Cartea în 3 minute. Soarele furnicilor

16 februarie 2024
Cartea în 3 minute. Soarele furnicilor

„După-atâta frig și ceață / Iar s-arată soarele. / De-acum nu ne mai îngheață / Nasul și picioarele!”

„Spre apusul de jăratic / Cu livezi scăldate-n aur, / Trece-un nour singuratic / Alb și mare cât un taur.”

„Un fluture, cu aripi de umbră și mătasă / Stropite-n două locuri cu carmin, / Din zboru-i frânt și plutitor se lasă / Pe vârful unui spin. / Și florile se-nalță-ntr-un picior / Să-l poată contempla mai bine. / Cum doarme-n pragul clipei care vine, / Cu aripile desfăcute-n viitor.”

Primăvăratic sau tomnatic, cunoscutul autor al Rapsodiilor a creat în textele sale o lume chiar și pentru cele mai mărunte viețuitoare. Furnici, gâze, fluturi – și-au găsit toate loc în universul său. În volumul Soarele furnicilor am adunat cele mai cunoscute versuri ale lui G. Topîrceanu, dar și texte mai puțin cunoscute, însă la fel de fermecătoare. În acest volum veți descoperi cele mai îndrăgite versuri ale lui Topîrceanu: Rapsodii de toamnă, Balada unui greier mic, La Paști, Câți ca voi?, Bivolul și coțofana, însă această antologie este o noutate nu doar datorită textelor care o alcătuiesc, ci și datorită interpretării vizuale. O perspectivă proaspătă, nouă, modernă - ilustrații care alcătuiesc propria lor poveste.

 

George Topîrceanu (1886-1937) este unul dintre cele mai cunoscute nume din literatura română. Născut la București, în copilărie se muta frecvent împreună cu părinții, schimbând casele și localitățile, dar poetul își amintește mai târziu că cea mai frumoasă perioadă din copilărie a fost timpul petrecut la Nămăiești. Prozator, poet și jurnalist, George Topîrceanu a fost nu doar un jongler al cuvintelor. A avut preocupări dintre cele mai diverse: colecționa arme, îi plăceau mecanismele de tot felul, era pasionat de stereoscopie și de arta fotografică.

Ștefan Georgescu este un ilustrator aflat într-o veșnică goană după regi, melci, iepuri, schelete și cavaleri. Se zvonește că în ultimii ani ar fi ilustrat Cartea Omuleților de Mircea Stanciu, Ina și atât de Ivona Boitan și Ce a uitat călătorul de Brad Florescu. Se mai zice că nu s-a ferit nici de o fericită și îndelungată colaborare cu revista de copii Fabulafia, iar mai recent cu revista de copii și mai mici, Melon Palon. Sculptatul digital, istoria, jocurile și soldățeii de plastic îi umplu timpul când nu desenează, cum e și normal pentru un om în toată firea.

Alte cărți de Topîrceanu: 

Rapsodii de toamnă

O mică bijuterie literară însoțită de cele mai expresive ilustrații

Balade vesele și triste

Plin de umor şi ironie, de melancolie şi, în acelaşi timp, de exuberanţă, George Topîrceanu cultivă o lirică a graţiosului şi a suavului.

Alte titluri din colecția Versocicleta:

Cu cizmulițe de mălai

Constanța Buzea s-a strecurat în surprinzătoarea lume a copiilor și a intrat în jocul lor. Din vorbele lor peltice au răsărit plopândăi și plisici și plurici, aventuri în jurul mesei și plimbări pe crinocai.

Carte de citire, carte de iubire

„O carte de iubire mărturisind credința autorilor că scriind pentru și despre copii și copilărie ei își continuă o fericită vârstă de mirări şi încântări, de poezie şi vis..."

Iarna pe uliță

Iarnă, veselie, mici ștrengari puși pe șotii, o băbuță grijulie, vecini alarmați de zarvă…Versuri minunate, pline de umor, și o perspectivă proaspătă și surprinzătoare asupra lumii coșbuciene.

 

Cărți cu versuri pentru copii

Se mută circul înapoi

Cele mai frumoase versuri pentru copii scrise de Marin Sorescu. Versuri jucăușe, cu un umor nebun, delicate și pline de înțelesuri.

Cameleonul Cami pleacă în Tibet

Cameleonul Cami e hotărât, nu mai vrea la grădiniță și pace. Dar cum să facă un cameleon mic să rămână acasă fără să se supere mămica? Poate e rost de-un șiretlic?

Cotoi cu pălărioi

Când își face apariţia un Cotoi cu pălărioi, aduce cu el o mulţime de jocuri și nu ține seama de vreo regulă. Nimic nu mai e precum știai, dar nici nu te poți plânge de plictiseală.

 

Video Trailer
Booktrailer ”Soarele furnicilor”
George Topîrceanu
Autor
George Topîrceanu
George Topîrceanu (1886-1937) a fost poet, prozator, memorialist şi publicist român, a fost cunoscut mai degrabă ca autor satiric şi parodic, printre...
mai multe
Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART