Mini-interviu cu ilustratoarea Oana Ispir: „Îmi place să lucrez fără grabă, mă inspiră liniștea, calmul”
Oana Ispir a ilustrat de-a lungul timpului mai multe volume publicate la Editurile Arthur și Vlad și Cartea cu Genius. În 2022 a participat și într-o tabără Locuiește în poveste! la Alma Vii, unde a ținut un simpatic atelier de colaje pentru tinerii scriitori, care au avut ocazia de a învăța cum își pot ilustra singuri poveștile. Am pregătit pentru voi un mini-interviu cu Oana Ispir, pentru a o cunoaște mai bine pe artista care a ilustrat seria Cronicile Domișoarei Poimâine de Adina Rosetti, Prințesa și perla. Poveste africană de Daniela Ulieriu, precum și două volume de Lavinia Braniște: Duminică și alte povestiri cu Iosifel și Anatol și Gregor la aeroport.
Cititorii Arthur vor să te cunoască mai bine, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Salut, sunt Oana Ispir și mă ocup cu ilustrația de carte și arte. Mi-a plăcut rima, dar în traducere, sunt artist vizual, mă ocup cu comunicarea prin imagini.
Caietul de lucru al Oanei Ispir ©Oana Ispir
Când ți-ai dat seama că ilustrația e pasiunea pe care vrei s-o transformi într-o meserie? Explorezi și alte forme de expresie artistică?
Mi-am dat seama că prefer ilustrația în timpul Facultății de Arte, după ce mi-am lămurit diferența între a desena pentru mine și a desena pentru a comunica cu ceilalți. Sunt o vorbăreață, dar mereu îmi lipsesc cuvintele să spun tot ce vreau mai complex, așa că am ales a doua variantă. Să vorbesc în imagini cu lumea.
La ce volum de la Arthur ți-a plăcut cel mai mult să lucrezi? Ai scene sau personaje preferate? Dar unele care s-au lăsat desenate mai greu?
Ultimul volum al trilogiei Cronicile Domnișoarei Poimâine de Adina Rosetti e preferatul meu! M-am obișnuit bine de tot cu Regatul Timpului și aveam personaje preferate pe care abia așteptam să le dezvolt. Personajul cel mai greu de desenat se regăsește în același volum, deoarece Akum înaintează în vârstă pe parcursul poveștii și trebuie păstrată fizionomia sa, schimbând totuși proporțiile.
Oana Ispir și Adina Rosetti la lansarea volumului Cronicile Domnișoarei Poimâine III: Misterul orașului Lunivineri
Hârtie sau program digital? Înăuntru sau afară? Liniște sau fundal muzical? Ce te inspiră, ce te bucură și ce te împiedică să lucrezi?
Și hârtie și digital, și înăuntru și afară, îmi place varietatea, așadar le aleg pe toate, în funcție de moment. Îmi place să lucrez fără grabă, într-un fel mă inspiră liniștea, calmul. Uneori trebuie să pun muzică să acopăr alte zgomote care mă împiedică să desenez.
Dacă n-ai fi ales ilustrația & desenul, în ce alt domeniu te-ai fi văzut profesând?
Hmm, tare greu de ales, nu mi-am imaginat deloc alte trasee pe care aș fi putut merge. Probabil tot ceva ce presupune manualitate, am mâini neliniștite care nu vor să stea locului.
Recomandă-ne trei ilustratori (sau pictori) pe care-i admiri și cinci volume esențiale pentru tine (nu neapărat din domeniul cărților grafice).
Mihaela Paraschivu (instagram.com/mihaela.paraschivu)
Szabó Zelmira (instagram.com/zelmirka_illustrations)
Veronica Neacșu (instagram.com/neacsu.vero)
Scott McCloud - Să înțelegem benzile desenate
Shaun Tan - Sosirea
Sara Fanelli - Sometimes I Think, Sometimes I Am
Michael Ende - Momo
Gabriel Garcia Maquez - O sută de ani de singurătate
Provocare: Desenează-ne cel mai frumos mărțișor pe care l-ai primit până acum.