Vara asta, Grupul Editorial ART te trimite în insule!
Care-i agenția de turism ideală? Nu știu cum se face, dar pentru mine cele mai cool oferte de vacanță tot pe site-urile de cărți sunt ;).
Plecând de la această idee, Andreea Chebac a ales cinci destinații insulare pentru turiștii-cititori care nu se mulțumesc doar cu promisiunea unor plaje însorite și pline de umbreluțe, ci au nevoie de lumi exotice, răsturnări de situație când te aștepți mai puțin, personaje cu care să empatizeze și locuri, locuri ieșite de comun pe care nu să le bată cu piciorul, ci să și le imagineze cu ochii minții până le văd aievea.
Insula roboților, Peter Brown (Editura Arthur)
Orice turist știe încă din titlu ce fel de locuitori va întâlni la această destinație de vacanță, însă interesant este că, de fapt, nimeni nu a pășit încă pe această bucată de pământ. Așa se face că roboțica Roz se trezește singură-singurică pe o insulă pustie după ce nava în care se afla cu ceilalți roboți a naufragiat iar ea este unica supraviețuitoare.
Un fel de Robinson Crusoe modern, povestea este refăcută după calapodul vremurilor moderne special pentru acei cititori care nu se simt atrași de cartea lui Defoe. Și dacă ne cam putem imagina cum reacționează un om care se trezește singur pe o insulă, în ceea ce privește un robot, nu putem decât să speculăm. Are ea sentimente? Se simte singură? Care este primul lucru pe care îl face? Și mai ales, cine se dovedește mai puternic - tehnologia sau natura?
Insula delfinilor albaștri, Scott O'Dell (Editura Arthur)
Stimați pasageri, coborâm acum pe o altă insulă. Ce o aseamănă cu precedenta? Are tot un singur locuitor. Ce o deosebește? Acest locuitor este o tânără fată dintr-un trib de indieni.
Karana trăiește complet izolată mai mulți ani pe o insulă care a fost cândva casa întregului său trib și aici trece prin toate stadiile disperării încercând să supraviețuiască tuturor pericolelor ce o pândesc pe insulă. Lipsa ei de experiență va fi compensată de dorința de a supraviețui și de credința că la un moment dat cineva se va întoarce să o găsească.
Singurătatea o apasă cel mai tare, dar ușor-ușor descoperă că animalele care viețuiesc în jurul ei îi pot deveni prieteni fideli care să îi stea alături atunci când privește în zare în speranța de a vedea o corabie salvatoare.
Galápagos, Kurt Vonnegut (Editura Art)
Dacă numele acestor insule vă sună familiar, cu siguranță nu o să puteți identifica nici măcar ca vag cunoscut scopul pe care l-a dat Kurt Vonnegut acestora în cartea sa ;). Insulele Galapagos devin un fel de bază de debarcare pentru Arca lui Noe - aici sunt duse făpturile supraviețuitoare după ce o catastrofă mondială este pe cale să dristrugă umanitatea.
Și din acest creuzet al tuturor celor suficient de norocoși încât să se afle în viață ar trebui să ia naștere o nouă rasă umană. Una îmbunătățită! Numai că evoluția o ia în ce direcție vrea ea, nu? Dacă direcția e în sus sau în jos, veți avea voi plăcerea să decideți. Vizitatorii vor fi surprinși de aparițiile cu aripioare, creiere mici şi total lipsite de agresivitate.
E o călătorie cu mult umor, dar care te și zgâlțâie puțin pentru că tot necazul omenirii a fost creat de ea însăși pentru ea însăși (un fel de „cum îți așterni, așa dormi”).
Un vrăjitor din Pământșimare, Ursula K. Le Guin (Editura Youngart)
Ei, acum e acum! Locul ăsta în care am ajuns nu are niciun fel de limite, absolut orice e posibil, tot ce ți-ai imaginat vreodată! E un fel de loc primordial în care puterea cuvântului este totul, și printr-un simplu cuvânt se înfăptuiește inimaginabilul. Nu sună fantastic pentru orice cititor pasionat? - în sfârșit cuvintele au putere absolută! Locul ăsta nu poate fi ratat, dragi turiști.
Cât despre intrigă, avem ocazia să îl urmărim pe Ged, cel mai mare vrăjitor al ținutului în care ne aflăm, care trebuie să lupte pentru a repara o greșeală din tinerețe. Pe când era un novice din insula Gont, din dorința de a ști cât mai multe despre vrăji și a-și găsi locul său în această tagmă, a eliberat în lume o umbră malefică. Iar acum face tot posibilul pentru a restabili echilibrul de care ține cont orice mare mag, dar pentru asta va urmări năluca departe de arhipelagul natal, până la capătul lumii.
Insula lui Abel, William Steig (Editura Arthur)
Facem cunoștință cu Abel: ființă ce duce o viață tihnită și îndestulătoare, fără să-i lipsească nimic, alături de soția sa, Amanda, în Mossville. Abel este un șoarece. De aici și marea problemă care apare pe negândite: este luat pe sus de o tornadă.
Și abia cum ajungem noi să îl vizităm, căci Abel este aruncat de intemperii pe o insulă pustie. Da, ne întoarcem la insulele fără locuitori, însă de data aceasta descoperim un altfel de ocupant. Eroul nostru, deși pândit de pericole dintre cele mai mari, își păstrează starea de spirit pozitivă și nu doar atât. Abel descoperă că poate fi incredibil de inventiv și perseverent, chiar dacă viața lui de până atunci nu l-a pus în situații în care să își dezvolte aceste abilități, că reușește să se adapteze la schimbare, oricât ar fi ea de mare și că ceea ce îl ține pe linia de plutire este dragostea.