15 cărți recomandate de copii: #12. Cum să spui te iubesc
Recomandările tinerilor din taberele de creație „Locuiește în poveste!”
Cristian a participat în tabăra de creație din 2023. Textul cu care a câștigat concursul „Locuiește în poveste!", ediția a XI-a, se intitulează „Bun-venit în Parnas” și va fi publicat într-o nouă antologie din colecția Cărțile mele.
Citește mai jos recenzia pe care ne-a trimis-o pentru „Cum să spui te iubesc" de Robert Ersten.
„Încotro? Oare să mai ținem poteca asta sau să schimbăm direcția?” „Ce faci când ești distrus?” „Sper că nu-l place. Ce să fac?” Câteva întrebări ale adolescentului prins în idila vârstei zbuciumate, radiografiate, în cadrele translucide din Cum să spui te iubesc, de către Robert Ersten (a cărui forță creatoare nu ar fi putut exista fără Ioana Nicolaie).
Romanul, continuarea volumului Cum am supraviețuit clasei a VIII-a, prezintă aventurile prin care trec cei cinci protagoniști, Dora, Filip, Luca, Clara și Raul, în timpul unei tabere de opt zile la Haleș, surprinzând câteva ipostaze tragicomice ale căutării iubirii (sau a culegerii de matematică). Cele mai savuroase și, totuși, cele mai chinuitoare capitole sunt cele în care sunt înșirate încercările Sisif-style ale lui Luca de a-i spune Dorei că o iubește, de a-i spune ce are pe suflet... că o are pe ea pe suflet; în mod absurd și, totodată, de înțeles, ceea ce poate cauza o scindare emoțională în cititorul adolescent, Luca pare să facă rezultatele tentativelor sale să fie din ce în ce mai dramatice cu fiecare încercare, „suferințele” celor doi „aproape îndrăgostiți” determinând așa-zisa mică „neînțelegere” dintre ei să escaladeze într-o înșiruire de peripeții catastrofale și amuzante în același timp. Aceste secvențe se ciocnesc apoi de cugetările mature și ample ale Clarei, care încălzesc arterele și topesc inimile, de descrierile amănunțite ale electronicelor vechi realizate de Filip și de odiseea hilară a lui Raul, care își caută culegerea pierdută. Însă, pe parcursul cărții, cu toții ajung să fie absorbiți de vârtejul iubirii, trezindu-se față în față cu această treaptă copleșitoare, dar nespus de frumoasă, poate chiar zguduitor de frumoasă, a vieții. Cu alte cuvinte, cartea „gustă” din plin vacarmul de stări al adolescenței, creând un echilibru între scenele comice și cele care îmbarcă cititorul într-un roller coaster al emoțiilor.
Așadar, recomand cu căldură acest volum tuturor celor care vor să „simuleze” (sau să retrăiască) puțin din dragostea dulce-amăruie a adolescentului rătăcit, în mijlocul unei sesiuni de jogging, pe poteca vieții... Credeți-mă, Robert Ersten/Ioana Nicolaie este ghidul perfect pentru drumeții de acest fel (și nu numai)... Ce mai așteptați, viitori marinari ce se vor avânta pe crestele valurilor învolburate ale vârstei cu o mie de fețe? Îmbarcați-vă!... Călătoria începe în momentul în care terminați de citit recenzia și dați fuga la librărie, să cumpărați cartea (și volumul care a precedat-o).
Dar, înainte să ridicați ancora... permiteți-mi să vă mai fac o propunere. Prima oară când am văzut coperta acestei cărți, m-am întrebat și eu: „Da’ chiar... Cum să spui te iubesc?” Vă sugerez să vă antrenați puțin înainte de plecare, să vă gândiți ce veți spune când veți ajunge, în sfârșit, pe insula comorii, unde veți întâlni acea persoană... Voi cum ați spune „te iubesc”? ...Și, ca să dați frâu liber cuvintelor mai ușor, mă ofer să încep eu...
Cum să spui „te iubesc”? După cum îți dictează inima...
Mă numesc Băilă Cristian-Andrei și sunt elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, județul Sibiu. Cele mai mari pasiuni ale mele sunt cititul și scrisul, iar autorii mei preferați în acest moment sunt Mircea Cărtărescu, Florin Bican, Ioana Nicolaie și Franz Kafka. În decursul ultimilor ani, am participat la un număr mare de concursuri și olimpiade, la care am obținut felurite premii, cele mai importante fiind Premiul al II-lea la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română din 2022 și această tabără deosebită câștigată la concursul „Locuiește în poveste!”, la care am trimis textul „Bun-venit în Parnas”, coordonat de doamna prof. dr. Maria-Daniela Pănăzan Lőrinczi. În prezent am 14 ani, iar volumul meu de debut, „Umbre fade”, în care am strâns o selecție a textelor mele, a fost publicat la Editura CronoLogia din Sibiu.
Foto: Ema Cojocaru