10 cărți preferate de la Arthur alese de Ana Rotea
Dacă ar fi să numesc 10 dintre cărțile mele preferate de la editura Arthur, m-aș opri la...
- Vreau pălăria înapoi!, pentru că a trebuit să recitesc cu atenție finalul ca să mă prind de gluma strașnică pe care o face Jon Klassen - dar e OK, căci cu atât mai tare am râs.
- Iepurașul care voia să fugă de acasă, pentru că e despre mame și copii, minus senzația de „prea dulce“ a cărților de acest gen, căci Margaret Wise Brown știe să înduioșeze frumos și n-are nevoie de multe cuvinte pentru asta.
- Cu toții au văzut o pisică, pentru că de la Brendan Wenzel am aflat că pisica e în ochii privitorului, așadar există nenumărate și splendide viziuni asupra pisicii de care nu aveam habar.
- Cea mai rea prințesă, pentru că prințesa imaginată de Anna Kemp nu e tocmai rea, ci este un adevărat factor de schimbare pe tărâmul poveștilor, iar Sara Ogilvie se pricepe grozav să ilustreze toate astea.
- Regulile verii, pentru că imaginile lui Shaun Tan mă lasă să citesc foarte mult și doar ceea ce îmi doresc eu din ele.
- O serie de evenimente nefericite, pentru că niciodată poveștile triste n-au fost mai savuroase și mai lipsite de lacrimi ca în seria lui Lemony Snickett.
- O poveste grimminală, pentru că Adam Gidwitz știe să rescrie un basm vechi pentru zile noi și pentru că spune lucruri precum: „Copiii au o înțelepciune, un fel de a cunoaște, un fel de a crede, pe care noi, oamenii mari, nu le avem.“
- Aripi & Co, pentru că oricum îmi plăceau detectivii, dar când am aflat de la Sally Gardner că și zânele cele mai drăgălașe și haioase pot fi detectivi, m-am topit de drag!
- Coraline, pentru că, în ciuda tuturor horror-urilor vizionate până în prezent, după ce Neil Gaiman murmură în carte despre mama care nu e mama, ochii care nu sunt ochi etc, ajung să sar în sus la orice bau!
- Formidabilul Maurice și oastea rozătoarelor savante, pentru că tot ce semnează Terry Pratchett e lectură de cea mai bună calitate și nimic altceva nu mai trebuie adăugat. (Mulțumim pentru magie, Sir!)
Pentru că sus-numitele, ca și multe altele, sunt cărțile excelente ale editurii aniversate anul acesta, spun și eu: La mulți ani și la cât mai multe astfel de publicații, dragă Arthur!