Satiră și umor de la Apolodor
Satiră și umor sunt două genuri care definesc această carte, scrisă de Florin Bican. Dacă înainte ați citit cele două volume cu pinguinul Apolodor, scrise de Gellu Naum, uitați-le. Nimic nu mai e cum a fost, doar personajul principal: Apolodor.
Emigrantul Apolodor a ajuns acasă, în Labrador, și întreaga comunitate de pinguini (prieteni, veri, unchi, mătuși, nepoți, nepoate…) , „să-i socotească cine poate”, s-au strâns cu sutele, cu miile să-l întâmpine cum se cuvine. Lume pestriță, familie mare:
„Cumnatul Apolodoringo,
Fost vicecampion la Bingo,
Nașul Apolodorian,
Cu pașaport american,
Blazeitul Apolodolar,
Baron local, parlamentar,
Consilier, viceprimar,...”
Fotografie de Eva
Florin Bican introduce în această carte toate ingredientele de cea mai bună calitate, pentru ca rezultatul să fie pe măsură, și anume o nouă carte pentru copii. Avem, deci, aventură, umor cu nemiluita și o componentă educativă. De asemenea am observat că Florin Bican evidențiază defectele, calitățile și însușirile oamenilor din ziua de azi, însă cartea rămâne accesibilă pentru copii, fiind scrisă sub forma unei povești cu celebrul Apolodor. Însă cel mai mult mă impresionează stilul autorului, pe care îl consider unic și original, deoarece nu l-am mai întâlnit și la alți scriitori.
Așadar, recomand cu căldură achiziționarea cărții Cartea albă cu Apolodor sau Apolododecameronul, pentru a descoperi un stil nou și plăcut și pentru a vă bucura de o poveste cu pinguinul Apolodor. Spor la lectură!
Un articol de Eva Curea, 12 ani, colaboratoare Arthur