Marie Curie și descoperirile științifice care au schimbat lumea
În colecția miniGrafic a Editurii Grafic a apărut Marie Curie: în căutarea luminii, un roman grafic care ne familiarizează cu viața uluitoarei Marie Curie, prima femeie care a primit Premiul Nobel (în 1903, pentru fizică), iar opt ani mai târziu i-a fost decernat un al doilea Premiu Nobel, pentru chimie – o performanță în domeniul științific care nu a fost egalată nici până în zilele noastre. De asemenea, a fost primul profesor de sex feminin de la Universitatea Sorbona din Paris, iar mai târziu a fondat două institute medicale, la Paris și Varșovia, care rămân și astăzi centre importante de cercetare.
Cum a reușit Marie Curie, care în Polonia natală nu a avut acces la studii superioare, să se afirme într-o lume a cercetării condusă exclusiv de bărbați? Și cum a ajuns să descopere noi elemente chimice, care au revoluționat medicina? Pentru a-i contura un portret cât mai autentic, autoarele au discutat, printre alții, cu nepoata lui Marie Curie, Hélène Langevin-Joliot, profesoară de fizică atomică, care le-a oferit o perspectivă deosebită asupra vieții bunicilor săi.
Marie Curie: în căutarea luminii
Autori: Frances Andreasen Østerfelt, Anja C. Andersen, Anna Błaszczyk
Traducere din daneză de Simina Răchițeanu
Scriitoarea Frances Andreasen Østerfelt este totodată medic stomatolog și creatoare de păpuși. Ideea acestei cărți i-a venit după ce a studiat vreme de câțiva ani viața și munca lui Marie Curie. A fost ajutată la scrierea cărții de Anja C. Andersen, cercetătoare a prafului cosmic și profesor universitar, iar partea vizuală i-a revenit ilustratoarei poloneze Anna Błaszczyk, autoare multipremiată de scurtmetraje animate.
Din Marie Curie: în căutarea luminii veți afla că:
-
Numele ei a fost Marya Salomea Skłodowska, fiind cel de-al cincilea copil al unei familii de profesori polonezi stabiliți în Varșovia. Tatăl, fizician, o inițiază în lumea fizicii și chimiei și îi stimulează pasiunea pentru cercetare.
-
A învățat să citească încă de la vârsta de patru ani și mai târziu și-a ajutat frații mai mari la teme. Nu încăpea îndoială că mezina familiei era un copil de o inteligență uimitoare.
-
În 1867, anul nașterii sale, Polonia era ocupată de Austro-Ungaria, Prusia și Rusia, iar Varșovia era controlată de Rusia, ceea ce însemna că folosirea limbii polone era strict interzisă. Însă tatăl le citea copiilor săi din cărțile marilor autori polonezi.
-
A studiat la „Universitatea Zburătoare”, o rețea educațională secretă din Varșovia, iar împreună cu sora mai mare, Bronya, a început să strângă bani pentru a-și putea continua studiile în străinătate. Bronya a fost prima care a plecat la Paris, unde a devenit medic.
Pentru a afla cum a ajuns și Marya la Paris, cum și-a întâlnit iubirea vieții sale, pe fizicianul Pierre Curie, cum descoperă împreună trei noi elemente radioactive (poloniu, radiu și actiniu), vă invităm să citiți integral acest roman grafic, bogat ilustrat și bine documentat, care urmărește parcursul unei vieți dedicate cunoașterii.
***
Dacă te pasionează știința, poți începe călătoria cunoașterii chiar cu propriul corp. Iată trei volume pe care ți le recomandăm:
Teatrul corpului uman, de Maris Wicks
(Colecția miniGrafic, traducere din limba engleză de Ioana Tudor)
Un manual alternativ de anatomie (7+ ani), care prin intermediul ilustrațiilor și al textelor pline de umor face mult mai ușoară înțelegerea proceselor care au loc în interiorul nostru (cum ar fi digestia, respirația, sughițul, reproducerea) și mult mai plăcută cunoașterea corpului uman, de la oase și creier la organe și celule. Faptul că gazda spectacolului este un schelet uman face călătoria și mai incitantă.
Înăuntru-Afarei tale. Totul despre corpul uman, de Tish Rabe, cu ilustrații de Aristides Ruiz
(Editura Vlad și Cartea cu Genius, traducere de Florin Bican)
Acest volum dezvăluie tainele corpului uman pentru cititorii mai mici (4+ ani), într-un mod distractiv și ușor de urmărit. Cotoi cu Pălărioi navighează cu submarinul „Înăuntrul-lui-Afară” și prezintă în versuri funcțiile și felul în care sunt alcătuite corpurile omenești, descifrând și mistere de zi cu zi precum rolul simțurilor, nevoia de a face pipi, digestia, respirația, bătăile inimii.
Nervii sunt ca niște fire:
Zici că-s ramuri de copaci –
Trec prin tine dând de știre
Creierului tot ce faci.
Cărțile micului geniu: Corpul omenesc, de Ken Jennings, cu ilustrații de Mike Lowery
(Editura Arthur, traducere de Alina Popescu)
Iată un volum pentru copii ceva mai mari (7+ ani), cu informații variate și complexe despre acest „extraordinar mecanism din universul cunoscut: corpul omenesc”. Gazda este profesorul Jennings, o autoritate mondială în absolut orice domeniu, iar primul pas este jurământul micului geniu, în fața portretului lui Albert Einstein: „Împreună cu toţi tovarăşii mei mici genii, jur solemn să pun mereu întrebări, să caut răspunsuri, să cercetez şi să asimilez.” Cartea este o mină de aur pentru orice copil curios: aflăm despre gene și ADN, celule și neuroni, organe, oase și mușchi într-un mod detaliat și bine structurat. Volumul cuprinde și exerciții, liste cu termeni noi, curiozități și întâmplări neobișnuite adunate din toată lumea.