Concurs Ordinul Povestitorilor #15: Aniversarea lui Arthur
Într-un interviu apărut în revista #artstagram (decembrie 2022), scriitoarea Adina Popescu, coordonatoarea revistei, povestește despre cum a început proiectul:
„Ordinul... a fost o idee mai veche de-a mea. Mai demult, am inventat la Dilema veche un supliment pentru copii care se numea Dilematix – avea chiar și o mascotă care semăna cu o bufniță. Acolo am inițiat primele concursuri de scriere creativă pentru copii, dădeam câte o temă cât mai năstrușnică, iar copiii trimiteau texte la temă, exact ca la dosarele din Dilema. Dilematix a apărut câțiva ani și a avut succes – mulți dintre copiii care au publicat pentru prima dată în supliment, acum sunt adulți și lucrează în domenii creative, sper că această experiență i-a ajutat. La un moment dat, Dilematix a dispărut, din motive independente de noi, însă eu am vrut să continui acest proiect și l-am propus Editurii Arthur. Așadar, Ordinul Povestitorilor este singura revistă de scriere creativă (<<și alte forme de magie>>, am zis noi și ne referim în primul rând la ilustrație de carte) pentru copiii din România, iar textele publicate sunt selectate în urma unui concurs național.
Copiii sunt încurajați să trimită texte de către profesori sau de către părinți, dar sunt și mulți copii care participă la concurs din proprie inițiativă. Eu am publicat primul text – o poezie despre pace – în clasa a III-a, în revista comunistă Cutezătorii. A fost mare vâlvă în școala mea de atunci, m-au pus chiar la Gazeta de Perete. Însă, pe vremea mea (ca să zic așa) nu existau concursuri de literatură pentru copii și nici alte spații în care să te afirmi dacă aveai talent. Așadar, mi se pare extraordinar pentru copiii de acum să-și poată vedea semnătura la 10-12 ani, ca autori, într-o revistă precum Ordinul Povestitorilor și să aibă parte, în acest mod, de o confirmare.”
Lansare Ordinul Povestitorilor nr. 13, Bookfest 2022
Cu ce idei & planuri ați pornit în 2015, câte s-au materializat și ce s-a schimbat în structura revistei pe parcursul celor opt ani în care te-ai ocupat de proiect?
Adina Popescu: „Planurile nu au fost prea complicate. Am lansat concursuri și teme, am avut un juriu de selecție și câteva criterii foarte simple – texte cât mai originale și mai amuzante, în afara clișeelor și a <> care încă se mai învață la școală, la ora de limba și literatura română. Texte nonconformiste. Ordinul Povestitorilor este o revistă pentru copii în care ne-am dori ca ei să se exprime așa cum vor și cum simt ei, dincolo de programa școlară și de bareme cerute la examene precum Evaluarea Națională, inspirați, poate, de filme pe care le văd la Netflix sau de jocurile video pe care le joacă și de cărțile pe care le citesc, pentru că autorii noștri sunt și mari cititori și asta se vede din ceea ce scriu.
Așadar revista nu se adresează neapărat olimpicilor sau elevilor străluciți, cât mai ales copiilor care aparent n-au nicio treabă cu literatura, dar îndrăznesc să scrie liber ce le trece prin cap. Încurajăm în primul rând creativitatea, indiferent de forma ei, așa că acceptăm, de pildă, și bandă desenată. În structura revistei nu s-a schimbat mai nimic, ințial ne-am dorit să cuprindă și câteva recenzii de carte scrise de copii sau texte non-ficționale, dar pentru că de-a lungul timpului am primit prea puține texte și neconcludente, am renunțat la această parte și ne-am decis să publicăm exclusiv texte de ficțiune. Avem o problemă cu poeziile, nu publicăm poezii scrise de copii, doar dacă sunt cu adevărat excepționale, e un gen literar unde se simt cel mai mult stângăciile și lipsa de maturitate. În privința ilustrațiilor, lucrurile au evoluat foarte bine – dacă la început au fost puțini copii ilustratori, acum sunt din ce în ce mai mulți și mai buni.”
Ioana Nicolaie și Adina Popescu la lansarea nr. 14, Gaudeamus 2022