl pregătesc pentru poveștile ample, cu mai puține ilustrații, dar teribil de captivante prin intrigă și personaje.
Douăsprezece cărți de citit în vacanță în funcție de vârstă
Cărți de vacanță pentru clasa pregătitoare
Crăciunul Domnișoarei Poimâine, de Adina Rosetti, cu ilustrații de Cristiana Radu
Domnişoara Poimâine are deja o mulțime de fani care așteaptă cu nerăbdare să afle ce năzdrăvănii a mai pus la cale. Vă spunem doar că în acest moment e ocupată să-i scrie o scrisoare lui Moş Crăciun și că va fi tare dezamăgită când va afla că Moșul nu are timp să treacă prin Regatul Timpului. Însă lucrurile se pot schimba de la o clipă la alta… Citiți pe blog un interviu cu Adina Rosetti despre noua ei carte.
Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, de Matei Vișniec, cu ilustrații de Andra Bădulescu
Dramaturgul Matei Vișniec și-a imaginat o poveste emoționantă despre un om de zăpadă care pleacă spre țara soarelui-răsare, cu gând să dea de domnul Soare înainte să vină primăvara. Însă stropii ploilor călduțe îi lasă răni adânci, iar generosul om de zăpadă dăruiește părți din sine animalelor pe care le întâlnește pe drum. Marmotei, de pildă, îi oferă nasturii, trei nuci cu care ea potolește foamea micuților ei, iar lupului pe care-l doare-n gât - fularul și căciulița. De neratat această poveste „despre o ființă atât de fragilă, dar cu o inimă atât de gigantică.”
Crăciunozaurul, de Tom Fletcher, cu ilustrații de Shane Devries
„E minunat Crăciunul, dar lucrul cel mai bun e că, după ce trece, urmează alt Crăciun.” Tom Fletcher a reinventat celebra sa poveste de Crăciun sub forma unei cărți ilustrate în versuri, care îi va delecta și pe cititorii de vârste mai mici. Există undeva un dinozaur care visează că zboară pe cer în noaptea de Ajun, trăgând la sania Moșului cot la cot cu renii, însă treaba asta se dovedește mult mai complicată decât crezuse inițial. Întâlnirea cu un băiețel obsedat de dinozauri, pe nume William Trundle, îl învață despre puterea magică pe care o are credința în ceva ce la prima vedere pare imposibil.
Cărți de vacanță pentru clasa I
Hai pe Lună împreună, de Florin Bican, cu ilustrații de Dan Ungureanu
„Luna, de nu cumva mă-nșel / E o clătită XXL, / Rumenindu-se bălaie / În a cerului tigaie.” În versurile pline de umor ale poetului Florin Bican, îi însoțim pe pinguinul Apolodor și pe prietenii săi, pisoiul Tiț și Maimuțica, într-o călătorie pe Lună plină de surprize și descoperiri. Povestea - având ca pornire una din cărțile lui Gellu Naum - este minunat ilustrată de Dan Ungureanu: printre alte imagini inedite, veți descoperi meteoriți din chiftele și o hartă a Lunii din biscuiți Oreo. Este al doilea volum din colecția Apolodor Explorator, după Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor.
Cel mai bun urs din lume, de Paul Bright, Brian Sibley, Jeanne Willis și Kate Saunders, cu ilustrații de Mark Burgess
La aniversarea de 90 de ani a lui Winnie Puh, patru autori continuă aventurile îndrăgitului personaj prin patru povești scrise în stilul lui A.A. Milne. Călătorim din nou în Pădurea de O Sută de Akri, în fiecare din cele patru anotimpuri, și îi reîntâlnim pe Winnie, Christopher Robin, Purceluș, Tigrilă, Aiurel și Ru. Într-una din povești, Winnie și Purceluș caută „Sosul de Nil” (ei suspectează că e vorba de măr); în alta, toate animalele îl sprijină pe Aiurel când acesta are impresia că un alt măgar a pus ochii pe trifoiul lui. Povestea de iarnă introduce un nou personaj - un pinguin inspirat de o jucărie de pluș care i-a aparținut lui Christopher Robin Milne.
Cărți de vacanță pentru clasa a II-a
Insula lui Abel, de William Steig, cu ilustrațiile autorului
„William Steig se numără printre acei scriitori ale căror observații te fac să cazi pe gânduri la orice vârstă.“ Abel este un șoarece educat, cu o situație materială bună, care-l ține la adăpost de șicanele existenței de zi cu zi. Totul se schimbă însă radical într-o zi de august, când Abel este luat pe sus de o furtună și se trezește pe o insulă pustie, unde este complet singur și lipsit de confortul cu care se obișnuise. Noroc că e un șoarece încăpățânat și perseverent, care încearcă prin tot felul de metode ingenioase să se întoarcă acasă la draga lui soție, Amanda - iar cărțile pe care le-a citit se dovedesc de mare ajutor pentru a supraviețui în sălbăticie.
Fantome, de Raina Telgemeier
O carte grafică cu o atmosferă de realism magic, concepută într-un stil atipic pentru Raina Telgemeier, ale cărei lucrări anterioare fie au avut o tematică autobiografică (Zâmbește!, Surori), fie s-au încadrat la ficțiune realistă (Pe scenă). Catrina, personajul central din acest volum, se mută împreună cu părinții și sora mai mică, Maya, într-un oraș de pe coasta de nord a Californiei, Bahía de la Luna. În scurtă vreme, surorile află de la un vecin că în oraș există fantome: Maya este nerăbdătoare să le vadă, însă Catrinei îi este foarte teamă. Totul va culmina cu sărbătoarea mexicană Dia de los Muertos, ziua din an când fantomele se reîntâlnesc cu cei dragi.
Pentru mai multă inspirație, poți consulta întreaga listă cu benzi desenate pentru copii și cea cu cărți pentru copii între șapte și zece ani.
Cărți de vacanță pentru clasa a VIII-a
Odd și Uriașii de Chiciură, de Neil Gaiman, cu ilustrații de Chris Riddell
Iarna pare să continue la nesfârșit și nimeni nu știe care este cauza. Odd fuge de acasă, cu toate că abia poate să meargă și trebuie să folosească o cârjă. Ajuns în pădure, întâlnește un urs, un vulpoi și un vultur - trei creaturi cu o poveste ciudată, care nu sunt ceea ce par a fi. Băiatul pornește într-o călătorie neobișnuită pentru a elibera ținutul zeilor nordici, Asgard, de sub dominația Uriașilor de Chiciură. Este nevoie de cineva special pentru a duce la îndeplinire o misiune atât de riscantă - un băiat vesel, sâcâitor, inteligent și ingenios, cineva asemenea lui Odd.
Lumea de cerneală #1. Inimă de cerneală, de Cornelia Funke
Mortimer, un legător de cărți, are un talent special: când citește cu voce tare, personajele părăsesc tărâmul ficțiunii și se materializează în lumea reală. Din acest motiv nu îi citește niciodată povești lui Meggie, fiica lui de doisprezece ani. Când Meggie era micuță și tatăl îi citea dintr-o carte intitulată Inkheart, o bandă de răufăcători a aterizat în sufrageria lor direct din paginile volumului, iar Resa, soția lui Mo, a devenit captivă în lumea cărții. Doisprezece ani mai târziu, liderul bandei vânează toate exemplarele cărții Inkheart pentru a le distruge, iar Meggie descoperă secretul tatălui ei și se vede nevoită să-l salveze. Aventurile lui Mo și Meggie continuă în următoarele volume ale trilogiei, Sânge de cerneală și Moarte de cerneală.
Cărți de vacanță pentru elevii de liceu
(vârsta recomandată: 14 ani +)
Ursul și privighetoarea, de Katherine Arden
La marginea Rusiei sălbatice, iarna durează aproape întregul an, iar troienele se înalță mai sus decât casele. Pentru Vasilisa este un timp nesfârșit al poveștilor, pe care le ascultă ghemuită lângă foc împreună cu frații săi. Cel mai mult iubește povestea Împăratului Îngheţ, demonul cu ochi albaștri care apare în nopțile de iarnă pentru a pune stăpânire pe sufletele credule. Însă totul se schimbă când tatăl rămas văduv aduce o nouă soție de la Moscova, care le interzice să mai onoreze spiritele protectoare ale gospodăriei. Vasilisa încearcă să țină la distanță creaturile malefice care se apropie, însă pentru a-și salva familia va trebui să-i înfrunte pe cei dragi și să apeleze la talente primejdioase pe care le-a tăinuit multă vreme.
Îndrăznește să dezamăgești. O copilărie în Turcia, de Özge Samancı
Un roman grafic de memorii care a avut la bază un jurnal online început după emigrarea în SUA, unde artista a publicat lucrări diverse, de la ilustrație, caricatură și colaj la bandă desenată. Inspirată de copilăria ei într-un orășel din Turcia, de pe coasta Mării Egee, povestea ne familiarizează cu aspectele mai puțin comode ale unei societăți prinse între secularism și fundamentalism, unde tensiunile religioase și militare sunt parte a existenței cotidiene. Adolescenta Özge încearcă să-și găsească propriul drum, cu toate că e dificil să se desprindă de așteptările părinților, să caute ceea ce își dorește cu adevărat și să-și asume faptul că fericirea ei poate însemna dezamăgirea celor din jur.
Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle, de Timothée de Fombelle
Joshua Perle provine dintr-o lume în care noi am încetat să mai credem: lumea basmelor. Iubirea vieții sale îl așteaptă acolo, însă el este captiv într-un loc și un timp care nu-i sunt familiare: o cofetărie din Paris, în preajma izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Pe măsură ce amintirile celeilalte vieți încep să se estompeze, Joshua descoperă obiecte ciudate, mici fragmente ale unei povești de demult. Va putea el să-și amintească trecutul și să creadă în propria-i poveste înainte ca marea lui dragoste să se piardă pentru totdeauna? Iată un roman de aventuri cu o scriitură magică și complexă, despre o primă iubire de neuitat, care definește o întreagă existență.