Povestea frindelului - despre puterea lui „Ce-ar fi dacă...?“

30 septembrie 2020
Povestea frindelului - despre puterea lui „Ce-ar fi dacă...?“

Cine n-a avut profesori preferați? Cine n-a avut profesori de temut? N-ar fi școala școală fără legende despre profi de gașcă și profi de care e bine să te ferești. Atmosfera din clasă generată de dinamica profesor-elev poate influența pe termen lung evoluția unui copil. În sensul acesta, înclinația către anumite discipline poate avea aceeași greutate ca relația cu profesorul.

Nick Allen începe clasa a cincea, iar trecerea la ciclul gimnazial vine cu numeroase schimbări: va avea alți profesori, mai multe materii și „note adevărate, din cifre, trecute în carnet“. Dar Nick e deja o legendă – are atât de multe idei, că reușește mereu să însuflețească orele; în plus, se pricepe de minune să-și scape colegii de temele pentru acasă.

Însă școala mai are o legendă: doamna Granger, profesoara sobră, cu cămașa prinsă bine la gât cu o camee, predă engleză și adoră dicționarele. Cu privirea de raze X, vede tot ce n-ar dori elevii să vadă.

Nick își testează trucurile încă de la prima oră cu temuta profesoară, dar doamna Granger nu e mai prejos, și Nick se alege cu o temă în plus.

 

Andrew Clements, Povestea frindelului

 

Dicționarele – mari și groase – par să te închidă între copertele dure ca între niște gratii ale conformismului steril, nu toți înțeleg că limba este un organism viu, în continuă schimbare. Iar dacă denumirea lucrurilor e mai degrabă stabilită convențional, Nick hotărăște să redenumească pixul. Așa apare cuvântul „frindel“, iar  între cei doi începe un ping pong pe seama convenției și a inovației cu un rezultat pe care niciunul nu l-a prevăzut.

Există un prag dincolo de care ideile noastre prind viață proprie și nu mai avem control asupra lor. Uneori „Ce-ar fi dacă...?“ e motorul perfect pentru nașterea lor, iar Nick a îndrăznit să-și pună această întrebare și a aflat ce putere poate avea o idee năstrușnică pusă în practică mai în glumă, mai în serios.

 

O recenzie de Alina Ioan, redactor Arthur

 

Ilustrații de Brian Selznick

Traducere din engleză de Florentina Hojbotă

Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Artstagram 4 (3) Școală (30) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART