Călătoriile micului om. Cum poți să oferi fantezie?

de Alexandra29 februarie 2024
Călătoriile micului om. Cum poți să oferi fantezie?

Copiii dețin o superputere. Ei au în mod natural capacitatea de a visa și de a-și folosi imaginația în cea mai autentică și limpede manieră.

Joaca reprezintă pentru ei tărâmul deschis al fanteziei, este acel loc în care copilul se simte liber și în siguranță. Acolo, el este cel care conduce, jocul lui devine un univers personalizat, pe care îl întregește cu tot ce născocește în imaginația lui.

Copiii încep să preia frâiele în cadrul jocurilor, în jurul vârstei de 4 ani, ei pot identifica ce le lipsește din cadru pentru a face jocul cât mai distractiv.

S-ar putea să te întrebi care este vârsta potrivită pentru a încuraja jocul imaginativ. Pe scurt, niciodată nu este prea devreme pentru a încuraja imaginația sau jocul de rol. Cu toate acestea, pentru a avea o mai bună înțelegere, trebuie să te asiguri că jocul este adecvat vârstei.

Micul Om este cel care te va ghida în lumea imaginației și a jocurilor, tot el te invită la joacă cu o nouă listă de lectură.

Joaca înseamnă să-ți urmezi instinctul

Jocul imaginativ sau de simulare este un tip de activitate care stimulează imaginația unui copil.

Acest tip de joc îndeplinește și atinge puncte importante din dezvoltarea copilului: exprimarea sentimentelor pozitive și negative, înțelegerea și luarea deciziilor într-un mediu sigur, controlat. De exemplu, jocul de-a doctorul sau imitarea unor personaje din desene animate sau cărți.

Academia Americană de Pediatrie (AAP) a definit jocul ca pe o activitate motivată intrinsec, care cere o implicare activă, având ca rezultat descoperiri pline de bucurie. Jocul este voluntar, este distractiv și adesea spontan.

Jocul imaginativ este diferit de jocul activ. Jocul activ se referă la jocurile în aer liber, datul în leagăn sau pe tobogan, plimbările. Jocul imaginativ este pură fantezie.

E curios ce poți face cu o șosetă sau cum ursulețul organizează un picnic pentru celelalte jucării.

Psihologii definesc jocul imaginativ ca fiind interpretarea unor povești ce implică perspective multiple și folosirea ideilor și emoțiilor într-un mod jucăuș.

Copilul este cel dă sens acestei lumi

Abordarea unor teme și roluri imaginare poate încuraja dezvoltarea limbajului și a abilităților de comunicare ale copilului. Acesta învață să-și articuleze gândurile, sentimentele și emoțiile mai complexe. Uneori, aceștia aleg scenarii care le provoacă teamă, de exemplu mersul la medic.

Jocul de simulare este indicat atunci când mersul la medic devine dificil de gestionat pentru copil. Acest tip de joc îl va ajuta să-și analizeze gândurile din jurul acestei experiențe.

Tu îl cunoști pe doctorul Aumădoare?

A fost odată un doctor foarte cumsecade, care se numea Aumădoare. El avea o soră rea, pe care o chema Varvara. Cel mai mult pe lume doctorul iubea animalele. În camera lui avea iepuri, în dulap o veveriță, în bufet o cioară, pe divan un arici țepos, iar în cufăr niște șoricei albi. Dar, dintre toate animalele sale, doctorul Aumădoare îndrăgise cel mai mult rața Kika, câinele Avva, purcelușul Groh-Groh, papagalul Carudo și cucuveaua Bumba.

Povestea Doctorului Aumădoare îi invită pe cei mici în universul prieteniilor frumoase, dintre om și tot felul de animăluțe simpatice. Cartea lui Kornei Ciukovski este dedicată tuturor copiilor care văd în necuvântătoare prieteni pe care se pot baza, sau ființe fascinante ce trăiesc alături de noi.

După ce ai citit poveștile acestui doctor iubitor, ia-l pe cel mic și chemați jucăriile la un control medical.

Cum ne jucăm în funcție de vârstă

0-2 ani

wink Imită sunetele, zgomotele pe care le face copilul tău. Când bebelușul zâmbește, zâmbește-i înapoi. Joacă-te de-a cucu-bau. Dacă încă nu ai aflat despre beneficiile jocului de-a cucu-bau, te invităm să citești acest articol.

wink Citește-i povești, folosește voci și expresii faciale diferite.

Tare, încetișor, în șoaptă de Romana Romanyshyn și Andriy Lesiv este un album minunat ilustrat care îți explică lumea fascinantă a sunetelor. Află cum este alcătuită urechea și despre feluritele sunete care ne înconjoară: muzica, vocea umană, freamătul orașului, zgomotele corpului uman, primele sunete auzite în pântecul mamei...

wink Schimbă-ți poziția corpului atunci când îl ți în brațe, pentru a vedea lumea din unghiuri diferite.

2-5 ani

wink Du-ți copilul în locuri noi pentru a-l expune la diferite medii, personaje și scenarii.

Iată câteva cărți care să-l ajute în explorare și să înleagă diferite situații, unele dificile, alte bizare sau pur și simplu noi.  

Suntem într-o carte! de Mo Willems îți face cunoștiință cu elefantul Gerald și Porchiță. Cei doi își dau seama că nu sunt singuri, așa cum crezuseră. Cineva se uită la ei. Cineva îi citește! Aceștia descoperă astfel că, de fapt, sunt într-o carte și că pot vorbi cu cititorii lor. Și, chiar dacă la un moment dat cartea se va termina, Gerald și Porchiță au găsit soluția pentru a fi citiți iar, și iar, și iar.

Dacă cel mic tocmai a pierdut ceva important pentru el și este supărat, citește-i Vreau pălăria înapoi! de Jon Klassen. Ursul a rămas fără pălăria lui roșie, țuguiată. Și o vrea cu tot dinadinsul înapoi. Calm și foarte politicos, le întreabă pe toate animalele care-i ies în cale dacă nu cumva i-au văzut pălăria. Ia-l pe micul îmbufnat și întrebați jucăriile dacă i-au văzut obiectul pierdut.

wink Organizați un picnic sau o cină. Invitați animalele de pluș, figurinele să participe.

Pentru un picnic desăvârșit, citește cărțile cu Ursulețul Winnie Puh de A. A. Milne.

wink Citiți-i copilul în fiecare zi și apoi repovestiți. Fiți atenți la ce personaje decide să interpreteze. Aici veți obține o perspectivă neprețuită asupra emoțiilor interioare ale copilului și perspectiva acestuia asupra lumii.

wink Organizați întâlniri cu alți copii. Îi puteți pune să organizeze un spectacol ca în povestea lui Charles Schulz, Crăciunul lui Charlie Brown.

5-7 ani

wink Construiește un orășel din lego pentru figurine sau un zoo pentru animăluțele din pluș.

wink Joacă-te de-a școală. Invită-ți copilul să-și aleagă câteva jucării și apoi să-le fie educator sau învățător.

wink Ajută-l să exploreze. Citește-i aventurile lui Apolodor în Deltă sau pe Lună, iar apoi faceți o listă de lucruri pe care și le-ar lua cu el în călătorie. Cu ajutorul creativității, camera lui se poate transforma într-o rachetă.  

wink Scrieți și ilustrați împreună o carte. Benzile desenate sunt foarte iubite de copii și sunt un reper util pentru a scrie și a ilustra.

Super Pisoi #1. Super Pisoi și Clubul de Benzi Desenate de Dav Pilkey este invitația ta și a copilului tău la clubul de bandă desenată. Toți copii îl adoră pe Pilkey, creatorul Căpitanului Chilot și al lui Dog Man.  Distracția este garantată, iar Super Pisoi își continuă activitatea și în volumul 2 cu perspective noi.

Jocul eliberează imaginația și creativitatea, iar acest lucru îl va ajuta pe copil să devină un om mare, sănătos. Nu subestima importanța și puterea jocului. Este și șansa ta, de a trezi copilul adormit din tine, de ați construi amintiri noi și poate cel mai important, de a-i oferi micului om siguranță emoțională.

 

Resurse:

https://www.gottman.com/blog/say-yes-to-play-key-to-helping-your-child-thrive/

https://psycnet.apa.org/record/2016-09475-004

https://publications.aap.org/pediatrics/article/142/3/e20182058/38649/The-Power-of-Play-A-Pediatric-Role-in-Enhancing?autologincheck=redirected

 

Dav Pilkey
Autor
Dav Pilkey
David „Dav” Pilkey (n. 1966), este un celebru artist și autor de cărți pentru copii. Pilkey este cunoscut ca autorul și ilustratorul seriilor de cărți...
mai multe
Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART