Petarde și pocnitori. Poveste de sărbători, de Florin Bican
Unul dintre titlurile noi din toamna aceasta vine de la un povestitor mult îndrăgit, pe care-l recunoști după umorul său inconfundabil: Florin Bican. Au trecut zece ani de când a publicat prima carte la Arthur, Reciclopedia de povești cu rimă și fără tâlc, urmată de: Și v-am spus povestea. Aventurile cailor năzdrăvani rememorate de ei înșiși, unde sunt actualizate și înșirate pe același fir narativ mai multe basme românești; Tropice tâmpe un roman despre un explorator care nu știe ce-ar mai fi de explorat; Cartea Albă cu Apolodor sau Apolododecameronul, unde revizitează locul de baștină al ilustrului pinguin naumian.
În colecția Apolodor Explorator, autorul a publicat volumele ilustrate de Dan Ungureanu: Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor, Hai pe Lună împreună și Apolodor pe crestele Carpaților.
Florin Bican și Dan Ungureanu, Târgul de Carte Gaudeamus 2022
Florin Bican și Dan Ungureanu, Salonul de Carte Bookfest 2021
Cel mai nou volum, Petarde și pocnitori. Poveste de sărbători, iese din tipar și ajunge la cititorii Arthur într-un moment cât se poate de potrivit: la Târgul de Carte Gaudeamus, cu puțin timp înainte de sezonul pocnitorilor, sezonul preferat al lui Flatulențiu Aurel, protagonistul cărții. Povestea scrisă în versuri, cu ilustrații de Andrei Măceșanu, se citește în hohote de râs de copii și de adulți totodată, tratând un subiect pe cât de important, pe atât de puțin dezbătut în public. Iată ce spune Florin Bican despre carte:
„Am scris această poveste în semn de solidaritate cu toate fințele din regnul animal, trăitoare atât în spațiul urban, cât și în cel rural (și, în general, în spațiu), care sunt hărțuite an de an de acei membri ai celei mai evoluate specii de pe Terra, pentru care Sărbătorile sunt un prilej de bubuială. În locul tuturor pocnitorincilor, petarzilor si al celor posedați de artivicii, îmi cer iertare de la animalele astfel traumatizate: de la cele pe care le cunosc personal, dar și de la celelalte. Iar dacă există cu adevărat un Spirit al Sărbătorilor, îmi cer iertare și de la el.."
Nu-i ușor să fii copil. Dar dacă vrei să fii un copil model, e suficient să ții cont de ce ți se spune să NU faci. De fapt, e chiar foarte simplu. Sunt interzise următoarele: uitatul la televizor, trasul pisicilor de coadă, purtarea șepcii de-a-ndoaselea, consumul băuturilor carbogazoase, însușirea frauduloasă a pupezei din tei.
Lista lucrurilor pe care Flatulentiu Aurel NU le face e foarte lungă, și tocmai asta îi asigură statutul de copil model. Ce nu i-a spus nimeni, dar absolut nimeni niciodată e că nu-i de joacă cu petardele, pocnitorile si artificile. Și sărbătorile bat - poc, poc - la ușă...
Cartea va fi disponibilă la Târgul Gaudeamus (22 – 26 noiembrie 2023, Romexpo, Pavilionul A), iar cu Florin Bican și cu ilustratorul Andrei Măceșanu vă dăm întâlnire vineri, 24 noiembrie, la standul Art, de la ora 17.00, pentru autografe și live drawing.
Andrei Măceșanu este ilustrator și designer grafic. A ilustrat volume de filosofie și teatru antic sau cărți de poezie contemporană, dar cel mai mult îi place să deseneze cărți pentru copii. La Grupul Editorial Art a ilustrat seria Rostogol scrisă de Lavinia Braniște, Legendele Olimpului de Alexandru Mitru, De ce și-a pierdut balaurul tableta... și alte întâmplări fantastice de Adina Rosetti sau Iarna pe uliță de George Coșbuc.
Explorează diverse stiluri grafice și încearcă să găsească vocea specifică fiecărei cărți la care lucrează. Când nu desenează, îi place să cânte la tobe sau să se plimbe în aer liber.