Ruth Fulton Benedict (1887 – 1948), cercetătoare americană în domeniul antropologiei, este cunoscută drept unul dintre fondatorii antropologiei culturale moderne, lucrările ei analizând relația dintre individ și cultura căreia acesta îi aparține. Cărți extrem de influente precum Patterns of Culture (1934) sau The Chrysanthemum and the Sword: Patterns of Japanese Culture (1946) au ajutat la răspândirea conceptului antropologic de „cultură“, pe care Benedict o definește ca fiind „personalitatea exprimată într‑o formă exacerbată“.
În 1931, primește un post de titular la Universitatea Columbia, fiind prima femeie care reușește să primească un post de profesor la prestigioasa universitate americană, iar în 1948, cu câteva luni înainte să se stingă din viață, primește titlul de profesor universitar titular. Pentru meritele sale deosebite, Asociația Americană de Antropologie oferă, în prezent, un premiu anual care îi poartă numele.
Perspectiva lui Ruth Benedict în analiza antropologică propune construirea unei conștiințe culturale critice, ca fundament al procesului de schimbare. Nu o dată, ea critică societatea și cultura americană, chestionându‑i alegerile și modul de a se raporta la alte culturi. Anii ’40 aduc, odată cu Cel de‑Al Doilea Război Mondial, situații și provocări dificile, unele nemaiîntâlnite până atunci. În 1943, Ruth Benedict devine consilier științific al Biroului de Informații de Război al guvernului american, redactând o serie de rapoarte despre Japonia și despre japonezi, cu scopul de a oferi o imagine documentată a principalului inamic al Statelor Unite în zona Asia‑Pacific.
(Magdalena Ciubăncan)