Top 15 începuturi de cărți Arthur

de Monica Macedonski13 ianuarie 2023
Top 15 începuturi de cărți Arthur

Începutul are o importanță aparte în literatură deoarece este primul pas pe care cititorii îl fac în lumea autorului. Iată o listă cu cele mai bune 15 începuturi ale cărților Arthur. Probabil vă întrebați de ce am ales numărul 15, ei bine, acesta are o importanță mare pentru editură în anul 2023. Nu vă pot spune mai multe, dar vă pot sfătui să vă luați coifurile de petrecere.

1. Școala pentru Bine și Rău 1 de Soman Chainani

Sophie așteptase toată viața să fie răpită.

Soman Chainani a creat un început atât de bun încât a devenit un sunet viral pe Tik Tok încă înainte de ecranizarea cărții. Cum a reușit acest lucru? Făcându-i pe cititori curioși în legătură cu motivul pentru care Sophie își dorește să fie răpită.

2. Cronicile din Narnia II. Leul, Vrăjitoarea și dulapul de C.S. Lewis

Au fost odată patru copii pe care-i chema Peter, Susan, Edmund și Lucy. Povestea asta e despre ceva ce li s-a întâmplat după ce-au plecat din Londra, din cauza raidurilor aeriene din timpul războiului.

Un început diferit, dar la fel de bun, este cel al volumului doi din Cronicile din Narnia. C.S. Lewis a stabilit încă de la început care sunt personajele poveștii și ce eveniment le-a schimbat complet întreaga existență.  

3. Băiatul miliardar de David Walliams

- V-ați imaginat vreodată cum ar fi să aveți un milion de lire?

-Sau un miliard?

-Dar un trilion?

Faceți cunoștință cu Joe Bostan.

Începutul cărții Băiatul miliardar se remarcă prin faptul că cititorilor le sunt adresate trei întrebări. Întrebările sunt puse astfel pentru ca cititorii să își dea seama de statutul privilegiat al lui Joe Bostan.

4. Karlsson de-pe-acoperiș de Astrid Lindgren

Pe o stradă cât se poate de obișnuită din Stockholm, într-o casă întru totul obișnuită, locuiește o familie cu totul și cu totul obișnuită, pe nume Svantesson – un tată cât se poate de obișnuit, o mamă cât se poate de obișnuită și trei copii, cât se poate de obișnuiți și ei, Bobi, Beti și Frățiorul.

Astrid Lindgren a mizat pe psihologia inversă și a conceput un început extraordinar. Repetând obsesiv cuvântul obișnuit, cititorii sunt siguri de un lucru: povestea va fi orice, mai puțin obișnuită.

5. Cum să-ți vinzi familia extratereștrilor de Paul Noth

Înainte să presupuneți că sunt o persoană rea, ar trebui să știți că inițial plănuisem să o vând extratereștrilor doar pe bunica.

Prezentând premiza romanului de la început, Paul Noth reușește sa îi intrige pe cititori. Aceștia își doresc să afle mai multe despre persoana care a vrut să-și vândă bunica extratereștrilor.

6. Copacul dorințelor de Katherine Applegate

Se vorbește greu cu copacii. Nu prea ne pricepem să stăm la taifas.

Începutul este genial deoarece prezintă o perspectivă rar întâlnită în literatura pentru copii: lumea din perspectiva unui copac.

7. Crenshaw de Katherine Applegate

Am remarcat câteva lucruri ciudate la motanul cu placă de surf.

Lucrul numărul unu: Era un motan cu placă de surf.

Lucrul numărul doi: Purta un tricou. Pe el scria: PISICILE CONDUC, CÂINILOR LE CURG BALELE.

Dincolo de imaginea suprarealistă a unui motan cu placă de surf, Katherine Applegate îi cucerește din prima pe cititori datorită tonului comic.

8. Fata care a băut luna de Kelly Barnhill

Da. În pădure exista o vrăjitoare. Mereu a fost o vrăjitoare acolo.

Prezența vrăjitoarei oferă acestui început scurt, dar la obiect, o aură de mister pe placul tuturor cititorilor.

9. Calm ecuatorial de Nicholas Gannon

Din miile de copii care se nasc în fiecare zi, cel puțin unul va ajunge să fie un visător.

Orice cititor are o latură visătoare, iar din acest motiv se va regăsi cu siguranță în descrierea de la începutul cărții Calm ecuatorial. Iar cititorii adoră cu siguranță personajele în care se regăsesc!

10Casa secretelor de Chris Columbus și Ned Vizzini

Brendan Walker ştia că acea casă avea să fie îngrozitoare.

Premoniția sumbră a lui Brendan Walker îi face pe cititori să vrea să afle mai multe despre acea casă îngrozitoare.

11. Cartea cimintirului de Neil Gaiman

  • În beznă era o mână, șin mână un cuțit.

Frica îi intrigă pe oameni, deci poate reprezenta un bun început pentru o carte, fie ea și pentru copii. Exemplul perfect în acest sens este Cartea cimintirului de Neil Gaiman, care conturează o atmosferă întunecată de la primele cuvinte.

12. Gelsomino în țara mincinoșilor de Gianni Rodari

Aceasta e povestea lui Gelsomino, așa cum mi-a istorisit-o chiar el, iar eu ascunltând-o pe toată am surzit aproape de tot, deși mi-am tot înfundat în urechi o jumătate de kilogram de vată.

Umorul de calitate este un instrument cu ajutorul căruia Gianni Rodari a reușit să îi cucerească instantaneu pe cititorii săi.  

13. Prichindelul de Erich Kästner

Eroului nostru i se zicea Prichindelul şi dormea întro cutie de chibrituri.

Personajele atipice sunt preferatele cititorilor, iar un băiețel care dormea într-o cutie de chibrituri nu reprezintă o excepție de la această regulă nescrisă.

14. Ariciul în ceață de Serghei Kozlov & Iuri Norstein

În fiecare seară, Ariciul se ducea la Ursuleț ca să numere stelele.

Începutul poveștii stârnește interesul cititorilor deoarece prezintă o prietenie inedită dintre un arici și un ursuleț. Îi face pe cititori să se gândească la ce pot avea în comun două animăluțe atât de diferite.

15. Mica Vrăjitoare de Otfried Preussler

A fost odată o Mică Vrăjitoare, care avea doar o sută douăzeci și șapte de ani, ceea ce pentru o vrăjitoare nu însemna nicidecum că e „în vârstă”.

O adaptare originală a clasicei formule „a fost odată” poate reprezenta cheia succesului pentru un început captivant, după cum puteți observa în Mica Vrăjitoare.

Gianni Rodari
Autor
Gianni Rodari
Gianni Rodari s-a născut la Omegna (Novara, Italia) în 1920. După o scurtă experienţă didactică, devine ziarist şi începe, aproape din întâmplare, să...
mai multe
Neil Gaiman
Autor
Neil Gaiman
Neil Gaiman (n. 1960, Marea Britanie) este autor de romane, povestiri SF și fantasy, romane ilustrate, benzi desenate, teatru radiofonic și film. În c...
mai multe
Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART