O carte greu de dus
„Radioul din mașină era deschis.
Discutau despre cine ar fi putut fi în spatele bombei din Oslo, atunci când un mesaj a ajuns pe telefonul tatălui.
Vă iubim mai mult decât orice pe pământ vă salutăm banoȘilara
Este un bărbat cu pistolAici vă sunăm când suntem în siguranță”
În timp ce tastez cuvintele astea, un bărbat norvegian pe nume Anders Breivik își execută sentința de 21 de ani pentru că a omorât în 2011, prin două acte teroriste, 77 de oameni, 69 dintre ei adolescenți pe care i-a executat.
Asne Seierstad este o jurnalistă norvegiană care a fost trimisă de redactorul șef de la Newsweek să scrie un articol despre procesul în care omul de mai sus urma să fie judecat. Nu s-a putut opri la un articol și, după încheierea procesului, a scris o carte despre evenimentul pe care autorul lui l-a numit “cel mai sofisticat și spectaculos atentat din Europa de la cel de-al doilea Război Mondial încoace.”
O carte greu de dus
Mi-a fost greu să citesc cartea asta, dar mi-a fost mai greu să mă opresc. Mi-a plăcut la nebunie. Autoarea s-a folosit de experiența ei de jurnalistă și a făcut o documentare impresionantă. Știam despre ce urma să citesc, dar nu mă așteptam sub nicio formă să primesc atât de mult context.
Am citit despre copilăria grea pe care mama criminalului a dus-o, am citit în amănunt despre copilăria lui. Și m-am frustrat vis-a-vis de ignoranța oamenilor din apropierea acelei familii disfuncționale care-și punea în pericol copiii. M-am certat în mintea mea cu mama lui și nu am reușit să ne împăcăm până la finalul cărții deloc.
Dar autoarea nu s-a oprit aici, mi-a dat context și pentru spațiul politic și social al Norvegiei din acea perioadă. Și a făcut-o într-un mod simplu și clar, dar cu suficiente detalii să pot înțelege.
Citește continuarea recenziei pe Reading is Cool.