Top 10 cei mai apreciați autori de cărți pentru copii

de Matei24 mai 2021
Top 10 autori de cărți pentru copii

Tare greu să faci o selecție cu cei mai îndrăgiți zece autori de cărți pentru copii, de aceea a trebuit să stabilesc niște criterii în funcție de portofoliul imprinturilor noastre. Astfel, am decis să aleg dintre autorii care au mai mult de un titlu publicat la una dintre editurile noastre și să ofer o diversitate de sugestii, în funcție de vârsta cititorilor, de la cei mai mici, până la adolescenți. Bineînțeles, am fost subiectiv cu anumite alegeri, așa că nu trebuie să consideri acest top ca fiind unul definitiv. Dacă vreunul dintre autorii tăi favoriți nu se află pe listă, te rugăm să ne spui într-un comentariu pe pagină.

 

Cărție pentru copiii de 3-7 ani

 

Maurice Sendak

(sursa imaginii)

 

Maurice Sendak  (1928 – 2012) este considerat unul dintre cei mai mari artiști pentru copii. A ilustrat aproape 100 de cărţi şi, prin desenele sale extraordinare, a revoluţionat felul în care se poate imagina o carte pentru copii. 

Cea mai celebră carte scrisă și ilustrată de Sendak este Regele tuturor sălbăticiunilor (1963), care a fost și ecranizată de Spike Jonze în 2009. 

Cărțile autorului american fascinează și noile generații de tineri cititori prin poveștile pline de căldură și prin magia ilustrațiilor. Îi recomandăm tot portofoliul Sendak, care contine și titlurile Undeva, în lumea largă  și În bucătăria de noapte.

 

Dr. Seuss

(sursa imaginii)

 

Dr. Seuss (1904-1991) este unul dintre cei mai cunoscuți autori de cărți pentru copii. Poveștile sale au fost vândute în peste 600 de milioane de exemplare și traduse în peste 20 de limbi. A debutat ca ilustrator și caricaturist, iar începând din anii ‘50 scrie și ilustrează cele mai celebre cărți ale sale: Cotoi cu pălărioi, Cum a furat Grinch Crăciunul, O, în ce locuri minunate o s-ajungi! 

Cele cinci titluri semnate de Dr. Seuss au fost traduse în limba română de poetul și scriitorul de cărți pentru copii Florin Bican.

 

Gellu Naum

(sursa imaginii)

 

Probabil cel mai îndrăgit autor român de cărți pentru copii este Gellu Naum (1915—2001), al cărui pinguin călător, Apolodor, a fost reimaginat de ilustratorul Dan Ungureanu pentru editura Arthur. De asemenea, Florin Bican scrie noi aventuri ale pinguinului în seria Apolodor Explorator. Semn că personajul lui Naum, apărut în 1959, are încă puterea de a-i face pe copii să călătorească prin intermediul poeziei. 

Îi recomandăm toată seria Apolodor, dar și volumul Cel mai mare Gulliver, ilustrat de Irina Dobrescu. 

 

Cărți pentru copiii de 7 - 10 ani


Tove Jansson

(sursa imaginii)

Tove Jansson (1914-2001) s-a născut la Helsinki, într-o familie de artişti: tatăl ei a fost sculptor, iar mama, desenatoare şi ilustratoare. 

Cărţile ei despre momini au fost traduse în treizeci şi cinci de limbi şi i-au adus un uriaş succes internaţional. Au fost transformate în piese de teatru, operă, film, animații, piese radiofonice şi de televiziune.

Farmecul poveștilor cu familia de momini vine din felul în care personajele fac față oricărei situații dificile, cu umor, calm și bunătate. 

Una dintre cărţile ei preferate a fost Cartea verii (1972), în care personajele principale sunt Sophia şi bunica ei, Ham și pe care o poți găsi la editura Youngart.

 

Rene Goscinny

(sursa imaginii)

 

René Goscinny (1926 – 1977) a fost scriitor și scenarist de bandă desenată francez, cunoscut la nivel internațional pentru celebra serie Asterix, creată împreună cu Albert Uderzo. În afară de albumele cu eroii gali, Goscinny a scris și cărțile despre micuțul Nicolas, alt personaj teribil al literaturii pentru copii franceze și un precursor al lui Greg Heffley.

Albumele din seria de benzi desenate Asterix sunt bestselleruri internaționale, iar aventurile personajelor lui Goscinny au fost adaptate în filme, jocuri video și alte forme de divertisment pentru copii. 

Poveștile lui Goscinny îi vor amuza cu siguranță pe cititori și îi vor transporta în mijlocul acțiunii prin intermediul benzilor desenate. 

 

Jeff Kinney

(sursa imaginii)

 

Jeff Kinney (n. 1971) este cunoscut internațional pentru seria Jurnalul unui puști. Publicată în 2007, seria de romane în benzi desenate care îl au ca protagonist pe Greg a ajuns în scurt timp bestsellerul numărul 1 în Lista The New York Times dedicată literaturii pentru copii, cărţile vânzându-se în zeci de milioane de exemplare.

Copiii citesc pe nerăsuflate cărțile despre Greg, despre prietenii și familia lui, pentru că se regăsesc în acțiunea cărților și în stilul prietenos în care sunt desenate. 

În 2015 autorul american s-a întâlnit la București cu cititorii români. Poți vedea aici cum a fost la eveniment.  

 

Cărți pentru copiii de 10 - 12 ani

 

Roald Dahl

(sursa imaginii)

 

Roald Dahl (1916 - 1990) este în continuare unul dintre cei mai apreciați și ecranizați scriitori de cărți pentru copii. Cine nu-i cunoaște pe Matilda, pe Willy Wonka, pe MUP sau pe fantasticul domn Fox?

Seria de autor Roald Dahl de la Editura Arthur cuprinde peste zece titluri fascinante pentru copiii de toate vârstele, iar cele mai noi apariții sunt colecțiile de versuri Rime revoltătoare și Lighioane spurcate, traduse de Florin Bican, care pot face pe oricine să zâmbească sau să râdă în hohote.   

 

R.J. Palacio

(sursa imaginii)

 

R.J. Palacio (n. 1963) este graficiană și scriitoare. Cartea ei de debut, Minunea, a apărut în 2012 și a devenit un adevărat fenomen, cu vânzări de peste 1,5 milioane de exemplare. În 2017 cartea a fost ecranizată, iar Julia Roberts a fost distribuită într-unul dintre rolurile principale. 

Palacio a dezvoltat în timp universul Minunea și a mai publicat Cartea lui Pluto și Cartea lui Julian, precum și romanul grafic Pasărea albă.  

Cititorii care vor să învețe despre empatie, prietenie și diversitate nu trebuie să rateze cărțile lui R.J. Palacio.   

 

Cărți pentru copiii de 12-14 ani

 

Raina Telgemeier

(sursa imaginii)

 

Raina Telgemeier (n. 1977) este cea mai tânără autoare de cărți pentru copii din lista mea. Autoarea de benzi desenate din Statele Unite știe să se adreseze tinerilor cititori și să scrie povești despre lumea adolescenților, fiind recompensată cu multiple premii Eisner pentru albumele ei. Cărțile ei au fost publicate în peste 18 milioane de exemplare în toată lumea. Editura miniGrafic a publicat două dintre romanele ei autobiografice (Zâmbește! și Surori) și alte două cărți îndrăgite de adolescenți, Fantome și Pe scenă

 

Neil Gaiman

(sursa imaginii)

 

Neil Gaiman (n. 1960) este autor de romane, povestiri SF și fantasy, romane ilustrate, benzi desenate, teatru radiofonic și film. În copilărie și adolescență citea C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien, Lewis Carroll, Edgar Allan Poe, ale căror cărți l-au făcut să-și dorească să fie scriitor. 

Între cele mai apreciate cărți pentru copii se numără Coraline, Pulbere de stele, Mitologie Nordică sau Cartea cimitirului. Cărțile lui au protagoniști puternici, care reușesc să se descurce în cele mai ciudate și dificile situații. Poveștile lui sunt pline de suspans și populate de personaje fantastice. 

Iar pentru că nu scrie exclusiv cărți pentru copii, poți căuta alte titluri semnate de Neil Gaiman și pe site-urile imprinturilor Paladin și Grafic

 

Deși am încercat să includ autori cât mai diverși, din perioade diferite, care scriu pentru copii mici sau pentru adolescenți, sunt sigur că această listă poate fi dezvoltată. Știu că e posibil să nu-l fi inclus pe autorul tău preferat, de aceea te rugăm să ne spui pe cine ai adăuga tu în această listă.

Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART