Evenimente Arthur la SEB cu Daniela Ulieriu și Adina Rosetti
Între 15-19 ianuarie, Școala Europeană din București a sărbătorit Săptămâna Lecturii, iar Editura Arthur a participat alături de scriitoarele Daniela Ulieriu și Adina Rosetti la două întâlniri cu elevii din clasele primare și gimnaziu.
Peste 100 de elevi din clasele a II-a, a III-a și a IV-a au avut ocazia s-o cunoască pe Daniela Ulieriu care le-a stârnit interesul pentru poveștile africane. Discuția a pornit de la cartea Prințesa și perla apărută la Vlad și Cartea cu Genius, cu ilustrații de Oana Ispir.
Autoarea le-a povestit despre experiențele personale din anii petrecuți în Camerun, care au reprezentat sursa de inspirație a poveștii prințesei Ly. Fiecare fotografie de călătorie a fost însoțită de exclamații de uimire și încântare din partea copiilor și de multe informații interesante despre fauna din Africa, despre oameni și tradițiile lor. Câteva accesorii și obiecte vestimentare aduse de Daniela Ulieriu i-au făcut foarte curioși pe copii. Au pus multe întrebări despre masca-elefant (care are un rol foarte important și în carte) și au aflat că doar regele și soldații lui au voie s-o poarte, oamenii cred că e o costumație vrăjită. Nu oricine poate să creeze măștile, doar un artizan care a fost inițiat, iar costumele se poartă doar în cadrul ceremoniilor oficiale.
Autoarea le-a povestit și despre Prințesa Ly Ma Bat Ngoup, care trăiește în Camerun. De altfel, cartea se încheie cu acest portret al prințesei:
Ly, Cea Care Poartă Pielea de Panteră este o prințesă adevărată, modernă, vizionară, o prințesă a zilelor noastre. Ea a construit drumuri și case, școli și spitale. A cultivat pământuri pustii, a adus apa acolo unde nu era, a creat locuri de muncă, a susținut sute de copii să învețe carte și a salvat fete de la căsătorii forțate. Cea Care Poartă Pielea de Panteră i-a ajutat pe mulți să-și găsească un drum în viață. Şi a mai făcut ceva: a contribuit la renașterea scrierii cu perle, cea mai nobilă artă africană. O prințesă cum nu mai e alta. O prințesă în magicul veșmânt ndop.
După discuție, a urmat și un moment de lectură pe roluri. Autoarea a citit un fragment împreună cu cele două invitate ale sale, una dintre ele fiind chiar fiica sa, Ly Ulieriu. Întâlnirea s-a încheiat cu poze și autografe.
*****
Adina Rosetti a fost întâmpinată de către profesorii și elevii claselor a V-a și a VI-a într-o atmosferă ceremonioasă. O sală de sport transformată într-un spațiu de evenimente speciale, cu scenă și peste 120 de scaune. O parte dintre elevi își aleseseră cartea O istorie cu gust de kiwi pentru clubul lunar de lectură, motiv pentru care timp de o oră am văzut zeci de mâini ridicate pentru a pune întrebări.
Autoarea le-a povestit despre cum a simțit nevoia să continue povestea Adei din Întâiul meu cuvânt de pionier, punând accent pe felul în care au fost percepute de către copii toate schimbările de la începutul anilor ’90. Câteva dintre întrebările curioase ale elevilor au fost legate de viața personală – despre hobby-uri, despre felul în care scrie, despre scriitori-idoli (răspunsul: Mircea Eliade, pe care Adina l-a descoperit în clasa a V-a, mai devreme decât ar fi fost indicat). S-a vorbit și despre diferențele dintre generații și despre schimbările în stilul de viață care vin odată cu noile tehnologii.
Ca să le explice titlul cărții și să discute despre subiectele care erau de mare interes în rândul copiilor în ’90, Adina a citit fragmentul în care Ada și Lixandru intră într-un butic și beau suc cu aromă de kiwi, pe care tanti Mariana îl pune dintr-un „aparat imens care face sucuri în toate culorile curcubeului!”
După o oră de discuții, a urmat sesiunea de autografe.
Fotografii: Școala Europeană București