Peripețiile lui Max Crumbly I: Eroul din dulap
Te poți gândi la multe lucruri când auzi că într-o carte va fi vorba despre un erou. Nu-i nimic surprinzător. Și poate chiar îți vin în minte niște eroi cunoscuți: prinți, regi, eroi mitologici sau din benzile desenate. Dar când eroul este în… din… dulap, începi să-ți pui tot felul de întrebări.
Bine-cunoscuta autoare a seriei Însemnările unei puștoaice vine în atenția cititorilor, de data aceasta, cu primul volum al seriei Max Crumbly, și anume Eroul din dulap. Este vorba despre viața aparent banală a unui elev de școală generală. Despre preocupările, frământările, temerile și amenințările lui și, mai ales, despre un lucru care e ca un monstru pentru mulți care pășesc pragul școlii: bullyingul. Cartea este chiar jurnalul pe care îl scrie personajul principal, Max Crumbly, și „este o relatare extrem de detaliată a tuturor experiențelor pe care le-a îndurat la școală“, după cum zice chiar el. Cu desene alb-negru care completează povestea, ca în cealaltă serie a lui Russell.
Chiar dacă lui Max i se pare că viața lui e „neobișnuit de plictisitoare și de jalnică“, peripețiile lui ne spun altceva. Nu încearcă el să salveze lumea întreagă, dar măcar ar vrea ca pățaniile lui să fie de folos – măcar să nu treacă și alți copii prin așa ceva. Pe scurt, își dorește ca timpul petrecut în dulap să nu fi fost în zadar.
Este în clasa a opta la școala generală South Ridge. Până de curând a fost școlit acasă de bunica, iar strădania lui zilnică este să nu-și supere părinții, ca nu cumva să se ajungă din nou la asta. Îi place într-un fel la școală, sunt materii la care se pricepe și mai este acolo și drăguța de Erin. Dar din păcate Max a devenit ținta preferată a bătăușului „Brută“ Thurston și ajunge să fie închis în dulap de două ori, în aceeași zi. Ce să vezi, venea și weekendul și nimeni din familia lui nu știe unde se află, de fapt, Max, pentru că el îi anunțase pe fiecare altceva.
Nici nu știe Max ce-l așteaptă. Curând, își intră în rolul de erou și dovedește ceva trăsături necesare: curaj, ingeniozitate și spirit de aventură. Când el rămâne închis, în școală se dă o spargere și Max îi înfruntă pe răufăcători, luptându-se să le dejoace planul și să îi dea pe mâna poliției. Ca orice supererou, are și propriile lui lupte – în cazul său, atacurile de panică și astmul –, dar reușește să-și vină în fire.
Peripețiile lui Max Crumbly I: Eroul din dulap de Rachel Renée Russell
Traducere din engleză de Irina Ornea
După prima lui rundă de peripeții, Max Crumbly încă nu se poate hotărî ce este mai greu: „Să fii supererou sau un elev de gimnaziu bine-crescut, inadaptat social și ciudățel.“
Max încearcă cu disperare să-și găsească identitatea. Are impresia că este un Super Zerou și îi scapă des din vedere caracteristicile care îl fac un băiat grozav. Cred că asta ni se poate întâmpla tuturor, dacă ne consumăm energia comparându-ne cu alții.
Cartea se termină în coadă de pește, dar o să aflăm continuarea în volumul următor.
Caracterul dinamic al volumului, respectiv al seriei, așa cum ne-a obișnuit Rachel Renée Russell, este redat în mod special și prin ilustrațiile cărții. O fugă prin rețeaua de aerisire a școlii, o încăpere ascunsă în spatele unui dulap, emoțiile unui personaj sunt toate mai bine conturate astfel și fac lectura mai plină de viață.
O recenzie de Felicia Roman