America mea
Julien Green ne invita intr-o calatorie si, mai ales, sa descoperim, sau sa vedem, America... altfel. Ne-o prezinta dincolo de clisee si intr-o perioada pe care noi nu o putem experimenta direct. Autorul ne vorbeste despre America anilor '20, despre cea descoperita in calatoriile dintre anii 1932-1940, despre America implicata in razboi si despre cea de dupa conflagratia mondiala.
Si pentru ca aminteam de clisee, trebuie sa va spun ca Julien Green ne ofera o perspectiva personala invitandu-ne sa vedem locuri si momente cu alti ochi si in alte culori decat cele promovate de obicei. Iata un prim exemplu: "Sa luam Marele Canion. Nici pomeneala de culorile tipatoare care in fotografii se imbulzesc sub un cer gol. Monstrul e de o delicatete nesfarsita" aflam din pagina 5.
Calatorim apoi prin numeroase locuri si aflam informatii interesante despre orase, localuri, oameni si tot ce a trait Julien Green in America.
Suntem purtati inclusiv prin Detroit, in acea perioada oras industrial in plina dezvoltare, astazi un oras parasit.
"Nicio alta natiune nu a cladit pe vise constructii materiale mai intinse. I s-a spus odinioara ca este idealista pentru a o face sa-si simta limitele si a acceptat acest termen tocmai pentru ca il vede fara limite.
Cateodata America ma duce cu gandul la ce ar fi Europa daca ar uita ce a facut si ce a suferit." (p 117)
America mea este o carte care se citeste usor si care te ajuta sa pasesti intr-o alta lume, nu doar pentru ca este vorba despre o tara pe care multi nu au vizitat-o niciodata (si cine stie daca vor apuca), ci si pentru ca este o alta epoca prezentata intr-un mod personal. In final, acelasi lucru poate sa se infatiseze in mod diferit in acelasi timp mai multor oameni.