Apolodor Explorator - interviu cu Dan Ungureanu
La începutul anului 2016, Dan Ungureanu a făcut prima călătorie în jurul lumii cu pinguinul Apolodor, ilustrând Cartea cu Apolodor, de Gellu Naum, iar în 2017 a avut creioanele pregătite pentru a însemna fiecare pățanie a pinguinului și a prietenilor lui, pentru A doua carte cu Apolodor.
Au urmat ilustrațiile pentru Fram, ursul polar, de Cezar Petrescu, și Micul Prinț, de Antoine de Saint-Exupéry, apoi Cartea albă cu Apolodor sau Apolododecameronul, de Florin Bican și Iepurele de catifea, de Margery Williams.
Cea mai recentă carte ilustrată de Dan Ungureanu este Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor, care deschide colecția Apolodor Explorator. Aflați mai multe despre experiența ilustratorului din chestionarul de mai jos.
Cum e să fii ilustratorul lui Apolodor?
Dan Ungureanu: Să-l ilustrez pe Apolodor este o bucurie și mă simt onorat că am această ocazie. Mai rar te întâlnești cu un asemenea individ. Oferta de stări, aventurile prin care trece, personajele pe care le întâlnește, toate acestea fac din Apolodor o bijuterie pentru un ilustrator. Dar să știți că nu e ușor să lucrezi cu celebrități de talia lui. Chiar dacă e un tip de treabă și nu se laudă, faima și istoria ce le are în spate, sunt impresionante și impun respect.
Ce a presupus documentarea pentru "Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor"?
D.U: Subiectul cărții Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor îmi este foarte drag. Sunt fascinat de aceste făpturi atât de fragile, diverse, elegante, așa că atunci când am primit textul m-am entuziasmat peste măsură. Am avut nevoie să înțeleg mai bine fiecare pasăre, cum cuibărește, de unde vine, cum se hrănește și m-am folosit de incredibilele resurse de pe site-ul SOR. Voi știți cât mănâncă un cormoran sau ce vânător iscusit este pescărașul albastru?
Există în ilustrațiile tale anumite aluzii pe care cititorii nu le-ar putea observa de la prima lectură?
M-a amuzat teribil textul Domnului Bican și am adăugat mici detalii în fiecare ilustrație: o broască, un ibric, un lampadar japonez; sau am creat scene pornind de la opere de artă cum este călifarul roșu transformat în Venera lui Botticelli sau scena de iarnă cu gâștele cu cravată patinând a-la Bruegel. Am făcut și mici schimburi de complimente cu autorul în text și imagine. Sper să vă amuze descoperirile.
Cât de explorator ești? Povestește-ne puțin despre relația ta cu Delta Dunării sau cu natura în general
D.U: Ca ilustrator explorezi teritorii nebănuite. Sincer, Delta am explorat-o doar pe hârtie până acum, am descoperit-o prin fiecare desen, m-am plimbat cu bărci imaginare pe canale.
Dar indiferent de loc, întâlnirea cu natura mă încântă: fie că este o codobatură în Munții Apuseni, un fazan în Câmpia de Vest sau o gaiță în copacii din spatele blocului, prețuiesc momentul întâlnirii.