Cinci cărți ilustrate cu și despre Crăciun
Știu că unele magazine, benzinării și brutării au fost mai rapide decât mine și s-au pregătit cu multe săptămâni înainte pentru Crăciun. La fel cum știu că mulți colindători în costume populare și cu boxe portabile la fel de populare și-au început deja vizitele prin cartiere. Știu, deci, că mi-au luat-o alții înainte, dar, cum ziceam într-un articol trecut, niciodată nu e prea mult Crăciun, la fel cum niciodată nu-i prea târziu să vorbești de cărțile ilustrate pentru Crăciun. Mai ales dacă-i vorba de foarte celebrii Olivia, Grinch sau Splat. Așadar, iată cinci cărți numai bune pentru pauza dintre făcut gingermen și decorat bradul, camera, debaraua și tot ce se mai găsește prin casă.
Crăciun fericit, Splat! de Rob Scotton
Îl știți pe Splat. Este un cotoi negru, are ochii mari cât două zile de post, e mai mereu zbârlit și îi era cam frică să meargă la școală. Noroc de bunul lui prieten, șoricelul Seymour, că-l ajută. De data asta, Splat se confruntă cu o nouă problemă: dacă n-a fost destul de cuminte ca să vină Moș Crăciun și la el? Că degeaba a făcut el o scrisoare așa frumoasă pentru Moșul; avertizarea surioarei lui îi tot răsună în cap: „Numai pisoii cuminţi primesc de la Moșu’ cadouri mari de tot”. Așa că se pune pe fapte bune. Însă totul pare în zadar. Mai mult ca sigur Moșul îl va ocoli. Numai că în lumea pisicească totul e posibil. Chiar și îngrășarea porcului în ajun. Am spus a porcului?
Renul Porc de Aaron Blabey
Exact, a porcului. Mai precis a Renului Porc, fost Mopsul Porc. Cel mai zgârcit mops din lume. Pentru care celebrele „de Crăciun fii mai bun” sunt vorbe în vânt. Numai că, ce să vezi, și el devine mops în vânt. N-o să vă spun prea multe, ca să nu stric bunătate de poveste în versuri (tradusă de însuși Florin Bican). Atât doar: Porc a făcut o ditamai lista pentru Moș Crăciun. Nu lipseau o rachetă, o mașină de făcut vată de zahăr, un ponei și nici un skateboard. Și dacă Splat de mai sus avea dubii cu privire la cumințenia sa, lui Porc nici prin cap nu i-a trecut că poate Moșul nu-i va aduce tot ce a cerut. Și pe bună dreptate nu-i aduce. Că nu a fost tocmai un exemplu de mops cuminte. Doar că Moșul nu știa cât de încăpățânat poate fi Porc. Dar a aflat. Cum? Pregătiți-vă să râdeți în hohote!
Cum a furat Grinch Crăciunul de Dr. Seuss
Dacă vă plac versurile și basmele deopotrivă, Cum a furat Grinch Crăciunul este combo-ul perfect. Probabil că, după Moș Crăciun, Grinch este cel mai cunoscut personaj legat de Crăciun, asta și pentru că este opusul Moșului. Având „inima-n piept două numere prea mică” și urând din adâncul sufletului bucuria și cântecele locuitorilor din Cinești, Grinch și-a înhămat cățelul Max, deghizat în ren, și-a pornit s-adune de prin case tot ce-ar putea aminti de voioasa sărbătoare: „Şi cine-fripturică şi cine-prăjitură!/ Goleşte frigiderul”. Nu lasă nici măcar bușteanul din șemineu. Umplându-și sacul și urcând în vârf de munte, lui Grinch mare îi este mirarea când aude din nou cântece de Crăciun. Și înțelege că „Poate Crăciunul nu vine din prăvălie,/ Poate... poate-i chiar mai mult decât ce pare să fie!“
Expresul polar de Chris Van Allsburg
Ecranizat în 2004 și avându-l ca protagonist pe Tom Hanks, Expresul polar este povestea unui băiețel care ajunge tocmai la Polul Nord. Dar nu oricum, ci cu Expresul polar, trenul plin de copii în pijamale, care urcă dealuri și munți cu o viteză nemaipomenită. Întâlnindu-l pe Moș Crăciun, băiețelul are dreptul să-și aleagă primul cadoul. Iar modestia îi va fi răsplătită odată întors acasă, când va înțelege că bucuria adevărată o pot simți numai „toţi cei care cred cu toată fiinţa”.
Olivia de pregătește de Crăciun de Ian Falconer
Olivia este o mare iubitoare de artă. De operă, de balet, de modă. Iar Crăciunul este ocazia perfectă să-și pună talentele în valoare. Chiar dacă asta înseamnă să sacrifice bradul, să atenteze la timpanele familiei sau să renunțe la propriile mănuși, căciulă și fular. Olivia nu ratează nicio etapă din pregătirile pentru Crăciun și nici bucuria cadourilor și a zăpezii, împărțind totul cu părinții și frații ei. Poate mai puțin visul din final.
Un articol de Oana Purice, Book Industry