Profil de scriitoare. Povești cu mărțișoare: Lavinia Braniște

04 martie 2019
Profil de scriitoare. Povești cu mărțișoare: Lavinia Braniște

Luna aceasta, ne-am propus să aflăm mai multe despre scriitoarele de la noi, printr-o serie de scurte interviuri. Am vrut să ne povestească din amintirile lor cu mărțișoare, să ne dezvăluie ce cărți pregătesc primăvara aceasta și ce recomandări de la Editura Arthur au pentru cititorii noștri.

Iată ce ne-a povestit Lavinia Braniște:

 

Ce amintire cu mărțișor aveți din copilărie? Ne puteți povesti?

 

Îmi aduc aminte de o pungă imensă, unde erau amestecate mărțișoare vechi și noi, broșe, nasturi și tot felul de alte obiecte mici. Îmi aduc aminte ce aventură era să descâlcim șnururile încurcate și ciufulite, dar pentru ce anume le descurcam nu mai știu exact, eram prea mică pe atunci.

 

Cum ziua mea e pe 23 februarie, am avut mereu în familie o perioadă a „sărbătorilor de primăvară”, care începea atunci și ținea până pe 8 martie. Primeam mereu de ziua mea ghiocei, frezii și felicitări cu șnur de mărțișor.

 

Dar primul lucru care-mi vine în minte apropo de mărțișoare, din anii de școală, dar și din perioada care a urmat, e stânjeneala noastră, a fetelor și femeilor, obligate să ne oferim una alteia mici atenții.

 

Primăvara asta vă inspiră să scrieți? Aveți o nouă idee de carte pentru copii?

 

Cel mai bine scriu iarna, pentru că se întunecă devreme și-mi place să am o lumină mică, aprinsă deasupra mesei de scris, și-mi mai place liniștea sau iluzia de liniște pe care o aduce întunericul. Primăvara, când e soare și încep să înflorească toate, îmi vine mai degrabă să ies afară sau să stau să mă uit ore în șir pe geam. Dar, după cum spunea un înțelept pe Facebook, cea mai bună inspirație e deadline-ul, așa că cel mai bine scriu de fapt atunci când am un aranjament sau am făcut o promisiune că voi preda ceva la un anumit moment.

 

Pot să spun că tocmai am terminat un episod nou din Rostogol, iar ideile și resursele mele privind scrisul pentru copii merg deocamdată în direcția acestei serii cu porcușorul. În momentul acesta tot ce-mi imaginez, îmi imaginez pentru personajele de acolo.

 

 

 

 

Ce scriitoare/ilustratoare publicată la Editura Arthur ați recomanda unui copil de până la 7 ani? Dar unui copil între 7 și 14 ani?

 

E greu de răspuns, pentru că-mi plac mult toate scriitoarele și ilustratoarele de la Arthur. Pentru copii mai mici de 7 ani, aș recomanda-o pe Oana Ispir, cu care am avut cea mai recentă colaborare pentru „Anatol și Gregor la aeroport”, album care i-a ieșit fenomenal. Mă bucur mult că ne-am întâlnit în contextul acesta (trebuie să pomenesc și de norocul pe care l-am avut cu Valentina Bâcu de la „Ghidul pozneț de cultură”, care ne-a adus împreună). Mă bucur că povestea a inspirat-o pe Oana și că a lucrat așa frumos pentru a o aduce la viață. Cartea aceasta e întru totul meritul ei.

Pentru cealaltă categorie de vârstă, 7-14 ani, nu voi înceta să recomand seria Detectivilor Aerieni de Ana Rotea, care scrie cu mult umor, vervă și pasiune pentru poveste, și care pe mine m-a cucerit complet încă de la primul titlu, „Dosarul Popcorn”.

 

PROFIL DE SCRIITOARE 

 

M-am născut și am crescut la Brăila și, după lungi peregrinări prin multe locuri, tot aici am ajuns să și locuiesc la 35 de ani. Am studiat limbi străine și literatură și am început să scriu de mică, dar scriitoare mi-am dorit să fiu abia după mai multe cărți publicate, când am văzut că lumea mă ia în serios. E prima dată în viața mea când trăiesc într-o curte plină de pisici, deși curtea e aceeași dintotdeauna. Credeam că o să mă mănânce nasul de la pisici. Credeam că c-o să le alung de pe papucii din prag când ies din casă, dar am ajuns să le țin ușa deschisă pe furiș, să mai intre și ele la mine.

(prezentare din antologia Selfie, în care Lavinia Braniște a publicat povestirea Maimuțica Cici)

 

                                                                             ©Foto: Adi Bulboacă

Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART