Căței bogați, căței săraci: o parabolă care ne reamintește de bucuriile simple

02 septembrie 2019
Căței bogați, căței săraci: o parabolă care ne reamintește de bucuriile simple

Până să-l întâlnească pe înfumuratul baset Cutty, blândul și puternicul Fido nici nu știa ce înseamnă să fii sărac. Pentru el, libertatea de a alerga pe coline, pâinea proaspătă aruncată de stăpân, somnul sub cerul înstelat și mângâierile micuței Gabriella erau de ajuns pentru a se considera un câine fericit. Dar iată că remarcile umilitoare ale răsfățatului Cutty – care trăiește la oraș și se laudă cu zgarda lui cu clopoței, supa delicioasă din castronul înflorat și canapelele comode pe care doarme – sunt de ajuns pentru a-i strecura îndoieli în suflet. Printr-o întorsătură a sorții care m-a făcut să mă gândesc la Prinț și cerșetor (în varianta canină, bineînțeles), rolurile celor doi căței se inversează: Fido ajunge la oraș și cunoaște viața de câine-domn, iar Cutty rămâne la țară, unde este nevoit să își înfrunte fricile, aroganța și prejudecățile.

 

Povestea este relatată prin ochii lui Fido, câinele de pază mare și alb, neștiutor și cam naiv, care iubește copiii și le privește pe celelalte animale cu prietenie și bunătate. Curcanul și bibilica din bătătură par să cunoască mai multe decât el, dar Fido are în schimb o seamă de repere morale pe care le urmează instinctiv: este loial și curajos, cinstit și generos, fără a-i trece prin minte că aceste calități ar fi ceva deosebit. Când vine vorba să se laude cu o abilitate, el spune că e campion la prinsul pâinii din zbor, nicidecum faptul că a salvat un băiețel de la înec.

 

 

N-ai cum să nu-l îndrăgești pe Fido, atât de inocent și de modest, care rămâne la fel de împăciuitor în ciuda atitudinii ostile și răutăcioase pe care o întâmpină departe de casă, printre străini. Știindu-l viteaz, e cu atât mai amuzantă întâlnirea lui cu papagalul Lory, care-l înspăimântă prin înfățișarea neobișnuită și prin abilitatea de a vorbi în limba oamenilor. Am izbucnit de câteva ori în hohote de râs, pentru că remarcile ingenue ale lui Fido au un umor irezistibil, iar felul cum percepe el lumea este nespus de simpatic.  

 

Dacă încetineam pasul, femeia smucea zgarda, ameninţându‑mă că‑mi desprinde capul de gât; dacă mergeam însă mai iute decât ea, mă trăgea înapoi, în timp ce eu continuam drumul cu o apăsare îngrozitoare în jurul gâtului. Gâfâiam, cu limba scoasă de doi metri.

„Unde“, mă întrebam, „unde e marea bucurie de a fi domn? Asta‑i viaţă? Oh, la mine la ţară, câmpia verde, fără zgomot, minunata libertate, nemărginită şi nesufocată de nicio zgardă, pajişti liniştite, unde nu sunt monştri cu glasuri pocite şi stridente şi unde singurele lumini ale nopţii sunt cele ale ferestrelor luminate şi ale preţioaselor stele de pe cer!“

— Dar ce fel ai de a umbla? m‑a întrebat un căţeluş alb, frumos, oprindu‑se o clipă lângă mine. De ce mergi mereu într‑o parte, ca păianjenii?

— Umblu şi eu cum pot, iar tu ai putea să‑ţi vezi de treburile tale!

Câinele cel frumos şi‑a arătat atunci colţii şi eu am fost gata să i‑i arăt pe ai mei, când mi‑am dat seama că de fapt era o căţeluşă drăgălaşă; şi cum aş fi putut fi nepoliticos cu o creatură atât de graţioasă?

 

 

Basetul Cutty, la început atât de antipatic, își descoperă instincte latente și abilități neștiute, iar comportamentul lui se transformă radical. Experiențele prin care trec cei doi căței îi învață câte ceva despre curaj și toleranță, despre prietenie și libertate, despre ceea ce îi unește și îi face asemănători. Și mai învață că fericirea nu constă într-o zgardă lucioasă, un pat moale, o plimbare cu automobilul sau o viață comodă și ușoară, ferită de pericole și provocări. Căței bogați, căței săraci este, în fond, o parabolă care ne reamintește și nouă, cititorilor, de bucuriile simple și de lucrurile care merită prețuite.

 

 

Am citit cu mare plăcere cartea Lydiei Ugolini, pe care nu-mi amintesc să o fi avut în copilărie (din câte am aflat, titlul ediției publicate înainte de ‘89 este Întâmplările unui cățel răsfățat), dar iată că am descoperit-o acum, la maturitate. N-am găsit prea multe informații despre autoarea italiană, în afara faptului că în anii ‘50-‘60 a publicat câteva cărți pentru copii foarte îndrăgite și că în Italia acelor ani era cunoscută drept „regina inimilor copiilor”. Spre deosebire de edițiile mai vechi, cea publicată în colecția „Arthur retro” are ilustrații de Mircea Pop, care, cu aerul lor vintage și petele vii de culoare, aduc un plus de savoare aventurilor lui Fido și Cutty.

 

Text și fotografii de Ema Cojocaru


 

 

Căței bogați, căței săraci de Lydia Ugolini

Traducere din limba italiană de Adriana Lăzărescu

Ilustrații de Mircea Pop

Colecția Arthur retro

Editura Arthur, 2019, hardcover, 152 pagini

Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART