Băiatul de acvariu - Câte lucruri poți observa de la fereastră?
Câte lucruri poți observa de la o fereastră? Destul de multe. Chelia unui vecin analizându-și florile, copii jucându-se, oameni care stau de vorbă, grădinăresc, aleargă, merg la serviciu sau la cumpărături. Aparent, nimic neobișnuit.
Imaginează-ți pentru câteva minute cum ar fi să locuiești într-un acvariu. Ce crezi că ai putea face acolo? Ai observa și analiza tot ce mișcă în jurul tău. Nu ți-ar scăpa nimic. Ai începe să cureți, și să cureți și să tot cureți. Ai ști când se clatină piciorul stâng al noptierei, ai observa vopseaua cojită de sub pervaz și te-ai împrieteni cu Leul de Tapet.
Numai că nu e vorba despre un acvariu propriu-zis. De ceva timp, spațiul închis e însăși viața lui Matthew Corbin și reprezintă felul în care vede el lumea. Cu mâinile crăpate, sângerânde de la atâta vânat de microbi, fără să mai fi mers la școală de câteva săptămâni, activitățile principale ale lui Matthew se rezumă la a-și nota în carnețel mișcările vecinilor săi de pe Intrarea Castanilor, pentru a mai trece vremea.
Nu se poate spune că ceilalți îl înțeleg. Mama lui se străduiește să îi ofere mâncarea și cele necesare sigilate, dar subiectul ei preferat de conversație este „Ce ne facem cu Matthew?“ Tatăl nu știe nici el ce e de făcut. Când suferi de tulburare obsesiv compulsivă, ai mulți inamici, în casă și pe afară. Picioarele desculțe și murdare ale mamei, amenințând să-ți calce pe covor, un împielițat de motan care face mizerie, tatăl tău care se apucă de renovat, vecinii și, în principiu, orice sursă de microbi.
Tuturor copiilor le plac căutările detectivistice. Felul în care își petrece timpul Matthew nu mai pare o joacă inocentă când devine singura persoană care are o informație despre Teddy, micuțul din vecini care a dispărut. Împreună cu câțiva tovarăși neobișnuiți – Melody și Jake, și Leul de Tapet, drept confident – Matthew începe să descopere secrete și află că fiecare casă de pe aleea unde locuiește are o poveste de spus: experiența tristă a Mătușii Nina, văduva vicarului, care ține aprinsă în fiecare noapte o veioză; Melody, care colecționează mesaje funerare din cimitire ca să nu fie aruncate și surioara lui Teddy, Casey, care-ți dă fiori.
Odată cu prietenia care se încheagă între Matthew și ceilalți copii și vizitele lui la terapeut, băiețelul reușește să facă progrese în investigarea cazului copilului dispărut, dar și să înțeleagă de unde provine obsesia și teama lui de a nu se murdări.
Băiatul de acvariu este o carte emoționantă despre valorificarea familiei, a prietenilor și despre a-ți înfrunta fricile, descriind caractere umane diverse, obișnuite, însă atât de complexe. Gândurile și comportamentele lor sunt descrise cu pricepere, astfel că vei recunoaște în personaje oameni pe care îi întâlnești zilnic. Lupta cu o boală mentală este descrisă verosimil și pe înțelesul tuturor. Personajul principal, misterul și atmosfera generală a poveștii vor captiva orice cititor.
Un text de Felicia Irimia
Lisa Thompson, Băiatul de acvariu
- Traducere din engleză de Iulia Arsintescu
- Ilustraţii de Mike Lowery
- Colecţie: Smart Blue