Caravana Arthur - Arthurpedia - Bazil George Assan
Bazil George ASSAN
n. 1 august 1860, Bucureşti – d. 16 iunie 1918, Montreux, Elveţia
Este primul român care a făcut înconjurul lumii și cel dintâi care a ajuns în Arctica. Fiu al cunoscutului industriaş bucureştean George Assan, Bazil George Assan şi-a făcut studiile de inginerie la Bucureşti şi Liège (Belgia). A călătorit mult în Europa înainte de a realiza cele două impresionante călătorii.
Prima călătorie a fost ştiinţifică, fiind una internaţională (alături de oameni de ştiinţă francezi, ruşi, norvegieni, germani, danezi şi britanici), pe vasul „Erline Jart“, având drept scop studierea arhipelagului Spitzbergen, asistarea la o eclipsă totală de soare la Vadsø (în nordul Norvegiei), care a avut loc la 9 august 1896, şi la plecarea expediţiei transarctice în balon (pe deasupra Polului Nord), condusă de norvegianul Salomon August Andrée. N-a mai putut asista la demararea expediţiei, întrucât a fost amânată pentru anul următor.
Cea de-a doua călătorie, în jurul lumii, s-a derulat între sfârşitul anului 1897 şi mijlocul anului 1898, având un caracter comercial, legat de materiile prime necesare fabricilor sale din Bucureşti. Lungul parcurs, străbătut cu mijloace de locomoţie dintre cele mai diverse (exceptând avionul), cu unele popasuri pentru afaceri şi turism, a început pe ruta Bucureşti – Constanţa – Istanbul – Atena – Alexandria – Cairo – Ismailia – Marea Roşie – Oceanul Indian – Insula Ceylon – Singapore – China (Hong Kong, Canton, Guangzhou, Shanghai) – Japonia. Ruta de întoarcere include traversarea Oceanului Pacific până la San Francisco (California), străbaterea Statelor Unite ale Americii (trecând şi prin Chicago) până la New York, apoi a Atlanticului până la Londra, de unde revine în ţară.
În cazul ambelor călătorii, a făcut expuneri la Societatea Regală Română de Geografie şi le-a publicat în buletinul acesteia: Călătorie în regiunile polare nordice (1897) şi Călătorie împrejurul Pământului (1899).
Bazil George Assan a fost primul român posesor al unui autoturism marca F.N. Herstal, care circula pe străzile Bucureştiului cu viteza de 7 – 8 km pe oră, având numărul de înmatriculare… 1 (unu). Invidios pe acest fapt, prinţul George Valentin Bibescu îşi cumpără şi el un autoturism, pe care îl înregistrează cu numărul… 0 (zero).
Casa familiei Assan, aflată în Bucureşti (Piaţa Lahovary), construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, una dintre cele mai frumoase din capitală, aparţine, în prezent, Academiei Române şi găzduieşte Casa Oamenilor de Ştiinţă (C.O.Ş).
Poți citi mai multe despre personalități, locuri, artă, obiceiuri și gastronomie în cartea Mica enciclopedie a României pentru copii, de Silviu Neguț și Marius-Cristian Neacșu.