Top 10 personaje populare din benzi desenate
Mai jos poți citi despre cinci cupluri de eroi de benzi desenate. Am ales personaje cu o lungă tradiție în istoria benzilor și care să fi apărut în cărțile publicate de Editura Grafic. Astfel am început cu cel mai vechi supererou, Superman, și am încheiat într-o notă mai lejeră cu personaje de comic strip-uri ceva mai recente. Lectură plăcută!
Superman vs. Lex Luthor
Superman apărea pentru prima dată în paginile revistei de benzi desenate americane Action Comics #1, în 1938, fiind creația a doi adolescenți evrei, scriitorul Jerry Siegel și artistul Joe Shuster.
Cei doi l-au imaginat pe Superman (Kal-El) ca refugiat, trimis pe Pământ de părinții lui de pe planeta Krypton, ce urma să fie distrusă de un cataclism natural. Nava care-l poartă aterizează în orășelul Smallville, unde bebelușul Kal-El este adoptat de familia Kent și primește numele Clark Kent. În scurt timp, părinții îi observă puterile supranaturale și-l încurajează să le folosească în beneficiul umanității și să lupte împotriva criminalității.
Costumul colorat îl va ajuta să-și ascundă identitatea de cetățean obișnuit al orașului Metropolis și jurnalist la ziarul Daily Planet, acolo unde își descoperă dragostea pentru colega lui, Lois Lane.
Superman este arhetipul supereroului: are costum, nume de cod, se luptă cu răufăcătorii și are abilități fizice extraordinare.
Trebuie menționat că inventatorii lui Superman au primit doar 130$ pentru prima lor poveste și, conform contractului pe care l-au semnat, și-au pierdut drepturile de copyright pentru personaj. Chiar dacă au fost plătiți decent pentru creația lor în perioada 1938-1947, în 1947 cei doi au dat în judecată DC Comics pentru a-și recupera drepturile pentru personaj. Dar au pierdut procesul și au fost dați afară de la publicație. Abia în 1992 Jerry Siegel și Joe Shuster au fost incluși în Will Eisner Comic Book Hall Of Fame, an care coincide cu moartea lui Shuster.
La peste 80 de ani de la apariție, personajul inventat de cei doi adolescenți rămâne unul dintre cele mai importante simboluri ale culturii pop. A avut numeroși parteneri și s-a luptat cu cele mai diverse creaturi, iar rivalul lui cel mai important a fost și va rămâne afaceristul Lex Luthor.
Personajul negativ creat de aceiași doi autori apare pentru prima dată în numărul 23 al revistei Action Comics, în 1940, iar în timp va deveni unul dintre cei mai temuți eroi negativi de bandă desenată. Inițial portretizat ca un om de știință dement și narcisist, în anii ‘80 devine un oligarh însetat de putere și CEO-ul LexCorp. Îl vede pe Superman ca o amenințare asupra omenirii și face tot ce poate pentru a-l elimina.
Iată ce scrie Grant Morrison, autorul Action Comics: Superman și Omul de Oțel: „Superman e imaginea a tot ce-i mai bun în noi, iar Lex a ceea ce e mai rău... dar amândoi ne reprezintă. E egoist, e foarte direct, lacom, egocentric, pretinde că-l urăște pe Superman, dar de fapt vrea să arate ca el, bea continuu energizante, spune tâmpenii… Am vrut să înglobez în el cele mai rele apucături ale noastre. Lucrurile astea ne fac umani, așa că astea îl fac și pe Lex uman, și-l apropie de noi. De asta e Lex Luthor un ticălos atât de bun. Cu toții recunoaștem aceste însușiri.”
Batman vs. Joker
Batman debutează în benzi desenate un an mai târziu după ce Superman dăduse startul invaziei de eroi mascați, în numărul 27 al Detective Comics din 1939. Personajul a fost creat de artistul Bob Kane și de scriitorul Bill Finger. Spre deosebire de originile pământești modeste ale lui Superman, Bruce Wayne este moștenitorul unei importante familii din orașul Gotham și nu deține nicio superputere. De altfel, misiunea lui de justițiar începe să se contureze după ce este martorul uciderii propriilor părinți.
De-a lungul timpului Batman va avea numeroși parteneri, Robin fiindu-i alături încă de la începutul seriei, o sumedenie de aliați (Alfred, comisarul Gordon, Catwoman) și nenumărați inamici (Pinguin, Riddler, Two-Face și, cel mai înspăimântător, Joker).
Editura Grafic a publicat până acum trei cărți care-l au ca protagonist pe industrialistul supererou: Conclavul bufnițelor, Orașul bufnițelor și Gluma ucigașă. Iar în viitorul cât mai apropiat sperăm să le aducem fanilor și unul dintre romanele grafice semnate de Frank Miller!
Rivalul de moarte al lui Batman este Joker, care apare chiar din primul număr al revistei Batman, în 1940. În afară de cei doi creatori originali numiți mai sus, este menționat și artistul Jerry Robinson printre inventatorii responsabili pentru apariția lui Joker.
Probabil între cei mai populari antieroi din istoria benzilor desenate, Joker este antiteza perfectă a lui Batman. Psihopat, sadic, impulsiv și criminal este la polul opus felului în care Wayne investighează rațional și analitic evenimentele din Gotham.
Una dintre cele mai memorabile confruntări între cei doi are loc în povestea Gluma ucigașă, semnată de britanicii Alan Moore și Brian Bolland.
În duelul Batman vs. Joker pe marile ecrane, Joker este clar numărul 1, doi dintre actorii care l-au interpretat au primit premiul Oscar, Heath Ledger și Joaquin Phoenix. Așadar 2-0 pentru Joker la categoria asta.
Asterix și Obelix
Eroii gali aproape că nu pot fi despărțiți, mai ales că se completează de minune. Asterix e mic de statură și isteț, în timp ce Obelix e un uriaș pofticios căruia mai tot timpul îi stă gândul la o serbare cu mistreți la proțap.
Cei doi eroi au apărut pentru prima dată în revista Pilote, în 1959. Inspirați de eroul gal Vercingetorix, scriitorul René Goscinny și artistul Albert Uderzo au plasat aventurile celor doi în antichitate, anul 50 Î.H, și le-au dat acestora puteri neobișnuite cu ajutorul unei poțiuni magice, preparate de druidul Panoramix. Banda desenată le-a permis celor doi autori să exploreze perioada antică și popoarele care populau lumea la acea vreme, dar și să se distreze de minune inserând calambururi și referințe din cultura contemporană.
Întrebat despre apariția eroilor de benzi desenate Asterix și Obelix, ilustratorul Albert Uderzo, care a murit anul trecut la vârsta de 92 de ani, spunea într-un interviu din 2008 următoarele:
„Descrierea era foarte precisă - François Clauteaux, unul dintre fondatorii revistei la care lucram, voia să preluăm un personaj din cultura franceză.
În perioada respectivă, era important să încerci să te diferențiezi de supereroii americani sau de anumiți reporteri pe care i-am putea menționa.
Am revizitat istoria împreună cu René și am analizat diferite perioade din istoria Franței.
Trebuia să găsim ceva original pe care să nu-l mai fi făcut nimeni înainte.
Când am ajuns la gali – evrika! Ne-am oprit din căutări și imediat am început să ne gândim la «strămoșii noștri galii».
Imediat am început să schițez războinici uriași, cum mi-i imaginam pe oamenii acelor timpuri, dar René nu a fost încântat – el își imagina oameni micuți, care nu arătau neapărat bine, dar erau vicleni. Ceea ce am putea numi antieroi.
Așa că am inventat un om mic cu mustață și nas mare! Dintotdeauna mi-a plăcut să desenez nasuri mari pentru că mă amuzau. Așa s-a născut Asterix.
Cât despre numele Asterix, René voia să înceapă cu «A» pentru că benzile noastre vor fi primele pe rafturile librăriilor și ale bibliotecilor.”
Seria Asterix și Obelix este cea mai bine vândută bandă desenată din lume.
Charlie Brown și Snoopy
Cele două personaje apar încă din primele stripuri publicate de Charles Schulz, începând cu 2 octombrie 1950. Pe Charlie Brown îl întâlnim de la debutul benzii, care începe cu replica lui Shermy: „Hei! Uite-l pe dragul de Charlie Brown”, iar banda se termină cu „Vai, cât îl urăsc.” Este primul nostru contact cu Charlie, pe când acesta încă nici nu avea celebra bluză în zig-zag.
În cel de-al treilea comic strip, de data asta fără replici, apare și Snoopy, a cărui formă urma să să schimbe de-a lungul timpului. Prima dată când putem vedea gândurile beagle-ului inspirat de unul dintre cățeii lui Schultz din copilărie este abia în martie 1952. Până atunci „nu gândea. De fapt, lătra şi alerga de colo-colo în patru labe şi era doar un căţeluş drăgălaş. Nu ştiu cum a ajuns să meargă, cum a ajuns să înceapă să gândească, dar asta a fost. A fost probabil unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am făcut vreodată,” spune Charles Schulz în interviul din primul volum al Integralei Peanuts.
Deși inițial era cățelul lui Patty, Snoopy se atașează ulterior de Charlie Brown pe care-l tachinează constant.
Despre evoluția lui Charlie Brown, Charles Schulz spune următoarele: „Încetul cu încetul, personajele ajung să se definească. Cred că asta este o caracteristică a personajelor principale într-o mulţime de benzi desenate. Există un personaj simplu, care e oarecum inocent. Nu are o personalitate prea puternică, căci altfel ar domina banda desenată. El este cel care ţine totul laolaltă, iar personalităţile unice aparţin celorlalte personaje. Nu poate fi un personaj nesuferit, trebuie să fie cineva pe care să-l placi, care ţine frâiele poveştii. Şi acesta este rolul lui Charlie Brown.”
Cei doi sunt probabil cele mai memorabile și îndrăgite personaje din benzile Peanuts, imaginile cu ei putând fi văzute pe tot felul de produse în întreaga lume.
Garfield vs. Odie
Motanul Garfield a debutat în paginile ziarelor pe 19 iunie 1978. Prima interacțiune cu Odie, întâmplător sau nu tot un beagle precum Snoopy, se întâmplă în același an, când este adus de prietenul lui Jon, Lyman. Ulterior, Odie avea să devină cățelul lui Jon și eternul rival al lui Garfield.
Întrebat de unde s-a inspirat pentru numele motanului, Jim Davies spunea: „Pe bunicul meu îl chema James A. Garfield Davis. Numele GARFIELD pe mine mă face să mă gândesc la un motan gras… sau la un Saint Bernard… sau la o linie de izmene șic.” Davies își dorea să creeze o bandă desenată cu pisici pentru „că iubesc pisicile și le cunosc foarte bine, am observat că existau multe comic strip-uri cu câini, care dominau paginile de umor ale ziarelor, iar drăguțele de pisici erau foarte puţine.”
Garfield e plinuț, pofticios și leneș, în timp ce Odie e drăgălaș, zvăpăiat și puțin tembel. În plus, Odie e singurul personaj din bandă care nu are bule de text și replici. Deseori interacțiunile dintre cei doi sunt teribil de amuzante, Garfield încercând să-l saboteze pe cățel în toate felurile, iar de cele mai multe ori acțiunile motanului se întorc chiar împotriva lui ca un bumerang.
Sper că ți-au plăcut prezentările pe care le-am făcut și te invit să ne spui și tu care e cuplul tău preferat de eroi de benzi desenate. Sau poate să ne spui despre ce cupluri inedite de eroi ai vrea să citești: poate despre Garfield și Joker sau despre Snoopy și Superman.