Arta reconstituirii sufletești

29 iunie 2018

Cum ai putea să recreezi un suflet? Practic, asta a fost prima întrebare care mi-a răsărit în minte atunci când am citit scurta prezentare a nuvelei de față. Medicina permite doar acțiuni de natură organică, cum ar fi transplanturi, operații și, probabil, clonări. Pe tărâmul sufletului însă nu a pătruns nimeni, având în vedere tocmai imaterialitatea lui. Așa că nefirescul subiectului mi-a atras atenția și m-a determinat să citesc pagină după pagină.

Cred că e prima nuvelă fantasy pe care am citit-o vreodată, cu atât mai suprinzător cu cât acest stil literar se prezintă de cele mai multe ori sub forma unor romane de mari dimensiuni, trilogii sau serii de câte șase volume stufoase.

O cunoaștem pe Shai, o Falsificatoare care are capacitatea de a recrea lucruri, rescriindu-le trecutul. Fie îmbunătățește ceea ce e vechi și uzat, fie copiază și le falsifică pe altele, lăsându-și acolo „amprenta”, „pecetea”, un soi de semnătură de maestru.

Aptitudinile ei sunt remarcate și folosite de imperiu într-un scop cu o moralitate îndoielnică: Shai trebuie să recreeze sufletul împăratului Ashravan, care a rămas doar un trup lipsit de viață în urma unui atentat.

Prinsă între dificultatea sarcinii, teama de a fi omorâtă și obsesia eliberării, Shai intră într-un carusel de temeri, minciuni și planuri de evadare. Totodată, simte că sarcina dată de imperiu este una importantă. Nu atât din cauza amenințărilor la adresa propriei existențe, cât mai ales din perspectiva creației. Va reuși oare să ducă la capăt o sarcină aproape imposibilă? Ceva ce nimeni nu mai realizase până atunci?

Shai îl va cunoaște pe Gaotona, cel care va deveni și cobai pentru testele mărcilor de Falsificare a sufletului împăratului. Reușește astfel să găsească în el singurul om sincer de la curte și, în cele din urmă, singurul ei aliat. Gaotona îi va blama munca, deoarece vede în acțiunea de Falsificare o risipă a talentului. De ce să nu-și folosească aptitudinile pentru a crea propria artă?


Citește continuarea recenziei pe Bookblog.ro.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART