Pentru 25 de copii care au câștigat concursul ,,Locuiește în poveste!”, cele mai așteptate zile de vacanță se apropie. Cea de-a 7-a tabără se va desfășura în perioada 29 august – 1 septembrie 2018 în satul Alma Vii, din județul Sibiu.
Organizată anual de Grupul Editorial Art, tabăra de creație a dus la apariția colecției Cărțile mele, coordonată de Florentina Sâmihăian și Liviu Papadima. Colecția s-a lansat în anul 2010, la Editura Arthur, și a contribuit la creșterea interesului autorilor români pentru literatura dedicată copiilor. În același timp, i-a încurajat pe cei mici să citească mai mult și să-și lase imaginația liberă în jocurile pe hârtie.
Vara aceasta, 20 de copii care au câștigat concursul de creație cu tema „Lumea-n gamă marțiană” vor participa la atelierele de proză și poezie coordonate de trei autori publicați la Editura Arthur: Ioana Nicolaie, Florin Bican și Ana Rotea. Alți 5 copii care și-au câștigat locurile în tabără la secțiunea ilustrație vor participa la atelierele coordonate de ilustratorii Anca Smărăndache și Dan Ungureanu. Fiecare zi se va încheia cu o lectură, iar în ultima seară, Mircea Cărtărescu va fi din nou printre copii. Încă nu știm ce le va citi, dar știm sigur că:
,,Citind o carte, privești în tine însuți. Nimeni, niciodată, n-o să citească scrierile citite de tine.” (Mircea Cărtărescu, ,,A patra inimă”, în antologia Care-i faza cu cititul?)
Facem un nou salt în poveste cu:
FLORIN BICAN
Învățând să meargă pe bicicletă de la o vârstă fragedă, Florin a considerat că e inutil să mai încerce să dobândească și alte deprinderi, cum ar fi cititul, fiind el pe deplin satisfăcut de mersul pe bicicletă. Când i-a rămas mică prima bicicletăm în așteptarea următoarei, s-a apucat vrând-nevrând să citească (amăgit probabil de formula ,,și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea-așa”) lectura fiind singura lui posibilitate de a se deplasa independent pe distanțe lungi. După ce a pedalat prin Frații Grimm, Ispirescu, Legendele și miturile Greciei antice, Mark Twain și Rabelais (al cărui nume îl citea exact cum se scrie), Florin a fost furat de peisaj și nu a mai revenit la bicicletă, visând până la sfârșitul liceului să fie scutit de sport pentru a câștiga câteva ore de lectură în plus.
A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția engleză-rusă, a Universității din București. A fost, pe rând, profesor de limbă rusă, traducător din limba engleză, secretar pentru probleme de presă și relații internaționale al USR, asistent la Catedra de engleză a Universității din București, iar în 1995 s-a stabilit în Germania, unde a predat limba engleză până în 2005. Revine în țară în 2006 în calitate de coordonator al programului Institutului Cultural Român pentru pregătirea tinerilor traducători străini în vederea traducerii scriitorilor români.
În 2013 a publicat Reciclopedia de povești cu rimă și fără tâlc, carte câștigătoare a primei ediții a concursului Trofeul Arthur. Tot la Editura Arthur a publicat în 2014 Și v-am spus povestea așa, unde sunt ,,aduse la zi” basmele românești printr-o scriere originală și amuzantă. În 2016 a apărut volumul de versuri Singur printre mârlani (Editura Art), iar în 2017 a publicat Tropice tâmpe.
Unele povestiri sunt uși spre vârste uitate - IOANA NICOLAIE
Am vrut să fiu, pe rând, zână, astronaut, stewardesă, croitoreasă, informatician, medic stomatolog. La nouă ani, învățătoarea m-a pus să citesc în fața clasei compunerea. La zece ani, am început să scriu un roman. Îmi ratam așa primele ocupații visate. N-aveam de ales, încetul cu încetul deveneam scriitoare.
Ioana Nicolaie a publicat cărți de versuri, romane, dar și cărți pentru copii: Aventurile lui Arik, Arik şi mercenarii, Ferbonia și Vertijia.
ANA ROTEA
Ana Rotea a fost mai întâi povestitoare. Povestitul a început chiar de când era foarte mică, sau, mai precis, de când a ascultat prima poveste la pick-up (aparatul ăla vechi de care copiii de azi n-au auzit) şi a vrut să o spună mai departe.
Toată copilăria ei le-a povestit fraţilor, dar şi copiilor de afară, în timpul pauzelor de la joacă, tot ce citea sau îţi imagina, tot ce era frumos de povestit: despre copii şi adulţi, despre animale şi lucruri.
A continuat să povestească, mai în glumă sau mai în serios, în timp ce urma Facultatea de Drept şi alte cursuri, iar apoi în timp ce lucra, în timp ce şofa, în timpul cinei cu familia sau la ora de culcare a băiatului ei.
Pentru că cei mai fideli ascultători i-au fost dintotdeauna copiii, a decis de curând să le scrie o carte. Cartea va putea ajunge în mult mai multe locuri şi la mult mai mulţi ascultători, a gândit povestitoarea şi a devenit autoare. Dosarul Popcorn a fost cartea câștigătoare a secțiunii 8–14 ani din cadrul Trofeului Arthur, ediția 2015. Din aceeași serie au urmat: Dosarul clopoțeilor de Crăciun, Dosarul unei vacanțe de groază, Dosarul Graffiti. În curând va apărea și Dosarul mascotelor Patata.
ANCA SMĂRĂNDACHE iubește cărțile și poveștile. I-a plăcut să deseneze și să picteze de când era mică. Cu pensulele și creioanele în mână a descoperit cele mai multe lucruri despre lumea înconjurătoare, dar și despre ea.
A ilustrat atât cărți clasice, cât și contemporane. (Vrăjitorul din Oz, Aventurile lui Tom Sawyer, Aventurile lui Huckleberry Finn, Poveste de Crăciun) cât și contemporane (Ferbonia, Vertijia). Poveștile clasice îi provoacă imaginația pentru că le trece printr-un filtru nou, personal, după ce au fost deja ilustrate de nenumărate ori. Poveștile contemporane au pentru ea un farmec deosebit: îi oferă privilegiul de a fi prima care ilustrează textul, dându-i o identitate vizuală.
Se dă în vânt după textele cu aer fantastic, oniric, care se desprind de realitate. Când desenează îi plac detaliile mici, trecute cu vederea adesea, care au puterea să dea grandoare unei imagini sau unei picture.
DAN UNGUREANU a învățat să deseneze încă dinainte de a învăța să scrie. În 2010 a ilustrat o carte de poezie pentru copii și atunci a știut că asta vrea să facă. A urmat Facultatea de Arte din Timișoara, secția Pictură, iar în 2013 s-a înscris la un masterat în ilustrația de carte la Cambridge School of Art. Și, în timp ce studia arta de a ilustra cărți pentru copii, și-a dat seama că e pregătit să scrie. Așa a apărut Nara and the Island/ Nara și insula (Editura Vlad și Cartea cu Genius, 2018), carte nominalizată la Premiul Medalia Kate Greenaway 2017. Iar Apolodor l-a găsit la începutul lui 2016 și au pornit la drum, de-a lungul și de-a latul pământului, cu creioanele pregătite pentru a însemna fiecare pățanie. Cea mai recentă carte ilustrată și publicată la Editura Arthur este Fram, ursul polar.
***
Scriitorii și ilustratorii care au răspuns în fiecare an invitației de a se implica în acest proiect literar și educațional nu au fost puțini. Pe lângă cei amintiți mai sus, în tabăra de creație au mai participat: Adina Popescu (scriitoare şi jurnalistă), Laura Grünberg (scriitoare), Simona Popescu (scriitoare), Alex Moldovan (scriitor), Horia Corcheș (scriitor), Irina Dobrescu (scriitoare și ilustratoare), Mircea Pop (artist vizual). De-a lungul celor 7 ediții ale concursului de creație, membrii juriului au evaluat mii de lucrări ale copiilor și au coordonat zeci de ateliere de creație în taberele de vară „Locuiește în poveste!”