Top 8 autori de cărți pentru adolescenți cunoscuți și de adulți

de Ema Cojocaru23 septembrie 2021
Top 8 autori de cărți pentru adolescenți  cunoscuți și de adulți

 

Cei mai cunoscuți autori de cărți pentru adolescenți



O întrebare-fulger pentru cititorii adulți: puteți numi pe loc cinci autori de cărți pentru adolescenți? Pun prinsoare că da. Pe de o parte există acei autori de bestseller-uri axate pe romance sau aventură care nu solicită mai deloc creierul, pe de alta sunt scriitorii care au publicat cărți valoroase dedicate adolescenților, multe dintre ele apreciate și de un public mai în vârstă. Căci nu e deloc ușor să captezi atenția unui cititor adolescent și nici să apelezi la un limbaj autentic, la emoții și la dileme credibile. Mulți scriitori recunosc că e o adevărată provocare să intre în pielea unor personaje pline de cotradicții, aflate în căutarea unei identități, așa cum sunt adolescenții. 

 

Am urmărit și ce cărți citesc adolescenții care-și spun părerea pe Istagram și Facebook, și care sunt cele mai populare volume din portofoliul editurilor Youngart, Paladin și ART. Desigur, un nume ca J.K. Rowling nu mai are nevoie de nicio prezentare, astfel că ne-am orientat spre următorii autori populari de cărți pentru adolescenți, de care au auzit cu siguranță și cititorii adulți. Îi găsiți mai jos, prezentați în ordinea nașterii, cu mici curiozități biografice și cărțile care i-au făcut celebri.
 

Mihail Drumeș

 

Mihail Drumeș (pseudonimul lui Mihail V. Dumitrescu) a fost un autor de origine aromână, foarte popular în perioada interbelică. A scris nuvele, proză scurtă, romane și piese de teatru, dar cele mai îndrăgite volume ale sale, citite și astăzi, rămân cărțile dedicate adolescenților: Invitaţia la vals (1936), Scrisoare de dragoste (1938) și Elevul Dima dintr‑a şaptea (1946). Invitaţia la vals a apărut în peste 35 de ediții, obținând un record în materie de tiraj la nivelul țării. Cele trei cărți sunt disponibile ca box set la un preț special.


carti Mihail Drumes Scrisoare de dragoste - Elevul Dima dintr-a saptea - Invitatie la vals Editura Art

 

Gerald Durrell

 

Pe lângă cele 40 de cărți pe care le-a scris de-a lungul vieții, Gerald Malcolm Durrell a fost naturalist, conservaționist, custode al unei grădini zoologice și prezentator de televiziune. S-a născut în India din părinți britanici, iar între 1935 și 1939 a petrecut patru ani idilici în Corfu, alături de familia sa excentrică (fratele său mai mare a fost romancierul Lawrence Durrell). În luxurianta insulă grecească, tânărul Gerry și-a descoperit pasiunea pentru natură și animalele sălbatice, ba chiar a pus bazele unei prime menajerii – încă de la zece ani, și-a dorit să devină colecționar și să aibă propriul Zoo.  

 

O mare parte din cărțile lui Gerald Durrell se bazează pe experiențele sale și au ca tematică pasiunea pentru știinţele naturii și colecționarea animalelor. Cea mai cunoscută rămâne Familia mea și alte animale, primul volum al trilogiei Corfu, unde autorul povestește cu mult umor episoade din anii petrecuți pe insulă. Trilogia este punctul de plecare pentru popularul serial The Durrells in Corfu, filmat începând din 2016. Nu mai puțin savuros este Păsări, lighioane, rubedenii, al doilea volum care continuă peripețiile familiei Durrel în însoritul colț de natură, înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Ursula K. Le Guin

 

Una dintre cele mai cunoscute și influente autoare de science-fiction și fantasy a început să scrie încă din copilărie – la numai unsprezece ani a trimis spre publicare o povestire SF. Succesul pe piața literară a venit în 1968, odată cu apariția primului volum din seria Pământșimare, Un vrăjitor din Pământșimare, considerat astăzi un clasic al literaturii fantastice și al celei pentru adolescenți. Povestea îl are în centru pe tânărul Ged, cu un mare talent de vrăjitor pe care trebuie să învețe să-l folosească cu chibzuință. Seria a fost completată de volumul Mormintele din Atuan și alte trei romane și povestiri.

Scrierile Ursulei K. Le Guin au influențat enorm domeniul ficțiunii speculative și au făcut obiectul unei priviri critice considerabile. A fost prima femeie care a primit atât premiul Hugo, cât și premiul Nebula pentru romanul Mâna stângă a întunericului (1969), pe care unii critici îl consideră capodopera sa. A câștigat numeroase alte premii, în 2000 a fost numită „o legendă vie” de Biblioteca Congresului SUA, iar în 2003 a devenit a doua femeie onorată cu titlul de Mare Maestru al scriitorilor americani de science fiction și fantasy. Mulți autori, printre care Salman Rushdie, David Mitchell, Neil Gaiman sau Iain Banks o citează pe Le Guin ca sursă de inspirație.

 

Autoare de carti pentru adolescenti Patricia McCormick Adina Popescu Editura Youngart Eu sunt Malala

 

Patricia McCormick

 

Este o jurnalistă americană și autoare de ficțiune realistă pentru adolescenți, nominalizată de două ori la National Book Award. Numele autoarei a devenit cunoscut după publicarea cărții Eu sunt Malala (2013), scrisă împreună cu Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace. La vârsta de cincisprezece ani, Malala a fost împușcată de talibani drept represalii pentru curajul ei de a vorbi despre dreptul la educaţie al femeilor din nord-vestul Pakistanului.

 

Cărțile Patriciei McCormick se bazează pe o documentare extinsă și pe interviuri, iar subiectele pe care și le alege trebuie să fie substanțiale. Când a lucrat la volumul Vândută la 13 ani (2006), scriitoarea a vizitat bordeluri din India și sate de munte din Nepal, pentru a vorbi cu femei care au supraviețuit traficului de persoane și sclaviei sexuale. Cartea a fost ecranizată în 2014, cu Gillian Anderson într-unul din rolurile principale. 

 

Autoarea a spus într-un interviu că cei doi copii ai ei o tachinează adesea în legătură cu temele dificile pe care le abordează, însă e convinsă că în sinea lor sunt mândri de cărțile pe care le-a publicat. Patricia McCormick își dorește să schimbe atitudini și să atragă atenția asupra unor subiecte despre care nu se vorbește la scară largă. Pentru că volumele ei se adresează cititorilor adolescenți, este foarte atentă la limbajul pe care îl folosește atunci când descrie situații delicate sau de-a dreptul șocante.

 

Neil Gaiman

 

Născut în Anglia într-o familie cu origini evreiești, Neil Gaiman a învățat să citească încă de la vârsta de patru ani, iar de atunci a devenit „băiatul cu cartea”. După ce a citit Cronicile din Narnia la șapte ani, a știut că vrea să se facă scriitor, pentru „a avea privilegiul de a trece lucruri în paranteză”. După o perioadă în care a lucrat ca jurnalist, a publicat o biografie a formației Duran Duran – prima lui carte, apărută în 1984. În același an a găsit într-o gară o carte grafică de Alan Moore care a avut un asemenea impact asupra lui, încât Gaiman a devenit un cititor avid de comics. Mai târziu, s-a împrietenit cu Alan Moore și a ajuns să scrie el însuși cărți de benzi desenate. Seria Sandman, publicată începând cu 1989, a câștigat toate premiile importante din domeniu și a avut perioade când s-a vândut mai bine decât seriile Superman și Batman.

 

Autorul carismatic este tratat de fanii lui ca un adevărat star rock. Admiratorii se așază la coadă cu ore bune înainte de o sesiune de autografe sau o lectură publică, iar unii dintre ei leșină în momentul în care îl întâlnesc pe Neil Gaiman. Însă popularitatea lui nu este bazată doar pe farmecul personal. Gaiman este un autor prolific și multipremiat, primul care a primit atât medalia Newbery, cât și medalia Carnegie pentru același roman, Cartea cimitirului (2008). Alte titluri cu mare succes la public sunt Pulbere de stele (1999), Zei americani (2001) și Băieții lui Anansi (2005), disponibile la un preț special pe site-ul Paladin.

 

Carti Neil Gaiman Pulbere de stele - Zei americani - Baietii lui Anansi


 

Mathew J. Kirby
 

Fără îndoială, mai toată lumea a auzit de seria de jocuri video Assassin's Creed, care a avut parte și de o adaptare cinematografică în 2016 - o poveste originală cu Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons și Charlotte Rampling în rolurile principale. Tot în 2016 au apărut și primele două volume din seria pentru adolescenți plasată în universul jocului: Assassin’s Creed. Ultimii descendenți și Mormântul hanului. Seria este scrisă de Matthew J. Kirby și are în centru un grup de tineri care, explorând amintirile generațiilor anterioare, află de existența unui artefact numit Tridentul din Eden, râvnit atât de Frăția Asasinilor, cât și de Ordinul Templierilor.  

 

Mathew J. Kirby și-a dat seama că vrea să fie scriitor încă de la vârsta de doisprezece ani, în timp ce citea Un vrăjitor din Pământșimare, de Ursula K. Le Guin. Cartea a avut un impact foarte mare asupra lui și mărturisește că lectura ei l-a schimbat. Pe lângă seria young-adult inspirată de jocul video, autorul a publicat mai multe volume pentru copii, care i-au adus și câteva premii. Își iubește meseria de psiholog școlar, motiv pentru care și-a păstrat slujba cu normă întreagă, cu toate că îi este foarte greu să se împartă între job, scris și familie. Printre influențele sale literare se numără și Neil Gaiman, Ted Chiang, Michael Chabon și Philip Pullman.


 

Adina Popescu

 

Pe Adina Popescu, cititorii adulți o cunosc de bună seamă din postura de jurnalist cultural și din articolele publicate în Dilema Veche, în care radiografiază viața de zi cu zi prin intermediul micilor amănunte care o fac specială. Atenția pentru oameni și detalii se regăsește și în cărțile sale de ficțiune pentru adolescenți, care vin cu ceva în plus: un umor savuros și o imaginație care pătrunde adânc pe tărâmul poveștilor. 

 

Remarcabilă este trilogia fantastică O istorie secretă a Ţării Vampirilor, o serie versatilă și „multifuncțională”, al cărei înțeles și profunzime se modifică în funcție de vârsta cititorului (adulții vor avea parte de o adevărată surpriză, dacă vor lua cartea din biblioteca fiului sau a fiicei). Până în acest moment au apărut primele două volume, Cartea Pricoliciului și Cartea fetiței-vampir, al treilea fiind încă în lucru. 

 

În cheie realistă, Adina Popescu a scris Povestiri de pe Calea Moșilor, o rememorare parțial autobiografică a copilăriei și adolescenței sale în epoca de aur și în anii tranziției. Autoarea are în pregătire un nou volum cu povestiri realiste, inspirate în mare parte de vacanțele petrecute în comunism. 


 

Ransom Riggs

 

Deși Ransom Riggs a început să scrie încă din copilărie, n-a crezut că va deveni vreodată scriitor. Se vedea mai degrabă scenarist la Hollywood și lucrând în domeniul cinematografiei, căci fotografia și filmul l-au pasionat dintotdeauna. Însă destinul lui a luat o turnură neașteptată după ce a început să colecționeze fotografii vechi cu subiecte frapante sau de-a dreptul sinistre. I-a arătat unui editor câteva perechi de imagini însoțite de texte scurte, inspirate de cărțile lui Edward Gorey, iar acesta i-a dat ideea să scrie un roman, pornind de la acele fotografii neobișnuite. Astfel s-a născut Căminul copiilor deosebiți, primul volum al seriei Miss Peregrine, care s-a aflat multă vreme pe lista New York Times a celor mai bine vândute cărți. Adulții sunt probabil la curent cu ecranizarea din 2016, în regia lui Tim Burton.

 

Succesul cărții a schimbat radical planurile de viitor ale autorului, care a pregătit mai întâi o trilogie Miss Peregrinedupă care a tot extins seria, ajungând în prezent la șase volume – spre bucuria fanilor, care se declară dispuși să citească toată viața povești din universul Deosebiților. Editura Youngart a publicat în 2021 al cincilea volum al seriei Miss Peregrine, Divanul păsărilor, iar vestea bună e că din această primăvară există și volumul al șaselea, The Desolations of Devil's Acre. Merită menționată și cartea-prequel  Poveștile deosebiților, gândită ca un obiect din universul Miss Peregrine – o colecție de basme transmise din generație în generație, care conțin tot felul de mesaje codate. 

 

Primele cinci volume din serie, care ocupă un loc binemeritat în orice top al cărților pentru adolescenți, sunt disponibile pe site la un preț special. Poți afla mai multe amănunte despre acest autor cool în articolul publicat pe blogul YoungArt, unde vei găsi și câteva fotografii cu Ransom și Tahereh Mafi, autoarea de origine iraniană cu care s-a căsătorit în 2013. 

 

Seria Miss Peregrine  Ransom Riggs Editura Youngart


 

Mai sus am prezentat opt dintre cei mai cunoscuți autori de cărți pentru adolescenți, însă numărul lor este mult mai mare. Poți descoperi pe site și alte nume de scriitori și titluri care au făcut vâlvă printre cititori, la categoria beletristică 14 ani +

 

Dacă ai nevoie de mai multă inspirație și te întrebi ce cărți să mai citești, pe blog avem și un articol despre 10 cărți de cultură generală pentru cititorii tineri (și nu numai).

Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART