Cartea în 3 minute. Detectivul erorilor de gândire
„Atunci când ne formăm o opinie asupra unei probleme, adesea este bine să luăm în calcul mai multe puncte de vedere. Cu cât auzim mai multe păreri, cu atât avem mai multe şanse să obținem o imagine de ansamblu corectă.”
Eroarea de gândire reprezintă o greşeală de logică, o judecată greșită în raționamentul tău sau al altcuiva. Cu ajutorul acestei cărți, poţi învăţa cum să-ți antrenezi mintea, astfel încât să identifici cele mai frecvente erori de raționament și să reziști tehnicilor de manipulare. Astfel, nu vei mai lua de-a gata ceea ce citești sau auzi și vei fi capabil să-ți formezi propria părere. Exemplele alese de autori au umor, sunt ușor de înțeles și te învață lucruri pe care le poți aplica imediat. Detectivii mari și mici au la dispoziție peste 500 de exerciții de depistare a erorilor, cu sugestii de răspunsuri. Textul este însoțit de ilustrații, benzi desenate și un joc, în care poți inventa chiar tu exemple de erori.
Nathaniel Bluedorn și Hans Bluedorn sunt scriitori americani. Cei doi sunt frați și au crescut în Illinois. Din 1999 au început să publice mici articole despre erorile de gândire pe care le observau în buletinele de știri. Acest material consistent a stat la baza celor două cărți de mare succes pe care le-au publicat mai târziu: Detectivul erorilor de gândire și The Thinking Toolbox. Scrise prietenos, cu numeroase exemple, exerciții și sugestii de răspuns, cărțile fraților Bluedorn îi învață pe cititori ce este gândirea critică.
Alte titluri educative pe care să le citești:
Manualul explică în mod concludent eroarea omului de paie, argumentul pantei alunecoase, atacul ad hominem şi alte raționamente uzuale nefondate, oferind şi o colecție frumos ilustrată de animale care comit (cu farmec) fiecare stângăcie logică. Iepurele crede că o lumină ciudată care străbate cerul trebuie să fie un OZN pentru că nu se poate dovedi contrariul (apelul la ignoranță). Leul nu crede că emisiile de gaze dăunează planetei pentru că, dacă ar fi adevărat, nu i-ar conveni rezultatul (argumentul bazat pe consecinţe). Odată ce înveți să recunoști aceste erori logice, vei vedea cât sunt de răspândite; iată de ce cartea de față - cu chic științific - este o necesitate pentru oricine are obiceiul de a-şi exprima opiniile. Este antidotul unei gândiri încâlcite, însoțit de animale blănoase!
Arta pe înțelesul copiilor explorează stilul și tehnica a treizeci de artiști din diverse perioade ale istoriei artei. Bogată în detalii și explicații, este o carte care încurajează creativitatea și imaginația copiilor, propunându-le să găsească propriile lor răspunsuri și soluții la întrebările și dilemele cu care s-au confruntat artiștii din trecut sau din prezent. Cartea explorează de asemenea ideile, semnificațiile, rolurile și funcțiile artei, prezentând exemple celebre din istoria picturii, sculpturii și fotografiei.