Călătoriile micului om. Jocul de-a cucu-bau
Micul Om călătorește mai departe și începe să-și formeze primele amintiri. Un nou articol din seria, Călătoriile micului om în care explorăm profunzimile memoriei și inteligența micilor ființe.
Ceva ce toți avem în comun
Îți poți aminti vreun lucru care ți s-a întâmplat înainte să împlinești vârsta de 2 ani? Cel mai probabil este că nu.
La începutul vieții suferim de amnezie infantilă. Jean Piaget, specialist în psihologia dezvoltării susținea că evenimentele la începutul vieții nu sunt depozitate în memorie, deoarece creierul nu este suficient de bine dezvoltat încât să le înmagazineze. Pe de altă parte, Freud susținea că amintirile timpurii sunt refulate, fiind prea tulburătoare pentru a le putea stoca.
Există multe teorii despre ce se întâmplă în creierul bebelușilor și nu există un consens științific care să definească felul în care procesele de memorare ale sugarilor se deosebesc fundamental de cele ale copiilor mai mari. Cercetările actuale arată că bebelușii pot repeta o acțiune după o perioadă de timp, dacă li se amintește periodic contextul în care au învațat-o. Dacă vrei să cunoști mai multe despre memoria bebelușilor, citește studiile specialistei în psihologia dezvoltării, Carolyn Rovee-Collier.
Ceva ce toți avem în comun și care o să te amuze cu siguranță, este jocul de-a cucu-bau. Curios, nu? Nu-ți amintești când l-ai jucat prima data, dar acest joc pare că e în memoria ta dintotdeauna. E pur și simplu firesc! Jocul de-a cucu-bau este practicat în majoritatea culturilor și este la fel de distractiv pentru orice copil. Acest joc este fascinant pentru bebeluși pentru că implică mai mulți stimuli, tonalitatea vocii, mișcarea mâinilor, expresia de pe fața adultului. De exemplu, psihanaliștii consideră că acest joc influențează și scade nivelul de anxietatea al bebelușului, atunci când mama se retrage. În plus, jocul de-a cucu-bau îi învață, ceea ce Piajet numea permanența obiectului. Printr-un joc simplu și distractiv, bebelușii învață o interacțiune socială, care necesită atenție și concentrare
Te-ai gândit vreodată ce dimensiuni nebănuite are jocul de-a cucu-bau?
Uite așa copilul tău va învăța pentru prima dată despre așteptări, într-un mod constructiv.
Nu uita să spui BAU din când în când. E distractiv!
Cărți care inspiră interacțiuni
Iată o carte care să te ajute să faci cucu și apoi bau într-un mod vesel pentru copilul tău. Lumea magică a lui Puf! de Emanuel Pavel este o bandă desenată grozavă, care te provoacă să dai glas poveștilor, să te lași surprins alături de un iepuraș formidabil, care nu se plictisește niciodată și care știe să dea culoare fiecărei zi.
Un alt personaj care ți-ar putea fi aliat, atunci când ai nevoie să-i setezi celui mic așteptări corecte este ștrumful Bleguț. Citește Creștem cu ștrumfii. Ștrumful foarte neîndemânatic, o bandă desenată educativă pentru comunicarea cu copilul, scrisă de Diane Drory, psihanalistă, cu specializare în tulburările din copilăria mică.
Nu ne amintim experiențe din primii doi de viață, dar rămânem cu lucruri care ne sunt familiare pentru tot restul vieții, un anumit miros, zgomot sau gest. Bebelușii au o inteligență magică ce trebuie tratată cu grijă și blândețe.
Este important de reținut capacitatea copiilor de a învăța din ceea ce văd, aud, miros, gustă sau ating. Inteligența nu se stabilește la naștere, este o combinație între moștenirea genetică și experiență. Experiența pentru bebeluș face diferența atunci când îți dorești o dezvoltarea armonioasă. Inteligența transcende raționalul și se duce spre inimă: să știi să iubești, să-l înțelegi, să înveți să fii tu însuți alături de copilul tău.
Cărți care dezvoltă inteligența
Copilul este o persoană, iar emoția este expresia vieții sale. Nu uita că orice emoție are un sens, o intenție și este vindecătoare.
Învață să-i respecți emoțiile și lasă-l să simtă. În felul acesta îi respecți inteligența. Noi, ca adulți, folosim des această expresie, nu-mi respectă inteligența. La fel simt și micii oameni. Copilul se va lua după părinți și cel mai probabil o să-i urmeze, de aceea mesajele inconștiente sunt la fel de importante ca cele conștiente.
Un personaj sensibil care o să-ți fie de ajutor atunci când vrei să-i explici copilului lumea înconjurătoare este chiar celebrul pinguin Apolodor, ilustrat de Dan Ungureanu.
Apolodor educator conține o serie de trei cărți, Apolodor educator: Numărătoarea, Apolodor educator: Forme, Apolodor educator: Contrarii, potrivite pentru dezvoltarea inteligenței cognitive.
O altă carte absolut irezitibilă care a strâns numeroase premii (Premiul Sorcières 2011 şi alte 15 premii internaţionale) este Apasă aici, de Hervé Tullet. La fel de simplă ca jocul de-a cucu-bau, acestă carte este o invitație pentru copii și părinți să descopere simplitatea unei buline care le va depăși cu siguranță așteptările.
Am stabilit deja că cercetătorii lucrează activ la înțelegerea funcționării creierului bebelușilor. Ceea ce știm cu siguranță este că ei învață prin imitație și explorare. Oferă-i bebelușului tău prilejul de a învăța lucruri noi prin joc și joacă. Citește-i și aplaudă-l tare pentru orice lucru mic pe care îl învață. Copiii sunt de multe ori oglinda realității noastre interioare, iar asta presupune să învățăm și să creștem alături de ei.
Resurse:
https://courses.lumenlearning.com/suny-lifespandevelopment/chapter/infant-memory/
https://leowid.com/peekaboo-science-brain/
https://www.webmd.com/baby/what-age-do-babies-have-object-permanence