Întâlniri cu scriitorii - Adina Popescu la Școala Germană Hermann Oberth

18 februarie 2020

Ce face scriitorul după ce publică o carte?

Răspuns: Merge să-și întâlnească cititorii.

 

17 februarie 2020. Copiii care au întâlnit-o pe Adina Popescu la Școala Germană Hermann Oberth au vrut să știe tot ce face un scriitor din momentul în care îi vine ideea unei cărți, până când cartea ajunge în librării. Adina le-a explicat fiecare pas prin care trece o carte, iar copiii au răspuns la întrebări.

 

Întâi v-o imaginați și apoi o scrieți. Sună simplu, dar prima etapă presupune multă lectură. Ca să scrie primele două volume din trilogia O istorie secretă a Țării Vampirilor, scriitoarea s-a documentat din zeci de cărți despre basme și mitologie. La sfârșitul primului volum, Cartea Pricoliciului sunt menționate câteva titluri importante din care s-a inspirat pentru crearea personajelor.

 

 

 

 

De unde se inspiră scriitorul?

 

Viața reală e o sursă foarte bună de inspirație. Adina a primit și o sugestie de la un elev foarte vorbăreț. Dacă printre personajele din următorul volum va apărea un spiriduș guraliv, vom ști că a inspirat-o Alex (10 ani). Sau și mai bine, cei din clasa lui Alex să fie cu toții spiriduși în ultimul volum, Cartea Călătorului. S-a votat!

 

 

Ce face scriitorul după ce creează personajele și termină povestea?

 

În sfârșit, ceva ce copiii n-au anticipat. Scriitorul recitește cartea, (poate chiar de 10 ori!) și o rescrie. Nu e o regulă, dar cei mai mulți procedează astfel. Apoi, când cartea ajunge în redacția unei edituri, scriitorul primește sugestii de la redactor. Alex știe mai multe despre ceea ce face redactorul: Îi dă idei și îi spune dacă el crede că e o carte bună pentru copii sau pentru adulți. Copiii cad de acord că e bine ca o carte să fie încadrată într-o categorie.

 

 

 

       

 

 

Alte întrebări din partea copiilor:

Între scriitori există conflicte de idei? Scrieți cartea de mână sau pe calculator? Scrieți și cu mai mulți autori?

La ultima întrebare, Adina le-a dat un exemplu de carte scrisă de mai mulți autori – Cum am supraviețuit clasei a VIII-a, iar Ioana Nicolaie i-a confirmat că e o carte scrisă de 9 autori – dintre care 8 sunt chiar colegii mai mari de la Școala Germană Hermann Oberth, care au participat la cursul său de scriere creativă.

 

 

Ce s-ar putea întâmpla la o Școală de Zâne?

 

Reîntorși la povestea Todosiei din Cartea fetiței-vampir, copiii și-au imaginat ce se învață la o astfel de școală. Câteva fete s-au gândit că zânele trebuie să aibă baghete magice și să învețe cum să se poarte frumos. Au aflat și că la Școala de Zâne de la Mânăstirea Calu Gastru, într-un pai reazemă, într-un pai spânzură, zânele au un regim alimentar foarte strict, ca să fie „subțiri ca niște trestii”.

 

Cum ar putea arăta Școala de Zâne?

 

Copiii și-o imaginează ca un castel roz cu sclipici. Sau ar putea fi pe o insulă zburătoare cu flori sau pe o pălărie de vrăjitor sau într-o pădure magică cu bomboane. Norii de pe cer ar putea forma școala. Sau de ce nu, ar putea fi chiar Școala Hermann Oberth dacă ar fi vopsită roz.

 

Dar cum e să ai o casă vie ca a Todosiei? O casă care nu acceptă decât anumite persoane și care se închide în momentul în care fetița pleacă la Școala de Zâne.

Aflând mai multe despre Pricolici și despre alte personaje de basm, o întrebare a venit ca o concluzie:

Dacă citim cartea, Pricoliciul o să fie fericit?

Desigur, personajele de Basm din O istorie secretă a Țării Vampirilor nu-și vor găsi Sfârșitul cât timp poveștile lor sunt citite.

 

 

        

 

 

Cum și-au imaginat-o copiii pe Adina Popescu înainte s-o întâlnească:

 

Creativă, deșteaptă, frumoasă, prietenoasă, calmă, cu imaginația bogată, înaltă, cu haine colorate sau cu o geacă neagră și cu pălărie.

 

Cum au descris-o după întâlnire:

Este o persoană minunată și creativă, prietenoasă, vorbăreață, o bună povestitoare cu o imaginație bogată și un suflet mare.

 

De ce ar citi O istorie secretă a Țării Vampirilor:

Pentru că este o carte de aventură, amuzantă și fantastică. Pentru că ar vrea să afle povestea Pricoliciului.

Acum citesc Harry Potter și vreau să termin toată seria, dar după, voi citi și cele două cărți. (Filip, cls. a IV-a)

 

 

 

 

 

 

Ce personaje le-au atras atenția: Todosia, Pricoliciul, Făt-Frumos, Zmeul Tase, Ciuta Nevăzută

 

Ce cărți de la Arthur le recomandă prietenilor:

Charlie și Fabrica de Ciocolată, Marele Uriaș Prietenos, Vrăjitoarele, James și piersica uriașă, Danny, campionul lumii, George și miraculosul său medicament, Matilda, mai pe scurt, toate cărțile lui Roald Dahl, cărțile cu Supercolțunaș și cu pădurea fermecatăCoraline, Harry Potter (toată seria), Amuleta, Copacul dorințelor, Minunea, Domnișoara Miau, Dragonul tatălui meu, Fata care a băut luna, Spionul Kme, Vrăjitorul din Oz, Ursulețul Winnie Puh, Bătrânul din lună, Micuțul Nicolas în vacanță, Insula delfinilor albaștri.

 

 

       

 

 

 

 

 

Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART