10 noutăți pentru copii pe care să le vânezi în primele luni din an

03 ianuarie 2023
Noutăți cărți pentru copii mai mici sau mai mari la început de an 2023

       Mai sunt doar câteva zile din vacanța de iarnă și, dacă nu știți cu ce veți umple serile lungi și prea geroase ca să mai stați la coadă să prindeți un loc în roata cea mare din Piața Constituției, iată care sunt noutățile pregătite de Editura Arthur și miniGrafic. Vă așteaptă toate pe site-ul Grupului Editorial Art.

 

      Unul dintre combo-urile perfecte din literatura română contemporană este, fără îndoială, echipa Florin Bican-Dan Ungureanu. Versurile istețe și superamuzante ale lui Florin Bican se potrivesc atât de bine cu desenele lui Dan Ungureanu, că zici că-s făcute toate de aceeași minte și aceeași mână. Așa că nu putem decât de sărim în sus de bucurie că în seria Apolodor Explorator a apărut un titlu nou: Apolodor pe crestele Carpaților. După ce a descoperit păsările din Deltă și a explorat Luna împreună cu pisoiul Tiț și Maimuțica, pe Apolodor îl așteaptă o nouă aventură. Chiar în Carpați. Cu harta în mână, ia la pas potecile și crestele munților, dar vizitează și peșteri, admiră lacuri, râuri și cascade și descoperă tot felul de minunății ale țării. Povestea este însoțită și aici de planșe explicative, un glosar și un experiment, toate numai bune ca să ne pregătească din timp pentru aventurile care ne vor aștepta vara viitoare.

 

 

Tot la capitolul noutăți ale autorilor români, nu ratați cea mai recentă carte a Adinei Rosetti: De ce și-a pierdut Balaurul tableta… și alte întâmplări fantastice. Este ilustrată de Andrei Măceșanu și este la fel de amuzantă pe cât sună. Enervată la culme de povestea tocmai citită, Prințesa se duce în Pădurea Fermecată să vadă care-i treaba cu toate personajele alea negative. Și descoperă că realitatea nu-i deloc ca-n cărțile cu povești. Pentru că Balaurul e trist, broscoiul tot așteaptă o prințesă salvatoare, Zmeul Zmeilor e îndrăgostit, iar Marele Căpcăun îl ține prizonier pe Făt-Frumos. Așa că ceva trebuie făcut. Noroc că Adina Rosetti este expertă în rezolvat mistere fantastice. Doar știm cu toții câte enigme a dezlegat în volumul ei anterior, De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?... și alte întrebări fantastice. Așa că iubitorii de dileme fabuloase și răspunsuri și mai și vor savura poveștile Balaurului și ale tovarășilor lui.

 

 

O poveste fabuloasă este și Băiatul și balena. Iarna de Benji Davies (traducere de Vlad Zografi), o carte din care cititorii mai mici vor cunoaște puterea prieteniei. După ce în volumul anterior, Băiatul și balena, l-am întâlnit pe Noi, băiatul care a salvat mica balenă, acum îl vom regăsi pe insula lui toată acoperită de zăpadă. Gerul e atât de năprasnic, că și marea pare să înghețe. Cum va supraviețui balena acestui frig, se gândește Noi. Doar că și tatăl lui pare să aibă nevoie de ajutor. Iar Noi pleacă după el. Va fi rândul balenei acum să-l salveze. Căci prietenii nu uită niciodată.

 

 

Dacă împreună cu Apolodor putem explora țara noastră, cartea lui Sophie Blackall, Dacă vii pe Pământ (traducere tot de Vlad Zografi) este o călătorie pe întreg Globul. Inspirată de copiii și călătoriile pe care Blackall le-a făcut alături de UNICEF și Salvați Copiii, Dacă vii pe Pământ ne arată cât de diferiți suntem noi și locurile în care trăim de alți oameni și alte locuri ale lumii și cât de frumoase sunt aceste diferențe. Ne ajută să ne cultivăm imaginația și curiozitatea, să punem întrebări și să privim cu empatie către toți cei care sunt altfel decât noi. Și ne învață și că „oamenii mari fac o mulțime de lucruri. Oamenii mari pot face aproape orice până când îmbătrânesc de-a binelea. Dar atunci bebelușii au crescut deja mari și îi pot ajuta”.

 

 

Vă interesează cărți pentru copii ceva mai mari? Iată ce nu trebuie să ratați:

Întâi și întâi, mare anunț: fani ai lui Timmy Fiasco din întreaga Românie, a apărut al cincilea volum: Jurnalul secret (traducere de Ecaterina Godeanu). E atât de secret, că nici nu ar trebui să știe nimeni de el. Pe bune. Uitați ce scrie: „Această carte n-a fost destinată publicării. Este o consemnare personală a unei perioade mai delicate din viaţa mea de detectiv. Dar manuscrisul a fost furat. Aşa a ajuns în mâinile voastre. Aşadar, vă rog să lăsaţi jos cartea şi să vă opriţi din citit.” Dar se poate cineva opri din citit Timmy Fiasco? Nu cred. Minidetectivul și ursul lui polar cu nume hawaiian sunt atât de amuzanți! Mai ales că acum trebuie să asiste la nunta mamei. Și nu cu oricine. Cu portarul Dave. Ăsta-i chiar un caz pe care doar „marea agenție de detectivi” Fiasco SRL îl poate rezolva.

 

 

Raina Telgemeier este o autoare deja cunoscută fanilor de romane grafice. După Surori și Zâmbește!, aventurile protagonistei cu același nume, Raina, continuă în Curaj (traducere de Lavinia Mihok). O durere de burtă e fix ultimul lucru pe care Raina și-l dorește, mai ales că poate fi scânteia care să aprindă batjocura colegilor. Dar trebuie să rămână calmă și să nu-și mai facă scenarii. Sigur. Ușor de spus, greu de făcut.

 

 

Oricât de grea i s-ar părea viața la școală, Raina este departe de problemele pe care le au elevii de-a opta din Needucabilii lui Gordon Korman (traducere de Iulia Arsintescu), pe care-l știți din seria Minți geniale. Clasa Specială Autonomă, pe scurt „needucabilii”, e o gașcă de adolescenți cărora nimeni nu le mai dă nicio șansă. Nimeni în afară de profesorul Zachary Kermit, forțat, cu câteva luni înainte de pensionare, să aibă grijă de ei. Și ce părea fără speranță se transformă într-un exemplu de „așa trebuie să se poarte un profesor”. Ceea ce-i dă peste cap planurile maleficului inspector Thaddeus.

 

 

Poate că și Beverly este la fel de neadaptată ca elevii din Clasa Specială Autonomă. Doar că problema ei e familia. De care fuge. Și fără de care va trebui să se descurce. Cu banii, cu amintirile, cu valurile de emoții noi. Beverly, aici și acum este cel mai recent volum al lui Kate DiCamillo publicat de editura Arthur (traducere de Iulia Arsintescu), care întregește trilogia prietenelor Neînfricate. După Raymie Nightingale și Louisiana se întoarce acasă, i-a venit rândul lui Beverly. În 1979, fata de 14 ani ajunge cu o mașină roșie în Tamaray Beach. Și viața poate să înceapă. Pentru că era prima dată când pleca de-acasă. Înainte doar fugise.

 

 

În aceeași colecție Smart Blue a apărut Ponei (traducere de Iulia Arsintescu), un nou roman semnat de R.J. Palacio, autoarea supercunoscutului Minunea. Doar că de data asta dăm timpul cu aproape două sute de ani în urmă și ajungem în timpul Războiului de Secesiune din Statele Unite. Atunci când trei călăreți înarmați dau năvală în curtea cizmarului Martin Bird și-l iau de lângă fiul său, Silas. Rămas doar cu o fantomă și un ponei cu fața albă, Silas nu mai are nimic de pierdut, așa că pleacă în căutarea tatălui. Dar America secolului XIX nu e un loc tocmai prietenos pentru un puști. Silas trebuie să găsească tăria și curajul să meargă mai departe. Să înfrunte noi pericole. Pentru că-i are alături pe cei doi prieteni. „O să te descurci, Silas. […] Voi fi lângă tine.”

 

 

Un alt roman a cărui acțiune se petrece cu mult timp în urmă este Pași de balet de Noel Streatfeild (traducere de Mihaela Ioncelescu), un clasic al literaturii pentru adolescenți. În 1930, Pauline, Petrova și Posy, trei fetițe rămase orfane, ajung la Londra alături de unchiul lor. Deși doar Posy pare să aibă talent, unchiul Gum le înscrie pe toate la Academia de Dans. Când, în absența unchiului, casa fetelor este năpădită de sărăcie și lipsuri, dansul este cel care le ajută să supraviețuiască. Dar și cel care le aduce celebritatea și le arată fața mai puțin plăcută a acesteia. Romanul, publicat prima dată în 1936, a fost ecranizat în 2007, rolul principal fiind jucat de Emma Watson. 

 

 

@ Fotografii de Ema Cojocaru

 

Recomandări (326) Interviuri (108) Noutăți (77) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (317) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (12) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Cartea în 3 minute
Cartea în 3 minute. „SpongeBob Comics #3. Povești din ananasul bântuit” 31 martie 2024
Trebuie să-ți trăiești propria viață! Fii propria bulă! Lumea e imensă! Trebuie s-o iei de clăbuci și s-o trăiești! Controlează-ți destin...
Mai multe
Chestionar Arthur: 15 întrebări cu Beatrice
Chestionar Arthur. 15 întrebări cu Beatrice 29 martie 2024
1. Care e numele tău? Beatrice. 2. Ocupația? Când sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să spun că fac cărți. 3. Câți ani ai? 32....
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART