Operele de artă se scriu cu caractere atipice

15 august 2018

Când unul dintre cei mai îndrăgiți actori scrie o carte, te grăbești să o citești! Și speri din toată inima să fie la fel de bună ca rolurile excelente pe care le-a jucat în cele peste o sută de filme și seriale de televiziune. Ei bine, uite că risipesc misterul încă de la început și vă spun că e al naibii de bună! Da, despre Caractere atipice vorbesc, volumul de debut al celebrului Tom Hanks.

Cartea adună 17 povestiri scrise cu mare măiestrie de Tom Hanks, care se dovedește a fi nu doar un foarte bun actor, ci și un nemaipomenit povestitor. Țin minte că am luat cartea în mână să o răsfoiesc un pic și m-am trezit la un moment dat că citisem mai bine de jumătate din ea.

Pe lângă stilul savuros, cartea lui Hanks are un laitmotiv îndrăgit de orice pasionat de cărți și scriitură: mașinile de scris. Așa se face că fiecărei povestiri îi este atribuit un model de mașină de scris, multe trimiteri fiind prezente și în cadrul textului.

Dar Hanks nu doar că îndrăgește mașinile de scris! El a dezvoltat de-a lungul anilor o obsesie pentru ele, motiv pentru care, în prezent, deține o colecție de peste 100 de mașini de scris. Pasiunea a început în 1978 când s-a dus cu mașina lui de scris fabricată din plastic să o repare. Omul de după tejghea a refuzat să i-o repare, explicându-i că nu se complică cu mașini de scris din plastic, care nu sunt veritabile. Și ca să îl convingă că nu merită efortul, i-a făcut cunoștință cu adevăratele modele de mașini de scris, i-a povestit istoria fiecăreia și i-a transmis și lui dragostea pentru aceste instrumente de scris magice.


Citește în continuare pe blogul Andreei Ignat.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART