Grădinița distractivă: învățătoRIME
Din Oceanul Pacific
A ieșit un pește mic,
Și pe coada lui scria:
„Zi o rimă dumneata!”
Știai că rimele sunt o parte importantă în dezvoltarea fonologică a copilului și că ele îl ajută să devină cititor?
Cântecele și rimele stau la baza evoluției limbajului și a învățării timpurii, iar pentru copii ele se transformă în primele amintiri. Acest lucru se datorează faptului că încă de dinainte să ne naștem, urechile noastre sunt acordate la ritmul și sunetele limbajului. Sunetul bătăilor inimii mamei este primul ritm pe care copilul îl cunoaște.
Dezvoltarea conștientizării fonologice a copilului este o parte importantă a dezvoltării unui cititor. Copiii au capacitatea de a indentifica unitățile de ritm, iar prin rimă apare conștientizarea fonologică.
Pe măsură ce copiii mici aud și exersează rime sau cântece, ei se adaptează la ritmul limbajului și încep să asocieze sunete, cuvinte și propoziții. De asemenea, aceștia încep să-și exerseze inflexiunile vocii și bineînțeles expresiile faciale. Pe măsură ce copiii recită rime sau cântă cântece, ei își dezvoltă vocabularul, învață să articuleze cuvintele și să enunțe clar. Sunt folosite simultan tonul, volumul și inflexiunea vocii. Ei învață să pronunțe cu ușurință cuvintele rostindu-le din nou și din nou, exersând astfel fără efort sau presiune.
Acest tip de învățare nu este doar fundamental în procesul de dezvoltare al copilului, dar este și o activitate distractivă.
De ce sunt importante rimele?
1. Rimele îi învață pe copii cum funcționează limbajul. Îi ajută să observe și să transforme sunetele în cuvinte.
2. Rimele îi ajută pe copii să experimenteze ritmul limbajului. Pe măsură ce recită versuri, învață să vorbească și să folosească diferite tonalități. Noi numim acest lucru, cititul cu intonație.
3. Când copiii sunt familiarizați cu poeziile sau cu o carte cu rime, ei învață să anticipeze cuvântul care rimează. În felul acesta, ei pot prezice ceea ce urmează să citească.
4. Când ascultă cântece și poezii care rimează, copiii își creează mai ușor imagini mentale. Își exersează imaginația.
5. Rimele sunt distractive și ușor de reținut. Cu ajutorul lor, copiii sunt încurajați să învețe să citească.
6. Rimele folosesc modele și structuri repetitive, astfel încât copiii încep să învețe primele noțiuni de matematică.
Rimele au existat de sute de ani și au fost transmise de-a lungul generațiilor. Au fost folosite pentru a distra, pentru a încuraja jocul, pentru a calma sau chiar pentru a comunica un mesaj. Mai jos veți descoperi câteva cărți care să-i bucure atât pe cei mici, cât și pe părinți de lumea minunată a versurilor.
Cotoi cu pălărioi de Dr. Seuss, 3+
Cotoi cu pălărioi de Dr. Seuss a fost publicată prima oară în 1957 și se pare că nu a fost deloc un lucru ușor pentru că, fiind o carte destinată copiilor care abia învață să citească, autorul s-a văzut nevoit să lucreze cu un număr limitat de cuvinte. Așa a apărut titlul original, Cat in the Hat, cat și hat fiind primele două cuvinte din listă care rimau. Dincolo de minunatele personaje, replicile savuroase și situațiile amuzante, dincolo de plăcerea pură a lecturii, cartea poate ridica și o serie de întrebări și teme la care vă puteți opri și pe care le puteți discuta cu micul cititor.
Cu cizmulițe de mălai de Constanța Buzea, 2+
Am citit cu mare bucurie cartea asta despre copilăria cuvintelor din copilăria copiilor. Păi da, am aflat noutăți. Deși se spune despre copilărie că e așa și pe dincolo, adică toate copilăriile ar fi la fel, de fapt nimeni nu știe cum arată exact copilăria altuia. Fiecare copilărie e altfel și fiecare copil e altfel și fiecare cuvânt al copilăriei e unic. A trecut așadar întâi pe pagină, în mare viteză, o zgomotocicletă (ați înțeles bine că zgomotul și motocicleta lui sunt unite pe veci, de nu le mai dezlipește nimeni) și zgomotocicleta asta m-a zgomototolit de tot cu zgomotorul ei. A fost prima dată când mi-a fost milă de un nas răcit, foarte obosit, fiind încărcat (pe dinăuntru) cu poveri pe care nu le putea duce, și, în schimb, m-a înveselit alt nas, ca titirezul, cel mic și negru, pe care-l poartă cu el peste tot pechinezul. (Ioana Pârvulescu)
Madlen de Ludwig Bemelmans, 3+
Într-o casă veche, acoperită cu viță de vie din Paris, locuiesc 12 fetițe. Madelen este cea mai mică fată dar și cea mai îndrăzneață. Dar într-o noapte se trezește din cauza unei dureri și Madame Clavel, stăpâna casei, o aude pe aceasta plângând. Madame Clavel sună doctorul și, în cel mai scurt timp, Madlen este dusă de urgență la spital pentru a i se îndepărta apendicele. Toată lumea din casă îi simte lipsa, așa că doamna Clavel decide să le ducă pe cele 11 fete să-și viziteze prietena. Ludwig Bemelmans a primit Medalia Caldecott pentru această povestea clasică, fiind foarte apreciată și iubită. Versurile lui sunt simple și distractive, iar ilustrațiile sale, sunt inspirate de celebre repere pariziene, precum Opera și Place Vendome.
O, în ce locuri minunate o s-ajungi! de Dr. Seuss
Când lumea largă e gata să-și arate frumusețile, tu trebuie doar să ai curaj să pornești în aventurile ce-ți pot aduce cele mai frumoase bucurii. Sigur că obstacolele ți se vor ivi în cale, gata să-ți strice planurile, dar privește cu încredere în viitor, și atunci vei vedea că nici munții nu sunt atât de greu de urnit din loc. „O, în ce locuri minunate o să-ajungi!” îți promite Dr. Seuss în cartea cu același nume, gata să-ți îndrume pașii. „Viața-i ca dansul pe sârmă” spune el, așa că în același stil inconfundabil, plin de umor, te îndeamnă să visezi, iar când totul pare prea greu să tragi adânc aer în piept și să mergi mai departe.
Cea mai rea prinţesă de Anna Kemp
„Cea mai rea prințesă” începe ca orice basm: A fost odată ca niciodată, / Într-un turn pe-aici, pe-aproape, / O prințesă singurică, / Suzi îi zicea, de mică. Până aici toate bune, dar prințesa noastră nu-i croită din același material care toate celelalte domnițe. Ea se dovedește dornică de aventură, gata să lupte cu oricine și mai ales mare amatoare de călătorii. Când prințul își face în sfârșit apariția, pare să nu fie nici pe departe ceea ce cu nerăbdare așteptase prințesa Suzi și mult mai pe placul ei se dovedește a fi dragonul pe spinarea căruia pornește să cunoască toată lumea.