Cartea în trei minute. Din copilărie
Citate
Aceasta nu este o autobiografie. Nu mi-aş scrie niciodată propria istorie. Pe de altă parte, de-a lungul anilor mei de tinereţe, din şcoală şi imediat după aceea, mi s-au întâmplat câteva lucruri pe care nu le-am uitat niciodată.
Niciunul dintre aceste lucruri nu e important, dar fiecare a lăsat o atât de straşnică impresie asupra mea, încât n-am reuşit să mi le scot niciodată din minte. Fiecare, chiar şi după cincizeci şi, în unele cazuri, şaizeci de ani, a rămas gravat în memoria mea.
Descrierea cărții
V-ați întrebat vreodată cum a fost copilăria lui Roald Dahl? Dacă a fost un băiețel curajos sau timid, cum au fost părinții și bunicii, sau dacă personajele din cărțile sale au avut corespondenți în realitate? Multă vreme, autorul nu a intenționat să-și scrie povestea vieții. Însă în versiunea inițială a cărții Vrăjitoarele a inclus trei capitole autobiografice, pe care editorul său l-a sfătuit să le păstreze pentru o carte separată - și astfel s-a născut Boy: Tales of Childhood. Publicat în 1984, volumul este o incursiune amuzantă în copilăria timpurie a lui Roald Dahl.
Despre autor
Roald Dahl (1916 - 1990) a fost un scriitor britanic. Acesta avea un program zilnic strict. Îşi lua micul dejun în pat şi îşi citea corespondenţa. La 10.30 făcea o plimbare prin grădină până la căsuţa unde obişnuia să scrie şi lucra până la ora 12.00, când se întorcea pentru masa de prânz - un gin tonic, urmat de salată de creveţi norvegieni cu maioneză. La sfârşitul fiecărei mese, Roald şi familia sa mâncau un baton de ciocolată dintr-o cutie roşie de plastic. După un pui de somn, îşi lua un termos cu ceai şi se întorcea în căsuţă, unde lucra de la ora 16.00 până la ora 18.00. Apoi se ducea acasă la ora şase fix pentru cină. Scria întotdeauna numai cu un anumit tip de creion: galben cu gumă la capăt. Înainte să înceapă să scrie, Roald se asigura că are şase creioane ascuţite în apropiere. În două ore, acestea se toceau şi erau ascuţite din nou.
Despre ilustrator
Roald Dahl şi Quentin Blake au făcut o echipă perfectă atunci când a venit vorba de cărţi pentru copii. La început, Roald a lucrat cu mai mulţi ilustratori, însă din 1976 a început să colaboreze cu Quentin — prima carte ilustrată a fost The Enormous Crocodile, publicată în 1978 — şi de atunci au lucrat numai împreună. În acest fel, Quentin a ilustrat toate cărţile scrise de Roald Dahl, cu excepţia volumului Minpins.
La început, Quentin a fost emoţionat pentru că urma să lucreze cu un autor atât de faimos, dar în foarte scurt timp cei doi s-au împrietenit. Quentin nu afla nimic despre noile poveşti până când nu primea manuscrisul. „O să te distrezi citind-o", obişnuia să-i spună Roald Dahl, sau „o să-ţi dea de furcă".
Alte cărți scrise de Roald Dahl
Matilda n-a prea avut noroc în privinţa părinţilor. Domnişoara Honey, învăţătoarea ei, ştie că fetiţa e un geniu şi că ascunde câţiva aşi în mânecă.
Charlie și Fabrica de Ciocolată
Charlie Bucket este înnebunit după ciocolată. Iar Willy Wonka deschide porțile uimitoarei sale fabrici de ciocolată pentru cinci copii norocoși.
Charlie și Marele Ascensor de Sticlă
Charlie a câştigat fabrica de ciocolată a domnului Wonka, dar aventurile prin care trece alături de bizarul personaj nu sunt nici pe departe încheiate.
George și miraculosul său medicament
George găsește o cale pentru a-și transforma bunica cea rea într-una bună.
Trei fermieri plănuiesc să-l scoată pe domnul Fox din vizuină. Însă fermierii nu știu cât de fantastic este vulpoiul și de câte este în stare să își apere familia.
Cu ajutorul câtorva limbuţe fermecate de crocodil, James va porni în cea mai grozavă călătorie.
Roald Dahl ne spune povestea amuzantă a unui băieţel de şapte ani care dă nas în nas cu un grup de vrăjitoare.
Sophie află că Marele Uriaș Prietenos are o îndeletnicire nobilă şi misterioasă: colecţionează vise pe care le suflă în urechile copiilor adormiţi.
Danny este un băiat norocos: tatăl lui îi spune povești în fiecare seară, îi construiește zmeie și lampioane, îl învață să repare mașini.
Lighioane spurcate
Umorul poznaș al lui Roald Dahl strălucește în această colecție de poezii despre animale misterioase și malițioase.
Rime revoltătoare
Basmele noastre preferate, spuse în versuri de marele Roald Dahl și desăvârșite cu întorsături nărăvaș de poznașe.
Alte cărți despre amintiri din copilărie
Plictisitoarea vacanţă de vară a fraţilor Răţoi de Dan Coman
Frații Rățoi locuiesc într-un sat aflat acolo unde se agață harta-n cui, într-o casă verde.
8 povestiri de pe Calea Moșilor de Adina Popescu
Adina stă pe Calea Moșilor și are tot ce își poate dori: are prieteni, păpuși, rotile și câte și mai câte.
Prietene adevărate de Shannon Hale
Shannon și Adrienne sunt cele mai bune prietene. Dar Adrienne începe să petreacă timp cu Jen.
Alte cărți cu umor
Domnul Sconcs de David Walliams
Domnul Sconcs este un bun prieten şi micuţa Chloe îl găzduiește pe ascuns în magazie.
Formidabilul Maurice și oastea rozătoarelor savante de Terry Pratchett
Formidabilul Maurice pune la cale escrocheria perfectă.
Frații Willoughby de Lois Lowry
Frații Willoughby sunt copii de modă veche care adoră aventurile de modă veche.
Alte cărți despre familie
Familia Penderwick: Poveste de vară cu patru surori, doi iepuri și un băiat foarte interesant de Jeanne Birdsall
Vara asta surorile Penderwick au parte de o surpriză: o vacanță la conacul Arundel.
Pălăria Vrăjitorului de Tove Jansson
În Valea Mominilor vine primăvara.
Povestește-mi ceva de Sharon Creech
Salamanca Tree Hiddle porneşte într-o călătorie cu maşina împreună cu bunicii ei excentrici.