Dragonul tatălui meu - #13 în Cărțile lui Radu

12 octombrie 2018
Dragonul tatălui meu - #13 în Cărțile lui Radu

“Dragonul tatălui meu” este o poveste plină de farmec scrisă de Ruth Stiles Gannett, ce prinde viață prin ilustrațiile lui Ruth Chrisman Gannett, mama vitregă a autoarei. Volumul a fost premiat cu presitigoasa medalie Newbery Honor, oferit de Association for Library Service in Children (ALSC) autorilor cu cea mai relevantă contribuție în literatura americană pentru copii.

 

“Dragonul tatălui meu” este o carte minunată, cu care un mic cititor poate trece de la cărțile ilustrate la romane împărțite pe capitole. Mai mult decat atat, ilustrațiile schițate alb-negru, alături de capitolelel de dimensiuni reduse, permit o trecere mai usoara spre lecturile de “copii mari”.

 

Dragonul tatălui meu: O poveste plină de aventură

Data publicarii: iunie 2018

Autor: Ruth Stiles Gannett

Ilustratii: Ruth Chrisman Gannett

Traducere din limba engleza: Lavinia Braniște

Numar de pagini: 215

Domeniu: Beletristică 7-10 ani

Colectie: Cărțile lui Radu

 

Povestea cartii “Dragonul tatălui meu” este împărțită în trei micro-romane, scrise de autoare între anii 1940-1950, care au în centru doi protagoniști: un băiețel pe nume Elmer și un dragon pe nume Boris. Băiețelul se remarcă printr-o deosebită ingeniozitate în special în ceea ce privește ieșirea din situații dificile și rezolvarea unor probleme care par disperate.

 

Rezumat “Dragonul tatălui meu:

 

Prima poveste o sa va faca poftă, cu siguranță, de mandarine, pentru că se petrece pe Insula Mandarina, acolo unde Elmer ajunge pentru a salva un pui de dragon. De soarta crudă a creaturii fantastice aflase o pisică vagaboandă, pe care baiatul o gasise întâmplător pe stradă, așa că  Elmer nu ezită nici măcar pentru o secundă să plece în salvarea puiului de dragon. După ce și-a luat cu el toate cele necesare, acesta se ascunde la bordul unui vas și pornește către Insula Mandarina.

Aventurile se țin lanț în paginile cărții “Dragonul tatălui meu”, iar asocierea cu ilustrațiie lui Ruth Crisman Gannet aduc la viață cele mai exotice întâmplări și personaje ale acestei povești, văzute de micii cititori prin  ochii lui Elmer.

Toată povestea este amuzantă, dar cel mai distractiv e modul în care Elmer reușește să scape, pe rând, de niște tigri, de un rinocer, de un leu, de o gorilă și de niște crocodili, folosindu-și doar istețimea și conținutul rucsacului, fără să se ascundă, să-i împuște sau să le întindă capcane. Cu fiecare altă încercare pe care Elmer în calatoria sa plină de peripetii, tânărul denotă un curaj fantastic și o dorință de a face bine ce ii va inspira pe micii cititori ai acestei cărți, chiar de la primele pagini.

În celelalte două povești din “Dragonul tatalui meu”, Elmer călătorește spre casă cu dragonul și face un popas forțat pe Insula Canarilor, unde îl salvează pe Regele Canar de boala curiozității, iar în a treia poveste, Elmer reușește o nouă salvare palpitantă, de data asta în Ținutul Albastru, unde locuiește familia lui Boris. Și cum credeți că face asta? Tot cu ajutorul lucrurilor aparent banale, pe care le împachetase în rucsac.

Pentru a nu striga toate surprizele aventurii ascunse in paginile acestei cărți, ne vom opri aici cu rezumatul poveștii “Dragonului tatalui meu”. În cele ce urmează, vă așteptăm să citiți două fragmente din această carte, pentru un prim pas către lumea plină de aventură a lui Elmer:

Ilustrații de Ruth Chrisman Gannett

Traducere din limba engleză de Lavinia Branişte

 

Dragonul tatălui meu: Fragmente în avanpremieră

 

Primul fragment din povestirea cărții “Dragonul tatălui meu”

“Chiar în acea după‑amiază, tata şi pisica se duseră la docuri să vadă ce vapoare pleacă spre Insula Mandarina. Au aflat că un vapor avea să plece în săptămâna următoare, aşa că au înce­put să se gândească imediat cum să salveze dragonul. Pisica l‑a ajutat foarte mult pe tata, spunându‑i ce lucruri să ia cu el şi explicându‑i tot ce ştia despre Insula Sălbatică. Bineînţeles că ea era prea bătrână ca să meargă cu el.

Secretul trebuia păstrat cu sfinţenie, aşa că, de fiecare dată când găseau sau cumpărau ceva necesar călătoriei, obiectul cu pricina era ascuns după o piatră din parc. Cu o seară înainte ca tata să plece cu vaporul, împrumută rucsacul tatălui său, iar el şi pisica făcură bagajul cu mare atenţie. Tata luă gumă de mestecat, douăzeci şi patru de acadele roz, un pachet de elastice, cizme negre de cauciuc, o busolă, o periuţă de dinţi şi o pastă, şase lupe, un briceag foarte ascuţit, un pieptăn şi o perie de păr, şase panglici de păr de diferite culori, un sac gol cu o etichetă pe care scria ”Merişor“, nişte haine curate şi suficientă mâncare cât să‑i ajungă atâta vreme cât se va afla pe vas. N‑avea cum să se hrănească cu şoareci, aşa că luă douăzeci şi cinci de sendvişuri cu unt de arahide şi marmeladă şi şase mere, fiindcă numai atâtea a găsit în cămară.”

 

 

 

Cel de-al doilea fragment din povestirea cărții “Dragonul tatălui meu”

“În după‑amiaza aceea, Elmer îşi luă toţi banii din puşculiţă şi merse după lucrurile de care urma să aibă nevoie. Cumpără:

16 fluiere, de diverse frecvenţe

16 trompete, de diverse frecvenţe

1 pistol cu capse, plus capse

1 ghem de sfoară groasă

6 tablete mari de ciocolată

3 cutii de fursecuri cu gem de smochine

Îşi găsi briceagul foarte ascuţit şi luă o lanternă din sertarul de la bucătărie. Împachetă totul cu atenţie în rucsacul tatălui său şi coborî la cină. După cumpărături, îi mai rămăseseră 7 dolari şi 36 de cenţi.”

 

De ce recomandăm cartea “Dragonul tatălui meu”?

 

Acest titllu propune o aventură plină de peripeții, simplu de asimilat de către copiii aflați la gradiniță sau în clasele primare. Părinții pot citi această carte alături de cei mici, cu voce tare. Astfel, cei mici iși pot perfecționa o serie de aptitudini precum: cititul cursiv, cititul cu intonație, dicția, atenția la semnele de punctuație etc.

 

Povestea se construiește pe un fir narativ cât se poate de simplu, descris de fraze scurte cu un font suficient de mare, astfel încât sa le permită princhideilor șansa de a începe să citească singuri. Umorul nu lipsește de pe lista cu ingrediente ce susțin ideea achiziționării acestei cărți, iar ilustrațiile alb-negru ale lui Ruth Chrisman Gannett deschid calea către o lume plină de întâmplări fantastice, pe care cel mic le poate vedea în timp real, pe masură ce citește.

 

Tigri care mănâncă gumă de mestecat, rinoceri care se spală cu pastă de dinți sau crocodili mâncători de...acadele. Ideile creative pe baza cărora s-a construit povestea “Dragonul tatălui meu” dau viața unor situații pe care cel mic le descoperă pentru prima dată. Mai mult ca sigur, va fi uluit să descopere obiceiurile personajelor din carte!

 

Elmer este un puști ce poate reprezenta un model pentru micuț: plin de energie, dornic să facă bine, descurcăreț si cât se poate de inventiv, puștiul nu refuză nicio peripetie, atunci când binele trebuie sa fie restabilit în universul tau. De aceea, considerăm că Elmer poate fi un exemplu de urmat, cei mici având ce învăța de la el.

 

Despre autoare: Ruth Stiles Gannett (n. 1923) este o autoare americană de cărţi pentru copii. Dragonul tatălui meu, primul titlu din serie, a primit Medalia Newbery, apoi autoarea a scris încă două cărţi cu aceleaşi personaje principale – Elmer şi dragonul.

 

Ulterior, cele trei titluri au apărut într-un singur volum, iar în 2008 a fost scoasă o ediţie aniversară de lux. Seria a fost tradusă în 14 ţări.

 

Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe

S-ar putea să-ți placă și

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART