Călătoriile micului om

de Alexandra18 ianuarie 2024
Călătoriile micului om

Copilăria copilului prin ochii părintelui

Copilăria este o călătorie îndelungată, iar viața de părinte vine cu tot felul de încercări. Așa merg lucrurile, iar părintele perfect nu există. Copilul tău nu are nevoie să faci totul ca la carte, să-i cumperi cele mai extravagante lucruri sau să-i creezi ambianța perfectă. Copilul are nevoie să-ți dai voie să greșești și să încerci din nou să faci mai bine.

Indiferent în ce etapă de creștere te afli alături de copilul tău, există niște instrumente care te pot ajuta să-i înțelegi lumea, să-i aduci bucurie și să descoperi alături de el miracolele meseriei de părinte.

Întâlnirile cu cărțile sunt printre cele mai fericite întâmplări pe care le poți aduce în viața ta și a copilului. Cum ar fi să pătrunzi și să înțelegi etapele de dezvoltare ale micilor oameni cu ajutorul poveștilor? Principalul gând pentru un viitor părinte este acela că educația și creșterea unui copil nu este un lucru ușor. Este nevoie de pregătire pentru fiecare etapă, prin care micul om urmează să treacă. Vor fi zile cu soare și zile cu nori.

În această nouă serie de articole vom aborda diverse etape ale copilăriei, vom puncta provocările, dar și bucuriile care construiesc drumul către maturitate, iar alături de cărți cu poveștile și ilustrațiile lor vom descifra universul din mintea micului om. 

Ingredientul principal în dezvoltarea copilului este ceea ce numim legătura afectivă. Imaginați-vă că tocmai ați făcut cunoștință cu micul om și o explozie de sentimente și emoții vă cuprind. Dintre toate acestea, legătura afectivă este esențială pentru că, datorită ei cel mic va avea un sentiment de siguranță, ceea ce ulterior se va transforma într-un tip de atașament.

Întâlnirea cu micul om

Vă invităm, să-l cunoașteți pe micul nostru om, ilustrat cu multă căldură de ilustratorul lui Rostogol (Rostogol merge acasă de Lavinia Braniște), Andrei Măceșanu. În acest prim articol vom aborda trecerea de la teama de a fi părinte, la bucuria de a-ți găsi siguranța că ești pe drumul cel bun.

Conform specialiștilor în dezvoltare umană, cel  mai mare val de interconectări celulare la nivel cerebral se petrece în primii doi ani de viață și continuă cel puțin până la vârsta de 6 ani.

Atât tu, cât și copilul tău veți trece printr-o perioadă de adaptare care necesită răbdare și atenție. Cel mai probabil, anxiosul din tine va intra în alertă la cel mai mic scâncet al bebelușului, vei uita de somn, de mâncare, de serialul sau de cartea preferată. Ține-ți în brațe bebelușul, și nu propriile griji. Iată câteva idei pentru nopțile albele în care anxiosul din tine îți va da de furcă și te va face să te simti mai fragil decât ființa care tocmai a intrat în viața ta.

Ești om, prin urmare o să greșești.

Te vei încurca în biberoane, în scutece, casa ta încăpătoare va părea un magazin cu de toate pentru toți. Acceptă că ești vulnerabil și cere ajutorul. Este important ca părinții să se sprijine unul pe celălalt. Vorbește deschis, conștientizează-ți temerile și vezi cât de realiste sunt, s-ar putea ca unele dintre ele să-ți stârnească râsul.

Pe șleau. Adevărul despre parenting de Brian Gordon îți va arăta partea amuzantă a parentingului. Îi iubim pe cei mici cu toată ființa noastră, dar asta nu înseamnă că momentele de haos vor trece ușor. Dacă sunteți cumva părinti, desenele lui Brian Gordon te vor ajuta să nu te simți singur pe câmpul de luptă al parentingului. După ce ai citit cartea, vizionează Old dads un film care care te va face să râzi cu lacrimi la provocările prin care trec trei tați, alături de copii lor.

În săptămânile dinaintea nașterii primului nostru copil, eu și soția mea eram încântați peste măsură. Citiserăm toate cărțile de parenting, fuseserăm la toate cursurile posibile, eram pregătiți!Sau cel puțin așa credeam. Câteva luni mai târziu, în timp ce mă plimbam de colo-colo prin camera fiului meu la 4 dimineața, legănând ghemotocul urlător, îmi amintesc că mi-a trecut prin minte că aiureala asta nu era NICI PE DEPARTE așa de magică pe cât mi se promisese. (Pe șleau. Adevărul despre parenting, Brian Gordon)

Învață să-ți citești bebelușul.

Dacă tot ai decis că e cazul să-l studiezi cu orele pe cel mic și să nu mai dormi, învață să-i asculți plânsul. Plânsul este principala formă de limbaj a bebelușului și se modifică în funcție de nevoile acestuia. În primii doi de viață vei auzi multe plânsete. Dacă reușești să descifrezi plânsul, nevoile lui vor fi satisfăcute, iar relația dintre voi va fi una bazată pe siguranță și încredere.

Învață de la familia de ciori din povestea lui Aldous Huxley, să găsești soluții inedite la situațiile de criză. Domnul şi doamna Cioară au o mare problemă. În fiecare zi, doamna Cioară face un ou – mai puţin duminica şi de sărbătorile legale. Dar, după ce se întoarce de la cumpărături, ia oul de unde nu-i! Într-o bună zi, doamna Cioară ajunge mai repede acasă şi ce să vezi? Şarpele-cu- clopoţei, vecinul lor, tocmai termină de mâncat ouşorul ei scump şi drag. Odată făptaşul descoperit, soţii Cioară îi cer ajutorul Bătrânului Bufniţ şi împreună pun la cale un plan ca să-i vină de hac lacomului Şarpe.

O altă carte care îți va arată puterea conexiunii, atunci când simți că mergi pe bâjbâite în lumea celui mic este Tu ești mămica mea de P.D. Eastman. Abia ieșit din ou, un pui de pasăre își părăsește cuibul și pleacă să-și caute mama. Dar cum ar putea-o găsi, când nici măcar nu știe cum arată? Mic, mic, mic, dar tare curajos, puiul nu se sfiește să întrebe pe oricine și orice îi iese în cale, oricât ar fi de mare, dacă nu cumva e mămica lui. Chiar dacă pentru o clipă se îndoiește și se întreabă dacă are și el o mamă, până la urmă își adună puterile și pleacă din nou la drum – gata, frica a trecut, are o mamă și știe sigur că o s-o găsească.

Copilul tău știe că își va găsi alinarea în brațele tale, chiar dacă uneori plânsul pare de neoprit.

Lasă emoțiile să curgă.

Dacă vrei ca bebelușul tău să fie receptiv la emoții, trebuie să-ți dai voie să le trăiești. Vor fi multe emoții negative, mai ales în primii doi de viață: frică, îndoială sau neputință. Ideal este să acceptăm că ele fac oricum parte din noi și că avem instrumentele necesare să le facem față. Mai târziu, tu îi vei arată copilului cum să-și transpună aceste sentimente în cuvinte. Primii ani din viața copilului sunt cei mai solicitanți, dar sunt încărcați de o nouă iubire care are nevoie de spațiu ca să crească.

Nu uita că ești om și în viața ta a intrat un om mai mic care te iubește necondiționat.

Ai grijă, drumul e greu, o să urci munți înalți și-o să cobori în văi adânci. Poți să dai de necazuri, poți să te-mpiedici de-o mie de ori. Odihnește-te, trage aer în piept și-apoi mergi mai departe. Te așteaptă o lume întreagă, plină de lucruri extraordinare.

Dr. Seuss a înțeles că nu-i ușor să crești, dar viața merită trăită din plin. O, în ce locuri minunate o s-ajungi!  este cea mai citită cartea a autorului și o lectură obligatorie pentru părinți și adulți în general.

Resurse folosite:

https://www.ted.com/talks/alison_gopnik_what_do_babies_think?language=en

https://www.americanscientist.org/article/brainstorming-babies

https://www.gottman.com/blog/bringing-baby-home-the-research/

https://www.gottman.com/blog/golden-rule-for-new-parents-that-keeps-romance-alive/

 Dr. Seuss
Autor
Dr. Seuss
Theodor Seuss Geisel a fost un autor cunoscut mai ales pentru cărţile pentru copii semnate cu pseudonimul Dr. Seuss. Printre titlurile sale se numără...
mai multe
Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe

S-ar putea să-ți placă și

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART