15 cărți Arthur recomandate de copii: #6. Needucabilii

15 iunie 2023
15 cărți Arthur recomandate de copii: #6. Needucabilii

15 cărți Arthur pe care să le citești anul acesta. Recomandările tinerilor din taberele de creație „Locuiește în poveste”.

De ce tocmai 15? Pentru că în 2023 Editura Arthur împlinește 15 ani. Și pentru că știm că cititorii au încredere în recomandările altor cititori de vârsta lor.

Ilinca a participat în tabăra „Locuiește în poveste”, ediția a X-a (2022). A câștigat concursul cu tema „Jocuri și jucării”, la secțiunea de scriere. Textul ei, Elefănțelul Roz, va fi inclus într-o antologie din colecția Cărțile mele.

Citiți mai jos impresiile Ilincăi despre Needucabilii.

 

          „Needucabilii” sunt o clasă de a opta plină de copii cu probleme de control al furiei sau care nu știu să citească. În concluzie sunt copii perfect normali, pe care însă profesorii au renunțat să îi învețe deoarece erau prea „dificili”.

Domnul Kermit fusese odată un profesor extraordinar, dar după un incident la Evaluarea Națională pur și simplu nu mai voia să predea și aștepta să treacă ultimul an ca să se poată pensiona. Deoarece bărbații din familia lui erau cunoscuți pentru o viață lungă, directorul școlii voia să îl facă să demisioneze pentru a nu trebui să îi plătească pensia, așa că l-a pus profesor la clasa needucabililor, în speranța că acesta va demisiona. Din nefericire, profesorul doar îi ignoră pe copiii care fac prostii și nu dă semne că ar demisiona curând. În timp însă, copiii se atașează de domnul Kermit și viceversa.

          „Miercuri mă întorc la școală. Nu pentru că mi-ar păsa dacă locul mai e sau nu în picioare, ci pentru că nu vreau că elevii să se învinuiască pentru că nu au câștigat la târgul de științe.”, zicea domnul Kermit, ceea ce ne dovedește că după atâția ani de ignoranță față de restul oamenilor, acești copii „anormali” l-au ajutat să „revină la viață”.

          „Needucabilii” este o carte amuzantă care ne arată greutățile prin care trec profesorii în fiecare zi. De asemenea ne ajută să înțelegem prin ce trec copiii „diferiți”, copiii care sunt discriminați doar pentru că nu pot face lucruri pe care le-ar putea învăța foarte ușor dacă oamenii din jurul lor și-ar da concursul. Este despre copii care vor să învețe, însă nimeni nu le-a oferit vreodată șansa de a învăța. Chiar și dacă acești copii nu pot să meargă fără cârje, sau să își controleze furia, sau să citească, asta nu îi face proști și asta nu înseamnă că ei nu pot învăța dacă cineva se oferă să le predea.

 

Capitolul 21

Kiana Roubini

 

NO BIKINI AURA.

Adică o aură fără bikini.

Dar cuvintele n-au nicio legătură cu costumele de baie. Sunt anagrama numelui meu.

Domnul Kermit m-a pus să fac anagrame cu Parker, ca să se descurce el mai bine la citit. Parker progresează frumușel, iar pe mine mă amuză. E uimitor ce poți scoate din niște litere. De exemplu, ZACHARY KERMIT se poate transforma în CRAZY TRAM HIKE [Anagramă care s-ar putea traduce: „plimbare cu un tramvai scrântit“.], iar ALDO BRAFF în FOLD A BARF. [Anagramă care s-ar putea traduce: „împăturește o vomă“.]

La ultima râde până și Aldo, iar el nu mi se pare un tip cu cine știe ce simț al umorului – mai ales când e vorba să râdă de el însuși. Arată foarte diferit când zâmbește – de parcă fața i s-ar potrivi în sfârșit cu părul roșu, în loc să i se împotrivească, cum se întâmplă de obicei.

Sau poate că Aldo hotărăște să se înmoaie fiindcă nu prea are de ales. El face echipă de lectură cu Elaine, pentru că... Ei bine, bănuiesc că trebuie să facă cineva echipă și cu Elaine. Într-un dulap n-ai decât să tragi șuturi, dat fiind că un dulap nu te poate arunca pe scări un etaj întreg și nici nu face vreuna dintre Marile Isprăvi ale lui Elaine, cum ar fi să te izbească peste față cu un extinctor sau să-ți facă găuri în urechi cu un cârlig de pescuit.

Spre surpriza tuturor, Elaine se dovedește o elevă silitoare, lucru pe care nu l-a observat nimeni până acum, pentru că toată lumea era mult prea ocupată să se sperie de ea. Domnul Kermit le dă ca temă Prietenii copilăriei mele, iar Elaine acceptă cu entuziasm. Prin urmare, Aldo trebuie s-o citească și el, deși susține că ultima carte pe care a terminat-o a fost Hop on Pop.

Celălalt grup de lectură e format din Barnstorm, Mateo și Rahim. Se descurcă și ei, pentru că Mateo nu tace nicio clipă, iar asta îl împiedică pe Rahim să adoarmă. De fapt, Rahim e treaz mult mai des, în ultima vreme. Domnul Kermit a stat de vorbă cu tatăl lui vitreg, care a acceptat să mute repetițiile nocturne ale trupei sale de rock într-o „altă locație“. Care, ce să vezi? – e un garaj gol al firmei Terranova Motors.

Uneori mă alătur și eu acestui grup, pentru că trei zile pe săptămână Parker merge la un specialist în citit. Ar însemna să fim patru, dar de obicei suntem numai trei, pentru că Rahim nu-i nici el foarte mult prin preajmă. Domnul Kermit a aranjat să fie primit part-time la o școală populară de artă de pe celălalt mal al râului. Oricum desena tot timpul, e logic să meargă undeva unde e apreciat că face asta. E complicat, dar ne descurcăm.

 

Salut! Numele meu este Ilinca și sunt un copil de 12 ani. Îmi plac foarte mult Escape Room-urile și puii de rândunică pe nume Gregoriță. Îmi place foarte mult să citesc și să scriu, cărțile mele preferate sunt cele din seria Percy Jackson. De asemenea îmi plac limbile străine. Activitatea mea preferată este cititul într-un loc liniștit. Atunci când citești în liniște se întâmplă cele mai interesante lucruri. Sunt destul de sigură că am văzut un gnom de vreo două ori. Îmi plac foarte mult Crăciunul și Halloween-ul, mai ales dacă le petrec cu prietenele mele. Iubesc rățuștele și broaștele, mi se pare că sunt animale foarte drăguțe și în general îmi plac toate animalele atât timp cât nu se aproprie de mine :)

© Foto: Ema Cojocaru

 

Gordon Korman
Autor
Gordon Korman
Gordon Korman este un autor americano-canadian, născut la Montreal, în 1963. A scris peste optzeci de cărți pentru copii și adolescenți, iar vânzările...
mai multe
Video Trailer
Needucabilii - prezentare de Ana
Gordon Korman
Autor
Gordon Korman
Gordon Korman este un autor americano-canadian, născut la Montreal, în 1963. A scris peste optzeci de cărți pentru copii și adolescenți, iar vânzările...
mai multe
Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART