RAFTUL LUI ALEXANDRU VAKULOVSKI
L-am văzut pe Guillermo Arriaga în Iași, la FILIT, în 2014. Arriaga este probabil cel mai cunoscut scriitor mexican, a luat unele dintre cele mai importante premii internaționale pentru scenariu de film, dacă nu l-ați citit, sigur ați văzut vreun film făcut după scenariul lui: Amores Perros, 21 Grams, The Three Burials of Melquiades Estrada, The Burning Plain. După o colaborare mai lungă cu Alejandro González Iñárritu, Arriaga a trecut și la regie. S-ar putea lăuda că în filmele lui au jucat Brad Pitt, Charlize Theron, Kim Bassinger, Benicio del Toro, Sean Penn, Cate Blanchett, dar nu prea îi place să se laude, așa l-am văzut la Iași, unde a fost printre scriitorii cap de afiș, invitat la Serile FILIT de la Teatrul Național.
Încă de la Iași, Arriaga spunea că e fascinat de România, de care îi povestiseră părinții, după o călătorie cu zeci de ani în urmă. A fost firesc să spună și despre vânători, Arriaga fiind un împătimit al acestui „sport” (după ce a fost și pugilist, baschetbalist și fotbalist). Dar spre deosebire de cuplul Ceaușescu-Brejnev, scriitorul mexican vânează fără pușcă, doar cu săgeata sau arcul.
Nu mințea, cum fac mulți ca să fie politicoși cu publicul sau cu organizatorii festivalurilor. M-am convins de asta citindu-i romanul Sălbaticul, apărut la editura Art în colecția Musai. În primul rând trebuie să zic că e tradus foarte bine de scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, ceea ce deja e o recomandare pentru carte. Sălbaticul e un roman imens, dacă pot spune așa, de 736 de pagini. Când a fost în România la FILIT, spunea într-un interviu că atunci îl termina, dar a fost publicat în 2016. În 2018 a apărut și ediția românească. Și a fost mai mult decât plăcut să văd povești din Sălbaticul legate de România, din ceea ce a auzit și a văzut Arriaga când a fost la FILIT. Ar trebui să le dea de gândit funcționarilor de la ministere care fac tot felul de slogane, poze și clipuri pentru turism, ignorând cultura, care, iată, poate aduce mai mulți turiști decât milioane băgate într-un slogan imbecil (Of: ospitalitate, tradiție, mister).
Citește continuarea recenziei pe blogul Redbyrc.md.