15 cărți Arthur recomandate de copii: #8. Războiul nasturilor
15 cărți Arthur pe care să le citești anul acesta. Recomandările tinerilor din taberele de creație „Locuiește în poveste”.
De ce tocmai 15? Pentru că în 2023 Editura Arthur împlinește 15 ani. Și pentru că știm că cititorii au încredere în recomandările altor cititori de vârsta lor.
Darius Munteanu a participat în taberele „Locuiește în poveste!”, a fost publicat în mai multe numere din revista Ordinul Povestitorilor și în antologia Lumea-n gamă marțiană.
Citește mai jos recenzia scrisă de Darius la Războiul nasturilor, de AVI.
Fiind un împătimit al lecturii pe plajă, înainte de a pleca în vacanță îmi aleg, cu mare grijă, câteva cărți pe care urmează să le citesc pe șezlong.
Anul acesta, în geanta de plajă s-a regăsit și cartea „Războiul Nasturilor" scrisă de distinsul autor AVI, din colecția Violet History. Colecția Violet a fost întotdeauna printre preferatele mele de la editura Arthur, nu doar pentru că îmi place istoria și am fost mereu dornic de a învăța câte ceva nou despre marile evenimente ale trecutului, dar și pentru importanța și valoarea autorilor pe care această colecție îi propune. De-a lungul anilor am fost plăcut impresionat de cărți cum ar fi „Noaptea despărțirii”, „Socoteala diavolului" sau „Războiul care mi-a salvat viața", lucru care m-a făcut să aleg și cartea lui AVI.
Încă de la primele capitole citite, cartea s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Ca o avertizare, această carte nu este pentru cititorii mai slabi de înger. Scenele dure, necesare în descrierea atmosferei Marelui Război, mi-au răcorit până și mie șira spinării în soarele torid de august.
Acțiunea, plasată în luna august a anului 1914, testează prietenia a șapte băieți de unsprezece-doisprezece ani, aflați în bătaia puștii dintre Imperiul German și Puterile Aliate. Ceea ce copiilor li se pare un loc neînsemnat, unde nu se ivește niciodată nimic interesant, satul lor polonez devine un câmp de luptă pentru cele două mari puteri, lucru care conduce treptat la distrugerea așezării.
Totodată, un joc copilăresc început de unul dintre băieți, în căutarea celui mai frumos nasture, duce la izbucnirea unui război între prieteni și la câteva întâmplări amarnice.
Dacă aș alege un fragment preferat din carte, cu siguranță ar fi acela în care Patryk, protagonistul, vede pentru prima oară un avion de luptă, avion care urma să terorizeze satul în lunile ce urmau:
Dar nimeni în afară de mine nu părea să fi observat pasărea enormă de pe cer.
Am fixat-o cu privirea preț de câteva minute şi am observat că avea două perechi de aripi, una peste alta. Nu mai văzusem așa arătare, Aducea mai degrabă cu o insectă gigantică, era ca un fel de libelulă, cu aripile alea multe. Ar fi fost ceva! La noi în sat nu prea vedeai lucruri atât de neobişnuite.
Dincolo de coperta frumos ilustrată, cartea scrisă de AVI m-a surprins prin scenele pline de suspans, încadrate în capitole scurte, ușor digerabile, personajele bine construite, de la altruist până la tipul egoistului, și prin acuratețea prin care sunt descrise scenele războiului. Recomand cu drag „Războiul Nasturilor"!
Eu sunt Darius, am 17 ani și sunt elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea. Când am trimis textul pentru concursul Locuiește în Poveste de-abia supraviețuisem clasei a VIII-a, eram mai scund cu vreo 15 cm și luasem decizia să urmez profilul mate-info. Pasiunile mele sunt creatul de povești, baschetul și, mai nou, participarea în proiecte Erasmus.
Am luat parte în tabăra Arthur de două ori, iar fiecare participare a fost o experiență inedită din care am învățat multe. După o așteptare lungă într-un timp plin de incertitudini, ajunsesem în sfârșit, din nou, în tabăra „Locuiește în Poveste”. Cu toate că știam deja la ce să mă aștept, evenimentul de anul acesta mi-a depășit toate așteptările. Atelierele au fost excelente, din modul inedit al fiecărui scriitor de a îți stârni creativitatea rezultând niște texte minunate, pe care fără nicio îndoială le voi păstra și extinde pe viitor. Colegii au fost minunați și, deși eram printre cei mai mari, am reușit să leg niște prietenii minunate. Sfaturile scriitorilor mi-au dat încredere în mine și m-au motivat să nu mă opresc niciodată din a scrie, indiferent de ce voi urma pe viitor.
Le recomand tuturor copiilor interesați să aplice pentru concursul „Locuiește în Poveste”, deoarece este o experiență inedită, plină de inspirație, distracție și mâncare bună J, din care au de învățat și unde își vor face noi prietenii.