Grădinița distractivă: povești cu tâlc

06 octombrie 2022
Grădinița distractivă: povești cu tâlc

Foarte multe studii promovează cititul în rândul celor mici. Această activitate are prioritate pentru dezvoltarea copiilor. Cititul îmbogățește vocabularul, îmbunătățește percepția aupra lumii și dezvoltă imaginația. Există multe povești cu tâlc pentru copii care merită un loc în bibliotecă – astfel de cărți pot ajuta la înțelegerea emoțiilor, discutând diferitele scenarii sau teme cu care copiii se pot întâlnii. De asemenea, poveștile cu tâlc sunt un real ajutor atunci când cei mici trebuie să-și înțeleagă sentimentele sau consecințele diferitelor situații prin care pot trece.

Iată o listă de motive pentru care poveștile cu tâlc ocupă un loc important în lista de lecturi:

1. Le arată copiilor cum să-și rezolve problemele

Personajele din povești îi inspiră chiar și pe adulți și ne ajută să ne conectăm la propriile noastre vieți, vise, frici și să ne gândim la ceea ce am face dacă am fi în pielea lor. Poveștile sau basmele îi ajută pe copii să învețe cum să navigheze prin viață.

2. Dezvoltă copiilor rezistența emoțională

Ele prezintă problemele din viața reală într-un scenariu imaginar în care cel mai adesea eroul câștigă. Copiii trebuie să descopere într-un cadru prietenos că lucrurile mai puțin plăcute se pot întâmpla oricui. Provocările sunt la tot pasul, așa că cei mici trebuie să învețe să gestioneze emoțiile. Copiii trebuie educați emoțional astfel încât să poată rezista în momentele grele.

3. Depășesc granițele culturale

Multe țări împărtășesc povești comune, de exemplu Cenușăreasa, dar adaptate fiecărei culturi. Citim versiunile și știm că împărtășim cu toții aceleași valori, nevoia de a da sens vieții prin poveste și speranța că binele va învinge răul.

4. Te învață cum să înțelegi o poveste

Poveștile cu tâlc oferă primele repere în înțelegerea unei structuri narative: decor, personaje și intriga, punct culminat și deznodământ, precum și diferența dintre ficțiune și non-ficțiune. Odată ce copilul înțelege structura poveștii, aceasta îi susține capacitatea de a face asocieri și de a înțelege alte povești pe care le citește.

5. Dezvoltă imaginația

„Când mă analizez pe mine sau metodele mele de gândire, ajung la concluzia că darul fanteziei înseamnă mai mult decât orice talent pentru gândirea abstractă sau pentru gândirea pozitivă.” (Albert Einstein)

6. Dezvoltă gândirea critică

Prin expunerea copiilor la conținut divers, aceștia învață cum să gestioneze anumite situații și să ia decizii. Părinții pot discuta cu cei mici pe baza unei povești și ii pot ghida către niște concluzii constructive.

7. Au rol moralizator

Pe lângă o reprezentarea a lumii, copilul primește un mesaj cu rol moralizator. Astfel copilul intră în contact cu concepte precum dreptate, corectitudine, minciună sau lăcomie.

8. Dezvoltă vocabularul

Urmărind firul poveștii, copilul va fi atent și va memora cuvinte și expresii noi, dezvoltându-și astfel vocabularul.

Poveștile cu tâlc oferă posibilitatea de a discuta cu cel mic anumite teme mai dificile, într-o manieră potrivită vârstei lui.

Descoperă 5 cărți cu învățături pentru cei mici:

Păpușa de cârpă de Michael Ende, 3+

A fost odată o păpușă de cârpă, nostimă și iubitoare. Era a unui băiețel și tot ce-și dorea păpușa era să-l înveselească și să-l facă fericit. Dar băiatul a văzut jucării noi, cu cheiță, care cântau și dansau, care vorbeau și aveau păr adevărat... Și păpușa de cârpă a devenit de prisos – băiețelul a aruncat-o și n-a mai vrut să știe de ea. Însă, după o vreme, a devenit ot mai trist. Noile jucării erau frumoase și strălucitoare, dar era ceva ce nu puteau să facă – nu știau sa-l înveselească.

Elefantul Filimon de Michael Ende, 5+

În inima junglei indiene, trăia un elefant pe nume Filimon. Era plăcut de toți locuitorii junglei, căci niciodată nu deranja pe nimeni în ciuda mărimii sale. Era liniștit, preocupat de propriile necesități și foarte...gânditor. Filimon medita zile în șir, rumegând fiecare idee până la epuizare. Cu cât analiza mai mult un gând, cu atât i se părea că acesta devine din ce în ce mai important și plin de măreție. Nimic nu-i putea perturba gândurile lui Filimon. El își trăia existența liniștit, ca un adevărat filozof. fără să se sinchisească prea mult de ceea ce se întâmpla în jurul lui. (cititoriferoce.weebly.com)

Cei trei purcei de David Wiesner, 2+

Deși volumul este bazat pe o poveste clasica, David Wiesner vine cu o abordare diferită. Atunci când lupul dă buzna în casa purceilor, aceștia îl dau afară din povestea lor și pornesc într-o aventură postmodernistă prin intermediul unui avion de hârtie împăturit din paginile poveștii originale. În ultimele pagini, cuvintele textului se despart și se desprind în scrisori pentru a ne arăta că, odată ce ne-am aventurat în lumea largă, poveștile noastre nu rămân niciodată aceleași.

Cei trei tâlhari de Tomi Ungerer, 4+

Scrisă și ilustrată de unul dintre cei mai apreciați și premiați autori pentru copii din lume, Cei trei tâlhari este o poveste atemporală plină de mister și suspans, în care trei hoți înfricoșători sunt învinși de mintea inventivă unei fete curajoase.

Jungla de acasă de Susanna Isern, 4+

Totul a început în ziua în care Paula a decis să spună nu, iar acest lucru nu s-a dovedit a fi cea mai bună decizie. Paula putea să facă tot ce voia... Dar apoi s-a întâmplat ceva neașteptat: casa ei a devenit o junglă adevărată cu copaci, liane, vegetație luxuriantă... și toate animalele hoinărind în voie. O poveste captivantă despre ceea ce se întâmplă când copiii își sfidează adulții.

sursa: imaginationsoup.net

Michael Ende
Autor
Michael Ende
Cunoscutul scriitor german Michael Ende (12 nov. 1929 - 28 aug. 1995), devenit celebru mai ales prin romanele sale pentru copii, a fost, de asemenea,...
mai multe
Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART